Dijital verileri eviniz gibi koruyun

Semerkant

Global Mod
Global Mod
Pazartesi Sohbeti - Ebru Akarpat SOSYAL medyanın faydalarını ve verebileceği zararları anlatmak için kurduğu SODİMER’in faaliyetlerini anlatan Eraslan, Türkiye’de dijital eğitim sürecinin nasıl başladığını ve ne şekilde devam ettiğini aktardı. Milli Eğitim Bakanlığı ile projelerinden biri olan Öğretmen Akademisi’ne yaz sonuna kadar devam edeceklerini ve temel gayelerinin, öğretmenlere ücretsiz olarak dijital eğitim vermek olduğunu da belirtti. Eğitimci ve Sosyolog olarak, gelişen dünyada dijital güvenliğin çok önemli olduğunun altını çizen Eraslan, sosyal medyada yürütülen algı operasyonları üzerine kaynağı nasıl teyit edebileceğimizi anlatırken dijital verilerimizi tıpkı evimizi koruduğumuz gibi korumamız gerektiğini de belirtti. Üniversite tercih dönemi için geleceğin meslekleri arasında yer alan web yazılım, tasarım, içerik yazıları, sosyal medya yönetimi, oyun tasarımı gibi bölümlerin önemli meslek grupları olduğunu belirtirken, dijital dünyada tüketici değil, üretici olmanın önemini de aktardı. Prof. Dr. Levent Eraslan ile röportajımızdan öne çıkan başlıklar şöyle: Levent Bey, Pazartesi Sohbeti’ne hoş geldiniz. Yapmış olduğunuz akademik çalışmalarınız, kitaplarınız ve projeleriniz ile hem ulusal hem de uluslararası camiada tanınan ve takip edilen bir isimsiniz. Sizi tanımayanlar için kısaca kendinizden bahseder misiniz? Karabük doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi İstanbul'da lisans ve lisansüstü eğitimlerimi Ankara'da tamamladım. Kırıkkale Üniversitesi'nde, Ankara Üniversitesi'nde ve Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'nda öğretim üyesi olarak çalıştım. Eğitim Sosyolojisi alanında yaptığım doktora çalışmamımın yanı sıra STK’lar, eğitim alanında sivil toplum yapılanmaları, liderlik paradigmaları, sosyoloji öğretimi, öğretmen yetiştirme ve istihdamı konularında araştırma ve incelemeleri ile ulusal ve uluslararası bilimsel akademik çalışmalarım bulunmakta. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü TÜBİM Bilim Kurulu üyesi ve Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİMER)’in kurucusuyum. ‘GERÇEK HAYATTA KENDİ GÜVENLİĞİMİZİ NASIL SAĞLIYORSAK DİJİTAL DÜNYADA DA AYNI ŞEKİLDE TEMKİNLİ OLMALIYIZ’ Dijital güvenlik kavramı, özellikle son birkaç yılın en önemli konularından biri oldu. Özellikle kişisel verilerin korunması ve çocukların dijital güvenliği en dikkat edilen konulardan. Dijital güvenlik nedir ve bizler bu güvenliği nasıl sağlarız? Dijital güvenlik, dijital platformlarda tıpkı gerçek hayattaki gibi sağlamamız gereken bir olgudur. Gerçek hayatta nasıl ki evimizin kapısını kilitli tutarız, tanımadığımız, tekin olmayan insanlardan ve ortamlardan uzak dururuz, dijital güvenlik kavramı da bu olguların bilgisayar dünyasındaki metaforlarına karşı dikkat etmemiz gereken bir durumdur. Genel olarak güvenilir olmayan internet siteleri, uygulamalar, dosyalar vb. oluşumlardan uzak durmalı, kişisel verilerimizi bu ortamlarda paylaşmamalı