Düzce zelzelesiyle ilgili uzmanlardan peş peşe açıklamalar! Kırılan fay çizgisini deklare etti

baboli

Global Mod
Global Mod
Düzce zelzelesiyle ilgili uzmanlardan peş peşe açıklamalar! Kırılan fay çizgisini deklare etti
Düzce’de 5.9 büyüklüğünde deprem! pek epeyce vilayette vatandaşlar sokaklara döküldü…

Saat 04.08’de merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde zelzele meydana geldi. AFAD’dan alınan bilgiye nazaran zelzele, başta Düzce olmak üzere; İstanbul, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Edirne, Çankırı, Zonguldak, Sakarya vilayetleri ve ilçelerinde hissedildi.

PROF. ERSOY: BEKLENEN İSTANBUL ZELZELESİNİN ÖNCÜSÜ DEĞİL

5.9 büyüklüğündeki zelzeleden daha sonra artçı zelzelelerin meydana geleceğini belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bu en az 1 hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olmak gerekiyor. Hissetmek ve yıkım tıpkı şey değil. Şimdiye kadar olumsuz bir Haber yok. Bundan daha sonra da şayet olmazsa bunu bu biçimde atlatmış olabiliriz. Bu zelzele gerçeğinden kurtulmamız manasını taşımıyor. Bu beklenen İstanbul zelzele öncüsü değil. Biz Marmara’da 7 büyüklüğünde bir sarsıntı bekliyoruz. Daha doğuda” sözlerini kullandı.

“HİÇ BEKLEMEDİĞİMİZ BİR YERDİ”

Jeoloji Mühendisi Şerif Barış, “Sürpriz bir şey zira hiç beklemediğimiz bir yerdi” diyerek şunları söylemiş oldu:

“5.9-6 büyüklüğü çok tabi sarsıcı. Kent içi ve kasabalarda bir hasar olacağını sanmıyorum, köylerde hasar olabilir. Oradaki sarsıntıda fay sınırlarının tansiyonu boşaltmış olması lazım. İki büyük zelzele daha sonrası bu biçimde orta büyüklükte bir zelzele olması hakikaten birinci kere gördüğüm bir olay. Türkiye Alp-deprem jenerasyonunda, ötürüsıyla biz her vakit sarsıntı olacakmış üzere davranmak zorundayız ve hazır olmak zorundayız. Muhtemelen sığ depremlerdendi.”

“DAHA BÜYÜK BİR SARSINTI OLMA MÜMKÜNLÜĞÜ DÜŞÜK”

“Eskişehir’de dahi hissetim. Şiddetli bir sarsıntı inşallah can kaybı yaşanmamıştır” diyen İTÜ Öğretim Üyesi Ziyadin Çakır, “Bu gördüğüm kadarıyla İzmit sarsıntısının gerçekleştiği fay çizgisindeki kırılmayan bir fay kesimi vardı. Muhtemelen bu alüvyon yer üzerinde bir faydı. Çok yüksek bir ihtimalle bu sınır kırıldı. Daha büyük bir zelzele olma ihtimali şu an için epey düşük. Bunun artçıları kesinlikle olacaktır. Hasarlı binalardan uzak durulması gerekiyor. Daha büyük bir zelzele olma mümkünlüğü şu an için fazlaca düşük. Ancak vatandaşların şu an için hasarlı binalardan uzak durmaları gerekiyor. Yüzeye yakın bir sarsıntı bu sarsıntının hasarını da yükseltiyor. Civarda irili ufaklı faylar fakat bu İstanbul sarsıntısını tetiklemez. Bu fay 6 büyüklüğünde bir zelzele üretebilecek bir sarsıntı değil. Şu an da bütün Düzce ovası tehlikeli, 5 büyüklüğünde artçılar kesinlikle gelecektir. Yerleşim yerlerinden uzak durulması gerekiyor. Ben sarsıntısı epeyce kısa hissetim Eskişehir’de fazlaca şiddetli hissedilmedi” tabirlerini kullandı.

PROF. ŞAHİN: BÜYÜK BİR ZELZELE DEĞİL, BİNALARI YIKMAZ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Düzce zelzelesinin beklenen İstanbul sarsıntısını tetiklemesinin mümkün olmadığını belirterek, “5.9’luk bir Zelzele büyük bir zelzele değil. Binaları yıkmaz. Şayet 5.9’da binalarımız yıkılıyorsa asıl sormamız gereken bu. Geçtiğimiz günlerde AFAD bir tatbikat yaptı. Bunlar epey kıymetli. Bu üzere durumlarda ekseriyetle faydalanmalar, eşya düşmesi, kaçarken, yüksekten atlarken üzere durumlarda oluyor. Düzce Ovası dediğimiz bölge alüvyal topraktan oluşuyor. Biz de bu topraklara binalar yapıyoruz. Yumuşak toprakta oturuyoruz. Bizim bu coğrafya sarsıntılarla yaşamaya alışmamız lazım. Değerli olan önlemli olmak, sağlam binalar yapmak. Yoksa bu büyüklükte sarsıntılarda bina yıkımı olmaz” tabirlerini kullandı.