Edebiyat Fakültesi İdeoloji Kısım Lideri Çakmak: Biz alemin mevtini hocamızla gördük

baboli

Global Mod
Global Mod
Edebiyat Fakültesi İdeoloji Kısım Lideri Çakmak: Biz alemin mevtini hocamızla gördük
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Mükafatı sahibi, bilim insanı Prof. Dr. Teoman Duralı için İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi’nde merasim düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan merasimde konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bir fikir üretim merkezi üzere çalışan Teoman Duralı hocanın Edebiyat Fakültesi’nin büyük bir kıymeti olduğunu söylemiş oldu.

Prof. Dr. Ak, bir akademisyen olarak Duralı’nın yalnızca kendi kısmının öğrencilerini değil, başka kısımlardaki talebeleri de etkileyen bir kişi olduğuna işaret ederek, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

– “ÖĞRENCİLERİMİZ ONU DİNLEMEK İÇİN AMFİLERİ TIKLIM TIKLIM DOLDURUYORDU”

İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi de Teoman Duralı hocanın yerinin doldurulması sıkıntı kişiselyetlerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Onun yetiştirdiği değerli akademisyenler onun geleneğini devam ettirecek. Lisana bakışımı onun Biyolojik İdeoloji kitabıyla öğrendim. Her değerli felsefeci üzere lisana bedel veren entelektüel bir münevverdi. Türk lisanını canından aziz bilir, onu korumak için her mecliste fikirlerini lisana getirirdi.” formunda konuştu.

Teoman Duralı hocanın akademi topluluğunun bir mensubu olarak 50 yılı aşkın bir vakit üniversitede olduğunu belirten Develi, “Öğrencilerimiz onu dinlemek için amfileri tıklım tıklım dolduruyordu. olağan olarak hayli özleyeceğiz. Rabbim onu rahmetiyle en yüksek makamla cennetiyle mükafatlandırsın.” dedi.

– “BİLGİ VE HAKİKAT ÜNİVERSİTESİ ÜLKÜSÜYLE YETİŞTİ VE BU BİZİ DE BU MEFKUREYLE YETİŞTİRDİ”

İÜ Edebiyat Fakültesi İdeoloji Kısım Lideri Cengiz Çakmak, Teoman Duralı’nın vefatının kendisini derinden üzdüğünü lisana getirerek, “Alimin mevti alemin vefatıdır. Sahiden biz alemin vefatını hocamızla gördük. Hocamızla bir periyot kapanmadı. Hocamız bilgi ve hakikat üniversitesi ülküsüyle yetişti ve bu bizi de bu ülküyle yetiştirdi. Her şeydilk evvel benim ağabeyimdi ve ustamdı.” değerlendirmesinde bulundu.

Teoman Duralı’nın oğlu Deniz Duralı ise babasının, İstanbul Üniversitesi’ne öğrenci olarak geldiğini ve burada hoca olarak yıllarını geçirdiğini anlatarak, “İnşallah yetiştirdiği öğrenciler ondan fazlaca daha uygun yerlere gelecek. O da bir hoca olarak bundan son derece bahtiyar olacaktır.” diye konuştu.

İslam ideolojisi araştırmacısı Prof. Dr. Mahmut Kaya da Teoman Duralı’nın hem akademik hayatta tıpkı vakitte toplumsal hayatında daima paylaşımcı bir karakteri olduğuna değinerek, şu biçimde devam etti:

“Aynı devirde asistan olduk, 40 yıl birebir koridoru paylaştık. Can dostumuzdu, sırdaşımızdı, arkadaşımızdı, gönüldaşımızdı. Sohbetleri epeyce coşkuluydu, heyecanlıydı. Gezmeyi epey severdi. Daha öğrenciyken buradan çıkıp İran üzerinden, Afganistan, Hindistan üzerinden Asya’ya seyahatler yapmıştır. Biz vefatından 10 saat evvel helalleştik. Ben dedim ki, ‘Sen hayli hastalıklar geçirdin, inşallah bunu da geçireceksin, merak etme.’ Şakalaştık, hiç bu biçimde olacağını düşünmezdim. Allah rahmet eylesin.”

İstanbul Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın yanı sıra Duralı’nın dostları, arkadaşları ve üniversiteden akademisyen arkadaşları ve öğrencilerinin katıldığı merasimde konuşmaların akabinde dua edildi.

İdeoloji profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Prof. Dr. Teoman Duralı’nın naaşı, İstanbul Üniversitesindeki merasimin akabinde cenaze namazının kılınacağı Fatih Mescidi’ne uğurlandı.

KAYNAK: AA