ve veri paylaşımını asgari düzeyde tutmalıyız. ‘AMACIM, İNSANLARA DİJİTAL DÜNYANIN SUNDUĞU FAYDALARI VE VEREBİLECEĞİ ZARARLARI ANLATMAK’Türkiye’de bir ilk olarak kurduğunuz Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi’ni bize anlatır mısınız? Sizi SODİMER’i kurmaya motive eden etmenler nelerdi? Ben eğitimci bir sosyologum. Toplum sosyolojisi ve eğitim alanında edindiğim tecrübeyi, dünyamız dijitale doğru döndükçe oraya taşımaya karar verdim ve sosyal medyanın da insan hayatındaki yeri genişlemeye başladıkça ben de bu alana yöneldim. SODİMER’i kurma amacım da insanımıza dijital dünyayı tanıtmak, onun sunacağı imkanlardan faydalanırken aynı zamanda getirdiği zararlardan korunmalarını sağlamak adına eğitimler vermek ve projeler geliştirmektir. ‘PANDEMİ İLE HAYATIMIZA GİREN UZAKTAN EĞİTİM KAVRAMINI EN İYİ ŞEKİLDE İLERLEMESİ İÇİN HEM ÖĞRENCİLERİMİZE HEM DE ÖĞRETMENLERİMİZE EĞİTİMLER VERMEYE BAŞLADIK’Pandemi süreci öğrencilere, öğretmenlere ve velilere hazırlık süreci tanımadan dijital ekranlar ile tanıştırdı. Sizler de dijital eğitimler ile aktif rol aldınız bu süreçte. Türkiye’de dijital eğitim nasıl başladı nasıl devam ediyor? Türkiye’de dijital eğitim maalesef dünyanın geri kalanından geç başladı. Pandemi gibi tarihsiz bir süreç buna ön ayak oldu. Türkiye’de bu süreç bakanlığın direktifleriyle ama en önemlisi öğretmenlerimizin kendi çabalarıyla başlamış, kendini geliştirmeye devam eden öğretmenlerimizin çabaları ile devam etmekte. Biz de bu alanda tecrübeli bir oluşum olarak hem öğretmenlerimize hem öğrencilerimize destek olmak amacıyla dijital dünyayı daha iyi tanıtmak ve öğretmenlerimizin geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla eğitimler vermeye başladık. ‘EĞİTİMDE TELAFİ PROGRAMI İÇİN ÖĞRETMENLERİMİZE ÜCRETSİZ EĞİTİM VERECEK, EĞİTİME KATKI SUNACAĞIZ’SODİMER’in başlattığı Öğretmen Akademisi konferansına Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile başladınız. Öğretmen Akademisi neleri kapsıyor, eğitimde telafi programı nasıl ilerleyecek? Öğretmen akademisinde dijital eğitimde materyal tasarımı, Web 2.0 teknolojileri, dijital eğitimde ölçme-değerlendirme, sınıf yönetimi vb. birçok dersimiz var. Eğitimde telafi programı çerçevesinde öğretmenlerimize olabildiğince dijital eğitim ve ölçme değerlendirme bağlamında ücretsiz kurslar vermeyi planlıyoruz. Dijital Öğretmen Akademisi yaz sonuna kadar devam edecek ve her ay yeni kayıtlar alarak ulaşabildiğimiz öğretmen sayısını genişleteceğiz. ‘SOSYAL MEDYADAKİ YANLIŞ YÖNLENDİRMELERE KARŞI PAYLAŞILAN İÇERİKLER MUTLAKA TEYİT EDİLMELİ’Sosyal medya, neredeyse herkesin erişebildiği ve kullanıcı olabildiği bir platform. Burada herkes eşit haklara sahip gibi görünse de platformu etkin kullananlar aslında diğer kullanıcıları da yönetiyor. Sosyal Medya ve Algı Yönetimi kitabınız bize yön verecek. Bir kullanıcı, sosyal medyadaki algı yönetimini nasıl algılar? Konu muhataplarının hepsinin bakış açılarını dinlemelisiniz. Maalesef sosyal medyada çok fazla yanlış yönlendirme var. Örneğin çok