Ergin Ataman’dan Fenerbahçe cevabı! ‘Hedefim NBA’

Semedov

New member
Ergin Ataman, “Fenerbahçe‘den teklif gelse kabul eder mi?” biçimindeki soruyu şöyleki yanıtladı:

“Şimdi şu biçimde söyleyeyim: Basınla yaptığım her röportajda bu soru sorulur ancak açıkçası burada beklemiyordum bu soruyu. Burada bir siyasetçi üzere karşılık vermek gerekiyor lakin ben gerçekleri konuşan bir beşerim. Sonuçta önemli ve epeyce hoş bir rekabet var. Ben bugüne kadar Fenerbahçe haricindeki ekiplerle şampiyon oldum. Beşiktaş ve Galatasaray‘ın yanı sıra artık de Anadolu Efes ile hem Türkiye birebir vakitte Avrupa şampiyonu oldum.

İster istemez bu rekabet içerisinde natürel ki birtakım uyuşmazlıklar, kan uyuşmazlıkları olabiliyor. Onun için ben açıkçası hiç bir Fenerbahçe idaresinin bana ileride bu biçimde bir teklif yapacağını düşünmüyorum. Kaldı ki şu anda Avrupa’nın en güzel, en organize, en kurumsal ve en büyük başarıyı kazanan kulübündeyim. Anadolu Kümesi bu işe epey yatırım yapıyor. Yalnızca A Ekip seviyesinde değil, gençler seviyesinde de 100-150’ye yakın oyuncuya tarama yapıp, onlara burs verip onları yetiştiriyor. Ulusal kadrolara oyuncu yetiştiriyor. NBA’e giden oyuncuların neredeyse tamamı bizden. Hidayet (Türkoğlu), Mehmet Okur, şimdilerde Cedi (Osman)…

Onun için ben Anadolu Efes‘te hayli memnunum. Değil Fenerbahçe, bu sene Avrupa’dan da biroldukca teklif aldım fakat benim maksadım kendi kadromla, ülkemin kadrosuyla şampiyonluklara devam etmek. İnşallah tahminen ileride bir gün, bugüne kadar hiç olmamış bir şey. NBA, biliyorsunuz bu işin artık, gösteri dünyasının doruğu. Bugüne kadar hiç bir Avrupalı koçu almadılar NBA basketbol tarihinde. Tahminen bir Türk olarak Avrupa’da üst üste şampiyonluklar kazanıp orada da Avrupa için bir birincisi gerçekleştiririz. Bundan daha sonraki maksadım bu, Fenerbahçe değil.”

Ergin Ataman, ülkesini temsil etme motivasyonu ile ilgili şunları söylemiş oldu:

“Burada birfazlaca genç arkadaş var ve bu arkadaşlar genelde benim son 5-10 yıldaki başarılarımı; Galatasaray‘ı, Beşiktaş‘ı yahut Anadolu Efes‘i bilirler ancak benim için en hoş hisler, 36 yaşında daha epeyce genç bir yaşta, İtalya’da Siena grubuna transfer oldum ve birinci defa Avrupa’da ekip çalıştıran Türk profesyonel basketbol antrenörü oldum 2002 yılında.

Oraya gittim, orta düzeyde bir gruptu ve birinci yapılan tanıtım toplantısında ‘Ben buraya Siena’nın Avrupa şampiyonu olması için geldim’ dedim. Avrupa şampiyonu yapacağımı söylemiş oldum. Basın toplantısında İtalyan gazeteciler bana hayli güldüler. Sonraki günkü manşetler şöylekiydi: ‘Hayalci Türk koç bakalım ne kadar dayanacak?’ O yılın sonunda biz Avrupa şampiyonu olduk. Saporta Kupası’nı kazandık.

Siena, İtalya’da Toscana bölgesindeki en aristokrat kentlerden biridir. Sonraki yıl birinci maçta o aristokrat taraftar, 10 bin taraftar Türk bayraklarıyla beni karşıladı. Artık, bunun vermiş olduğu haz, his hiç bir şeye değişilmez.

Son olarak da şunu söyleyeyim: Biz tahminen içeride Fenerbahçe ile, Beşiktaş ile hengame ediyoruz, çekişiyoruz. Sayın bakanımın kendi partisi ile siyasi partiler çekişiyor. İç çekişme oluyor ancak mevzu dışarısı olduğu vakit, husus Türkiye olduğu vakit biz daima beraberyiz. Bakın biz şampiyon olduk, onu da söylemem lazım. Natürel ki sayın Cumhurbaşkanımız, sayın bakanlarımız, neredeyse tüm siyasi partilerin liderleri, biroldukça belediye lideri arayıp tebrik etti. Bir bayrak altında bütünleşebiliyoruz.

Bu tebrikler ortasında beni en çok etkileyen şu oldu: Ulusal Savunma Bakanımız aradı. ‘Ergin hocam, siz şampiyon olduğunuzda ben cephedeydim ve elimde telsiz vardı. O askerlerimiz, Mehmetçiklerimiz, cephede hepsi ‘Şampiyonuz’ diye çığlık çığlığa haykırıyorlardı. İşte bu benim için en kıymetli haz oldu.”

