Eray Şamdan: “Ben öldükten daha sonra bile ismimin hala konuşulmasını istiyorum…”

Semedov

New member
Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda karate erkekler 67 kiloda uğraş eden ve gümüş madalya kazanan Eray Şamdan, memleketi olan Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki konutuna döndü. Ailesiyle birlikte yaşadığı başarıyı kutlayan Şamdan, en büyük gayesi olan olimpiyat madalyasını kazandığı için yaşadığı memnunluğu lisana getirdi.

Babası Adnan Şamdanın karate antrenörü olmasının kazandığı başarıda büyük kıymete sahip olduğunu söz eden Eray, “Karate sporuyla doğduğum günden beri iç içeydim lakin resmi olarak 5 yaşından beri yapıyorum. Babamın karate antrenörü olması benim en büyük şansımdı. Küçükken karate salonuna gidip geliyorum bizim kulübümüzde şampiyon olan ağabeyler, ablaları gördükçe ben de onlar üzere madalya kazanmak, kupa kazanmak istiyordum. Bunları görmek beni motive ediyordu ve vakit geçtikçe bende kendime amaçlar koydum ve o maksatlar için çalışmaya başladım. Çok disiplinli bir atlettim aslına bakarsan, babam da epeyce disiplinliydi beni o biçimde yetiştirdi. hiç bir vakit idman kaçırmazdım, idmanlarımı hayli önemli yapardım yüzde yüzümü verirdim. Hala da o biçimde devam ediyorum” dedi.

“ÇOK ÖNEMLİ HAZIRLANDIK LAKİN HİÇBİR VAKİT BIKMADIK”

Final müsabakasında rakibinin aldığı puanın akabinde konsantrasyonunun dağıldığını ve bu niçinle maçın seyrinin değiştiğini söyleyen Eray Şamdan, şöyleki konuştu:

“Olimpiyatlara ulusal ekip kamplarımızda hazırlandık, 12 ayda 15-20 gün anca orta verebiliyorduk. Daima kampın içerisinde bu olimpiyata hazırlandık. Çok önemli hazırlandık ancak hiç bir vakit bıkmadık. Zira amacımız büyüktü ve bu maksat için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Finaldeki rakibim kategorimizin son dünya şampiyonuydu. Çok kuvvetli ve deneyimli bir rakipti. Maça çıkarken maçı alabileceğimi düşünüyordum, bunu istiyordum ve buna inanmıştım. Birinci puanı verince biraz afalladım ve maç kontrolümün dışına çıktı. İstediğim durumları yakalayamadım. İkinci oldum ve gümüş madalya aldım. Çok gururluyum.”

“ANNE VE BABAMIN SEVİNCİNİ GÖRÜNCE GÖZÜMDEN YAŞLAR AKTI”

Final maçında anne ve babasının kendisini memnunluk gözyaşları içerisinde izlediğini ve bunu gördüğü vakit kendisinin de memnunluktan ağladığını belirten Eray Şamdan, “Anne ve babamın final maçımı izlerken çekilen imajları geldi bana. İkisi de birbirine sarılıyordu ve ağlamışlardı. O fotoğrafı görür görmez epeyce duygulandım, daha sonrasındasında bir de görüntüsünü gördüm. Onları o biçimde görür görmez gözümden yaşlar aktı. Onları o denli görmeye alışkın değilim. Annem aslına bakarsan heyecandan dolayı maçlarımı izleyemez, babam anneme maçları anlatırdı. Onları memnun ettiğim için de mutluyum” diye konuştu.

“GERÇEKTEN YALNIZ DEĞİLMİŞİZ”

Olimpiyat müddeti boyunca yurt genelinden binlerce şahıstan dayanak mesajı aldığını açıklayan Eray Şamdan, şöyleki konuştu:

“yaşamımda hiç bu kadar ileti ve yorum almamıştım. Beni destekledikleri için epey teşekkür ediyorum, sahiden yalnız değilmişiz. Bize verdikleri bedeli sonuna kadar gösterdiler. Son maç başlamadan evvel altın madalyaya kilitlenmiştim zira olimpiyatta altın madalya küçüklük hayalimdi ve ucunda yalnızca 3 dakika kalmıştı. O niçinle temkinli davrandım tahminen de kusurum bu oldu benim. Tahminen biraz daha risk alsaydım tahminen maçın kararı farklı olurdu. Altın madalyayı alabileceğime fazlaca inanmıştım, maçın ortasında bu biraz değişti. Birinci tekmeyi yedikten daha sonra biraz ruhsal olarak baskı altında kaldım ve bu da benim maçımın bahtını etkiledi.”

