Esed insanlığı vurdu: Sivil Toplum Kuruluşları maksat seçildi

YingYang

New member
Suriye’de tansiyonu yükselten Esed rejimi dün de akınlarına devam etti. Rejim güçleri Cebel Zaviye bölgesindeki Belyun köyünde Beyaz Baretliler’de çalışan bir gönüllünün meskenini vurdu. Hücumda konutta bulunan 2 çocuk hayatını kaybetti. İblin’de de insani yandım derneğini Violet’in bir çalışanı olan Suphi El Assi’nin meskeni amaç alındı. Atakta El Assi, karısı ve 3 çocuğu hayatını kaybetti. Birebir bölgedeki üçüncü akın da Meşşun köyünde oldu. Burada da top mermilerinin amacı olan 1 sivil ömrünü kaybetti.

MERKEZ YERLE BİR OLDU

Rejim İdlib’in batısında Pir Yusuf köyüne de hava harekatı düzenledi. Lazkiye’deki Hımeymim Üssü’nden kalkan uçaklar köyde bulunan Beyaz Baretliler’e ilişkin amacı merkezi vurdu. Yeni Şafak’a konuşan Sivil Savunma Medya sorumlusu Firas Halife uçakların merkeze 4 bomba taarruz düzenlediğini söylemiş oldu. Gaye alınan merkezin hizmet dışı kaldığını belirten Halife, “5 istekli yaralandı. Bir kurtarma aracı ve bir itfaiye aracının yanısıra hayli sayıda gereç de kullanılamaz hale geldi. Geçen ay, Kastun’daki bir sivil savunma merkezi amaç alınmiş ve bir istekli şehit olmuştu” dedi.

HALK GÖÇE ZORLANIYOR

Firas Halife şunları kaydetti: “İnsani yardım merkezleri ve çalışanları bilhassa amaç alınıyor. Hizmetler durdurarak bölge sakinleri göç etmeye zorlanıyor. Daha evvel de hayati merkezlerin yanısıra insani yardım kuruluşları ve çalışanlarının konutları amaç alındı. Rejimin ataklarına misliyle karşılık verdi. Bölgedeki Türk Silahlı Kuvvetleri müşahede noktaları ile muhaliflerin topçu birlikleri İdlib ve Hama kırsalındaki mevzileri vuruldu. Rejimin son 3 haftadaki ataklarında hayatını kaybedenlerin sayısı 45’e çıktı.

2 milyon sivil göç etti

Rusya ve İran içinde 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu vilayetlerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) birtakım bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başşehir Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu. Lakin rejim ve İran dayanaklı teröristler, Rusya’nın hava dayanağıyla 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi. 2017-2020 devrinde en az 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin akınlarında Türkiye sonuna yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.