Futbol oynayabilmek için Türk vatandaşı oldu!

Semedov

New member
Nijeryalı Tobby Peter Phariogun, 2008 yılında o devir Bölgesel Amatör Lig’de uğraş eden Muğlaspor’un daveti üzerine Türkiye’ye geldi. 17 yaşında olması sebebiyle oturma müsaadesi alamayan Tobby, yaşını doldurmasıyla bir arada 2010 yılında resmi olarak Muğla Milasspor’da futbolculuk mesleğine başladı. Tobby, Muğla’nın yanı sıra Bursa ve Manisa üzere vilayetlerde BAL ve Üstün Amatör Lig’lerinde uğraş eden kadrolarda forma talihi buldu.

CAN İSMİNİ ALDI

Büyük umutlarla geldiği Türkiye’de forma bahtı bulan 31 yaşındaki Tobby, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) BAL ve Muhteşem Amatör Ligleri’ne getirdiği yabancı oyuncu kuralı üzerine hayal kırıklığına uğradı. Kuralın akabinde 2019 yılında mesleğini sonlandıran Tobby, ortadan geçen 2 yılın akabinde hayli sevdiği futbol için Türk vatandaşı olmaya karar verdi. Geçen eylül ayında Türk vatandaşı olan Tobby, Can ismini aldı. Sanayispor’da yenidendan futbola başlayan Tobby, Üstün Amatör Lig’de çaba eden Nurlupınarspor’a transfer oldu.

NURLUPINARSPOR’DA OYNUYOR

Evli, 1 çocuk babası Tobby, futbolu epey sevdiği için Türk vatandaşı olduğunu söylemiş oldu. Tobby, 2 yıl evvel TFF tarafınca yabancı oyuncuların amatörlerde oynamasına yasak geldi. 2 sene top oynamadım. Futbolu epey seviyordum. Bu niçinle Türk vatandaşı oldum. Bu dönem bir daha başladım. Birinci yarı Sanayispor’da, ikinci devresinde ise Nurlupınarspor’a geldim. Futbolu epey seviyorum. Futbolsuz yaşamam. Futbol benim hayatım. Futbol benim birinci aşkım” diye konuştu.

“BEN ARTIK TÜRKÜM”

Futbolculuğun yanı sıra, menajerlik de yaptığını lisana getiren Tobby, Nijerya’dan, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ülkelerine futbolcu getirmeye çalışıyorum. Futboldan daha sonra bir daha sonraki adımı şimdiden yapmaya başladım. Gerçekçi olmak gerekirse bu saatten daha sonra büyük ekiplerde oynamak sıkıntı. Hem menajerlik tıpkı vakitte antrenörlük yapmayı düşünüyorum” diye konuştu.

Futbolu bıraktıktan daha sonra Türk vatandaşlığından çıkmayacağını kaydeden Tobby, Kendimi Türk olarak görüyorum. Neredeyse Türkiye’de büyüdüm. 17 yaşında geldim, buraya yerleştim. Artık ben de Türküm. Futbolu bıraktıktan daha sonra da burada yaşamaya devam edeceğim. Burayı epey sevdim. Eşim de Türk” halinde konuştu.

ERDAL ŞIK: GRUBA RENK KATACAK

Nurlupınarspor Genel Kaptanı Erdal Şık da, Biz Tobby’i ligin birinci yarısında da takip ediyorduk. Sanayispor’dan devre içinde aldık. Grubumuza renk katacağını düşündük. Kalitesini biliyoruz. Şampiyonluğa giden yolda bize katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Onunla birlikte inşallah şampiyonluğa oynayacağımızı düşünüyorum” dedi.