önceden çekilmiş bir fotoğraf günümüz olayları ile alakalıymış gibi bir yazıyla sunulabiliyor ve insanlar buna kanıyor. Kanaat önderlerinin hepsinin görüşleri okunmalı, dinlenmeli ve gösterilen fotoğraf, video vb. dijital nesnenin kaynağı teyit edilmelidir. Nasıl ki dış dünyada kendi algımızı kendimiz belirleyip, doğru-yanlışı tartarak karar alıyorsak dijital ortamda da bunu başarmak mümkün. ‘KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN, REFERANS VERMEYEN SİTELERE DİKKAT EDEREK teyit.org GİBİ SİTELERDEN DENETLEME YAPILABİLİRSİNİZ’Peki algıyı yönetmek kolay mı? Sosyal medya kullanıcıları bir gönderinin doğru olduğunu nasıl denetleyebilir? Az önce belirttiğim gibi çok önceden çekilmiş bir video, fotoğraf vb. günümüz olayları ile alakalıymış gibi gösterilebiliyor ve insanlar buna inandırılıyor. Sadece nerede/hangi durumda olduğu bilinmeyen videolar ile her gün binlerce algı operasyonu yapılıyor. Dijital dünyada sorgulama yapmayı bilmeyen insanlar da maalesef buna inanıyor. Bir gönderinin doğru olup olmadığını eğer bu gönderi resim ise arama motorlarının resim tarama özellikleri ile orijinini bulabilirsiniz. Ek olarak bir haberin doğruluğunu teyit etmek için teyit.org vb. sitelerden faydalabilirsiniz. Kaynağı belli olmayan veya güvenilir kaynaklara referans vermeyen hiç bir belge, resim, video vb. dijital ürüne itimat etmeyin. ‘DİJİTAL DÜNYAYI HEM İÇERDEN HEM DE DIŞARDAN BİR GÖZLE GÖZLEMLEYEREK MESLEK SEÇİMLERİNİ YAPABİLİRLER’Dijitaldeki tüm web yazılım, tasarım, içerik yazıları, sosyal medya yönetimleri ve marketing geleceğin mesleği olarak öne sürülüyor. Şimdinin çocukları ve gençleri geleceğin meslek gruplarına nasıl hazırlanmalı? Saydığınız mesleklerin hepsi dijital dünyada yer alan, bu dünyanın dinamiklerini uygulayan ve kullanıcılar var olduğu sürece var olabilecek meslekler. Dolayısıyla öncelikle içinde bulunduğumuz bu dijital dünyayı tanımaları, iyi analiz etmeleri ve hem kullanıcı hem içerik sağlayıcı gözüyle bakmalarını tavsiye ederim. Yazılım ve tasarım alanları için ise her zaman öğrenecekleri yeni şeyler olduğunun bilincinde olmalarını, dolayısıyla çalışmayı ve öğrenmeyi hiçbir zaman bırakmamalarını öneririm. ‘DİJİTAL DÜNYAYI ÜRETEN VE YÖNETEN OLMALILAR’Önümüzde bir üniversite tercihi dönemi var. Peki bu meslek gruplarına ek olarak, geleceğin meslek grupları başka neler olabilir? Öğrenciler hangi bölümleri tercih etmelidir? Geleceğe yön verecek olan meslekler bilgisayar üzerinden pratik edilmektedir. Şahsi fikrim öğrenciler yazılım, web tasarımı, sosyal medya yönetimi veyahut oyun tasarımı bölümlerini değerlendirmeliler. Giderek dijitalleşen dünyamızda ona yön verecek olan gençlere ihtiyacımız var. Bu endüstride ayakta kalmak için çocuklarımızı buna göre eğitmeli ve seçimlerinde yardımcı olmalıyız. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve SODİMER Başkanı Levent Eraslan. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SODİMER) kurucusu Profesör Doktor Levent Eraslan

ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.