Kıymetli hemşerilerim, Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerine 2020 yılı içinde yapmış oldukları bazı harcamalarını beyanname üzerinden indirebilme hakkı tanımaktadır. Bu harcamalardan biri de mükellefçe dönem içinde yapılan eğitim harcamalarıdır. Pandemi nedeniyle nakit sıkıntısı yaşadığınız bugünlerde bu düzenlemeden faydalanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü, yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi (Mart sonu) yaklaşmaktadır. Bu nedenle, yapmış olduğunuz ve belirli şartlara haiz bazı eğitim harcamalarınızı gelirlerinizden indirerek daha az vergi ödeyebilirsiniz. Tabi ki bu indirimden yaralanmanın da şartları var. Bu şartlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesinde şu şekilde belirtilmektedir; 1-Öncelikle yıllık gelir vergisi beyannamesi veren bir gelir vergisi mükellefi olmanız gerekiyor. Yani, ticarî, ziraî ve mesleki kazanç yanında, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları, değer artışı kazancı ile arızî kazanç ve ücretleriniz dolayısıyla yıllık gelir vergisi beyannamesi veren bir gelir vergisi mükellefi olmanız gerekiyor. Kanun gereği vergiye tabi gelir elde eden, stopaj yoluyla gelir vergisine maruz kalan ve beyanname verme hakkı bulunmayanlar ise bu indirimden yararlanamazlar. Örneğin maaş ve ücretle çalışan memur veya işçiler bu haktan maalesef yararlanamamaktadırlar. 2-Gelir vergisi beyannamenizde vergi matrahınızın olması yani vergilendirilecek bir geliriniz olması gerekiyor. 3-Yapmış olduğunuz harcamalar, mutlak surette kendiniz, eşiniz ve küçük çocuklarınıza (18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış ve bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklar. Öz veya üvey olmasının da bir önemi yok) ilişkin yapılan eğitim harcamaları olması gerekiyor. 4-Eğitim harcamanızı, Türkiye’de yapmış olmanız gerekiyor. (Örneğin, Türkiye’de fakat gümrük dışında sayılan bir free-shopta yapmış olduğunuz bir harcama bile indirime tabi değildir). 5-Eğitim harcamalarınızı, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden yapmanız ve bunlardan alınacak belgelerle ispat etmeniz gerekiyor. 6-Vergi matrahınızdan indirime tabi tutacağınız eğitim harcaması tutarı, beyan etmiş olduğunuz gelirinizin %10’unu aşmaması gerekiyor. İndirime tabi tutacağınız tutarın hesaplamasında ise yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinde, gayrisafi hasılattan giderler düşüldükten, indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki safi gelir tutarını dikkate almanız gerekiyor. Yukarıda belirtilen şartlar oluşmuş ise her tür eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş, dershane gibi yerlere eğitim amacıyla yapmış olduğunuz ödemelerinizi, kurs ücretlerinizi, kitap ve kırtasiye harcamalarınızı, öğrenci yurtlarına yapmış olduğunuz ödemelerinizi beyan edeceğiniz 2020 yılına ait gelirlerinizden indirerek daha az vergi ödeyebilirsiniz. Bununla birlikte, spor ve müzik kurslarına ödenen ücretler, üniversite ve okullara giriş hazırlığıyla ilgili olanlar hariç,“gazete ve dergi bedelleri, oyuncak, müzik aleti, CD ve disket bedelleri, tiyatro, konser ve sinema giriş ücretleri, okul aile birliği, okul yaşatma veya yardımlaşma derneği ve benzeri derneklere yapılan bağış tutarları, devlet üniversitelerine yapılan ödemeler (harçlar veya ikinci öğretim ücretleri), Türkiye’de vergi mükellefiyeti olmayan vakıf üniversitelerine ve okullarına ödenen eğitim ücretleri, devlet okullarına yapılan ödemeler ile bilgisayar alımına ilişkin olarak yapılan harcamalar”, Gelir Vergisi Kanunu’nca eğitim harcaması olarak kabul edilmemektedir. Eğer bu tür harcamalarınız var ise indirimden yararlanma imkanınız bulunmamaktadır. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesini, 20 Nolu Gelir Vergisi Sirkülerini, 255 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğini incelemenizde yarar var.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.