Ataman, “Zengin, ünlü ve tanınan insanlardan oluşan bir ekibi disipline etmek sıkıntı mu? biçimleriniz neler?” biçimindeki soruyu şu biçimde yanıtladı:

“Ben onlardan daha ünlüyüm. Benim egom onlardan daha fazla.

Artık, paylaşmak epeyce kıymetli. Oyuncularımla saha ortasında o otoriteyi natürel ki sağlamak zorundasınız fakat saha haricinde onlarla arkadaş olmaya, onların özel hayatlarında yardımcı olmaya çalışıyorum. Yani bir abi-kardeş, bir baba-oğul bağı üzere bir ilgi yapmanız lazım yoksa söylemiş olduği şey hayli yanlışsız: Egolar çok yüksek, hasılatlar çok yüksek. Vakit zaman aile ortasında gerginlikler olmuyor mu? Doğal ki bizde de oluyor birtakım gerginlikler ancak bunların hepsini bertaraf edebiliyoruz.

Burada en kıymetli şey âlâ niyetli olmak. Yani güzel niyetli ve samimi olmak. Bir oyuncunun en epey ehemmiyet verdiği şey, oynamaktır. Siz antrenör olarak güzel olanın hakkını vereceksiniz.

Bizim için en kıymetli şeylerden biri de Avrupa şampiyonu olurken yalnızca Türk antrenör değil, ekibimizde Türk kahramanların olması. Bunların başında da pivotumuz Sertaç Ulu geliyor. Sertaç bizim üçüncü pivotumuzdu, oynayamıyor, giremiyordu. Ancak daha sonrasında kendisine bir baht geldi ve fazlaca âlâ oynamaya başladı. Grubun en epey oynayan, en çok randıman aldığımız oyuncusu oldu. İşte bu bir samimiyet. Hakkını vermek…

Bizim için pasaport, yaş değerli değil. Sertaç tahminen de bizim grupta yabancılarla kıyasladığımız vakit en az para alan oyuncularımızdan bir tanesiydi. Ancak uzunlar ortasında en yeterlisi o’ydu ve en âlâ dakikayı o aldı. Türk kahramanlardan biri oldu. En kıymetlisi bu: Hakkaniyet ve düzgün niyet.”

Kadronun gelecek sezonki yapılanmasıyla ilgili Ataman şunları söylemiş oldu:

“NBA’den bilhassa Vasilije Micic’e talip var fakat tutmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Biz Micic’ten tasa duyarken Sertaç Şanlı‘nın Barcelona transferi çıktı. Şu ortalar hayli önemli olarak görüşüyor. Gerçi son ziyaretimizde sayın Cumhurbaşkanımız da biraz kulağını çekti onun. ‘Ne işin var? Birinci ekibi bırakıp ikinci kadroya gidilir mi?’ dedi. Ben de tıpkı şeyi söylüyorum.

Bakalım, bugünlerde belirli olacak. Ancak vakit zaman gruplarda değişiklikler olabilir. 1-2 değişiklik olabilir. Kıymetli olan temeli sağlam tutmak. Biz temeli sağlam tutacağız. Amacı bir daha tıpkı biçimde Avrupa’da tepe olarak koyacağız.”

Ataman gençlere tavsiyelerde bulunurken şunları söylemiş oldu:

“Biz kendimize güveneceğiz arkadaşlar, en büyük diplomasi o. Biz büyük bir ülkeyiz. Biz her alanda kendimize güvendiğimiz vakit en uygununu yapacak güce sahibiz. Bütün dünya pandemi ile uğraşırken kim buldu en değerli aşıyı? İki Türk tabip buldu.

Biz kendi alanımızda rakipler Avrupa’nın en büyükleri: Real Madrid, Barcelona, CSKA, Olympiacos, Panathinaikos… Hayır, biz kendimize inandık. Üç yıldır fazlaca büyük bir emek sarfediyoruz. hiç bir vakit geri adım atmadık. Birtakım zorluklarla karşılaştık. Bize mobbing uygulanmaya çalışıldı lakin biz sonuçta alanda bu karşılığı verdik ve saha haricinde da onlara bir biçimde hadlerini bildirdik. Kazandığınız, kuvvetli olduğunuz vakit her vakit haklısınızdır.

Benim gayem aslında diplomat olmaktı lakin kazanamadım siyasal bilgiler fakültesini. İşletmeyi kazandım, kısmet o’ymuş. yıllar daha sonra 20 yıldır Avrupa’da, Türkiye’de Avrupa’da başarılı olan ekiplerin başında bir büyükelçi, bir diplomat üzere başarılarla Türkiye’yi en düzgün biçimde temsil etmeye çalıştık. Sizlere de tavsiyem o’dur. Daima ileriyi düşünün. Evet, biz Türk’üz ve Avrupalı biroldukça antrenörden, öğrenciden, bilim adamından daha zekalıyız. Bu işleri daha güzel yapıyoruz. Kâfi ki bu gücümüzü ortaya koyalım. Ben epey milliyetçi bir beşerim, bunu hislerimden da görüyorsunuz.”