“TÜM RAKİPLERİM İÇİN BİR TAKTİK YAPMIŞTIM BUNLARIN HEPSİNİ DEFTERE YAZDIM”

Olimpiyatta güçlü rakiplere epey şiddetli idmanlarla hazırlandığı söyleyen Eray Şamdan, “Final maçını daha evvel başımda tekraren kurmuştum, hayal etmiştim lakin rakibin kim olacağı muhakkak değildi doğal ki. Ben tüm rakiplerim için bir taktik yapmıştım, bunların hepsini deftere yazdım. Maça çıkmadan evvel, maçtan evvel, kamplarda daima o notlarımı okuyordum. Rakiplerime ne yapabilirim diye düşünüyordum. Finaldeki rakibim birinci sefer karşılaştığım biri olunca işler biraz karıştı. Benim için epey büyük deneyim oldu” dedi.

“HEDEFİM ALTIN MADALYA”

Önümüzdeki senelerdaki emelinin olimpiyatlarda karatenin yer alması halinde altın madalya olduğunu söz eden Eray Şamdan, sözlerine şu biçimde devam etti:

“Olimpiyatlarda madalya alabilmek spor mesleğinin tepesi. Ben doruğa çıktığımı düşünüyorum lakin doruğa çıkmak değerli değil, dorukta kalmak değerli bence. Ben karatenin efsane ismi olmak istiyorum. Bundan daha sonraki şampiyonalarda ve şayet karate tekrar olimpiyatlara karate dahil edilirse olimpiyatlarda altın madalya almak istiyorum. Ben öldükten daha sonra bile ismimin hala konuşulmasını istiyorum. Eray Şamdan üzere dövüşmek diye bir tabir yaratmak istiyorum. Bunun için fazlaca uğraşacağım.”

“DÜNYALARI VERSENİZ BU KADAR MEMNUN OLAMAZDIM”

Oğlunun gösterdiği muvaffakiyetten dolayı hem gurur hem memnunluk yaşadığını söyleyen Adnan Şamdan, “Hem antrenörü birebir vakitte babası olarak tanım edilemez bir his yaşıyorum. Annesi ile bir arada ağladık, gözyaşı döktük bunlar daima memnunluk gözyaşlarıydı. Bana dünyaları verseniz bu kadar keyifli olamazdım. Kendisine hem bizi tıpkı vakitte ülkemizi memnun ettiği için teşekkür ediyorum. Madalya aldığı günden beri ne uyku uyuyabildik ne de dinlenebildik. Daima arayıp tebrik ediyorlar. Çok hoş bir yorgunluk yaşıyoruz keşke daima bu biçimde yorgunluklar yaşasak. Ne diyeyim ki artık konutumuzda olimpiyat madalyalı biri var. Çok mutluyuz” dedi.

“ERAY DARBE ALDIĞI VAKİT GÜYA O ACIYI BEN HİSSEDİYORUM”

Yaşadığı heyecandan dolayı oğlunun maçlarını izleyemeyen anne Nevriye Şamdan, oğlunun gösterdiği muvaffakiyetten dolayı gurur duyduğunu söz ederek, şu biçimde konuştu:

“Heyecanlandığım için Eray’ın maçlarını izleyemiyorum. Müsabaka öncesinde Eray’ın ismini televizyonda anons ettikleri vakit ben televizyonun karşısından kalkıyorum ve direkt diğer odaya gidiyorum. Ortada bir gelip ne olduğunu sorup yeniden gidiyorum. Maç bitene kadar bu türlü devam ediyor bu. Eray maç esnasında bedenine bir darbe aldığı vakit o an güya o acıyı ben hissediyorum. Benim nefesim kesiliyor. Bir Avrupa Şampiyonası maçında Eray kaburgasına bir darbe almıştı, o yere düştüğünde güya benim kaburgam kırılmıştı. O derece kendimi makus hissettim. Maçtan daha sonra direk kendisini arayıp nasıl olduğunu sordum. Bu durumlarda kendimi epey makus hissediyorum. Oğlum için epey gururluyum” dedi.

Çabucak gel, 7 farklı oyun seçeneğiyle