Dikkat çeken kelamlar: Pazartesi hadiseler artabilir

baboli

Global Mod
Global Mod
Dikkat çeken kelamlar: Pazartesi hadiseler artabilir
Türkiye’de gün gün koronavirüs hadise ve vefat tablosu! Ne kadar fark etti?

Salgında günlük olay sayıları 6 binlerde seyrediyor.Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Tabip Kemalettin Aydın’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Aydın, kademeli olağanlaşma sürecinde artan hareketlilikle bir arada olayların da artabileceğini söylemiş oldu.

Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Tahmin ediyorum önümüzdeki pazartesi günü biraz daha düğünlerin sayısı, toplantıların sayısı, yemekli düğünler üzere açılımlar normalleşmeler olunca insan hareketliliği ve insan kümeleşmeleri artınca doğaldır ki ömrümüzde var olan virüs bir ölçü daha sayıları yükseltir. Lakin bu yükseltmenin büyük bir dalga olarak ömrümüzü bir daha güz periyoduna kadar huzursuz edecek bir yükselme olacağını düşünmüyorum” dedi.

4. DALGA İHTİMALİ

Tabip Aydın yükselişin korkutucu seviyede olmayacağını düşündüğü belirterek “Olsa olsa 10 bin, 12 binler civarında bir yükselmeye kadar çıkabilir. Ancak toplum da buna önlemini alarak süreci yönetir. Tabi ki burada asıl olan husus, yüklü ölçüde aşının Türkiye’ye geliyor olması. Aşının da süratli bir biçimde aşağı yaş kümelerine yanlışsız inmesi. Aşıya kesinlikle gitmemiz lazım” sözleriyle kelamlarına devam etti.

HANGİ AŞI YAPTIRILMALI?

Hangi aşı ile olunacak konusundaki soru. Onu bugün artık farklı aşılar ile de de yapılabileceği bilgisine sahibiz. Lakin ‘yok ben farklı aşıyı yaptırmam, bildiğim meyyit virüs aşısı ile devam etmek istiyorum’ diyen kümeye da inşallah yerli ve ulusal meyyit virüs aşısı dediğimiz, Kayseri kümesinin aşısı da eylül sonu, ekim üzere üretime ve kullanıma geçince onunla rapel (hatırlatma) dozunu fazlaca rahatlıkla yapabilecekler. Lakin şuan da görülen o ki Türkiye’deki her iki aşı ile de birbirlerini rapelleyebilirler.

“BU MATEMATİKSEL DURUMUN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN AŞIYA KESİNLİKLE GİTMEMİZ LAZIM”

Prof. Dr. Aydın, yapılan mutabakatlar ile bir arada toplum bağışıklığının oluşacağı seviye olan nüfusun yüzde 70’inden çoksının aşılanabileceği ölçüde aşının, Türkiye’ye geleceğini belirtti. Aydın, sırası gelen her vatandaşın aşıya yönelmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bugüne kadar büyük bir çaba verildi. Bu gayretin içerisinde ferdi uğraşımız var. Biroldukca bedel ödeyerek bu uğraşın ortasında olan beşerler oldu. Sıhhat çalışanları şehitlik mertebesine ulaşarak bedel ödedi. Hükümet epey önemli bir manada gayret etti. İlacı bulmak, aşıyı bulmak, kent hastaneleri ve bunların ekonomik kaynaklarını sağlamak üzere. Bir buçuk yılın sonunda şuraya geldik, evet muhakkak bir oranda denetim edebilir duruma geldik. Hem sıhhat alt yapımızla, hem milletin bilinçlenmesi ile birebir vakitte aşının devreye girmesiyle. Bugün toplumun yüzde 16’sı ve daha üzerinde aşılanan var. İnşallah bu 2 aylık süreçte 30-30, 60 milyon doz daha geldiğinde nüfusun yüzde 70’ini aşacak durum matematiksel olarak ortada. Ancak bu matematiksel durumun gerçekleşmesi için aşıya kesinlikle gitmemiz lazım” diye konuştu.

“İKİ DOZ ÇİN AŞISI OLANLARIN 6 AY daha sonra HATIRLATICI DOZUNU DA YAPTIRMAK GEREKİYOR”

Covid-19 ile uğraş kapsamında aşının fazlaca kıymetli olduğunu, kendinin faz denemelerinde dahi aşı için istekli olduğunu ve aşısını olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kemalettin Aydın, üçüncü doz olarak bilinen rapel yani hatırlatma dozu ile ilgili de şunları kaydetti:

“Biz aşıları baştan itibaren daima söylüyoruz. Bu aşılar bir kere yapılıp ondan sonrasında geri kalan ömür uzunluğu koruyuculuğu olan aşılar değil. Bu aşıların vakit içerisindeki koruyuculuğu; bakarsınız 6 ay, bakarsınız 2-3 yıl sürecek bize bunu vakit gösterecek. Fakat aşikâr bir vakit daha sonra bizdeki savunma hücrelerinin azalıp kaybolacağını, onun için de bir hatırlatma dozuyla fabrikanın bir daha bir savunma hücresi üreteceği bir müddetç yaşanacağını söyleniyor. Sıhhat Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Heyeti’nin hazırladığı rehbere göre, hastalık geçirenleri 6 ay daha sonra aşıya alıyordu. Bu şunu da gerektiriyor bu biçimde. 2 doz Çin aşısı olanların 6 ay daha sonra hatırlatıcı dozunu da yaptırmak gerekiyor.

Fakat bunun kesin karşılığı şöylekidir. Bilim üzerinden konuşmak lazım. 6 ay, 8-10 ay, tahminen 1 yılı dolacak. Siz aşılamış olduğunuz kitleyi biliyorsunuz. 1 yıl içerisinde o kitle içerisinden makul bir kümesi alırsınız, bu kümede esirgeyici antikorların ne kadar daha devam edip etmediğine bakarsınız. 1 yılı dolanların aşının aktifliği devam ediyorsa, bu biçimde yaptırmadan gidersiniz. Şuan bu işin tam tartışıldığı bir devir. Lakin görünen o ki bilhassa Çin aşısında hatırlatma dozuna gereksinim olacak. Bu sıralar da tam olarak bunun vakti. Varsayım ediyorum ki güz periyoduna kadar kullanıma girecektir.