Alanya’nın yeni nesil televizyonu DİM TV ekranlarında yayınlanan Politik Alanya isimli programın geçtiğimiz cuma günkü konukları turizmci Hüseyin Sedef ve turizm esnafı Aydın Esmer oldu… Bana göre gayet güzel bir program çıktı ortaya… Hayatını turizm sektörüne adamış tecrübeli isim Hüseyin Sedef, sektörle ilgili önemli tespitler yaptı… Antalya bölgesinde turizm sezonunun ilk pastasını yıllardan beri Belek bölgesinin aldığını vurguladı, misal… 2019 yılında Antalya’ya inen turist sayısının yaklaşık 15 milyon olmasının 2020 yılı için büyük umutlar doğurmasına yol açtığını söyledi… Ve şöyle devam etti… “2020 yılı için beklentiler çok büyüktü ancak mart ayında pandemi patlayınca yıkımlar ve büyük kayıplar yaşanmaya başlandı”… Geçtiğimiz sezon Antalya genelinde üç aylık dönemde sadece 3 milyon 500 bin turistin geldiğini ve bunların da yüzde 60’a yakının Ruslar olduğunu vurguladı… 2019’da 15 milyon olan rakam 2020’de 3.5 milyona düşmüş yani, gerisini siz hesaplayın… 2021 sezonu için “kimse önünü göremiyor” dedi… Çok doğru… Her ne kadar bazı tarihler filan veriliyor olsa da hiç bir şey net değil… Turizm sektörü ve çalışanları bu yıl da “Allah’a emanet” gibi… Gelelim işin esnaf boyutuna… Uzun yılardan beri hamam ve SPA sektöründe hizmet veren ve Alanya’nın en büyük işletmesine sahip olan sevgili dostum Aydın Esmer, çok ilginç bir benzetme yaptı… Dedi ki… “Esnaf boş teneke haline geldi, içi boşaldı”… Çok doğru bir tespit gerçekten… Yaklaşık bir yıldır dükkanları kapalı olan esnafa faturaların gelmeye devam ettiğini vurguladı… Ve şöyle devam etti… “Benim iki tane işyerim var, ikisi de kapalı ama birine geldi 3 bin 860 liralık, diğerine geldi bin 814 liralık elektrik faturası… Bir yıldır dükkanlarım kapalı, ben nasıl ödeyeceğim bu faturaları… Ödemezsem anında kesmeye geliyorlar”… Gerçekten esnafımız nasıl ödüyor bu faturaları, çok merak ediyorum doğrusu… Halen bakmakla yükümlü olduğu 30 civarında personeli olduğunu vurguladı… Ve dedi ki… “Benim işyerlerim kapalı ama her ay 30 bin liralık giderim var”… Gel de çık işin içinden… AVM’ler açık, marketler açık, halk otobüsleri tıklım tıklım seferde, uçaklarda kol kola seyahatler devam ediyor… Ama hamamlar ve lokantalar kapalı… Yazık, çok yazık… Nokta…
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.