DEHB’li kadınlar paralarını nasıl yönetiyorlar?

Vefa

Global Mod
Global Mod
Yedi yıl önce, eğer kurtarmaya çabalamasaydım hayatın nasıl olacağına dair bir makale yazmıştım. İçinde, kötü niyetli bir iş veya ilişkiden ayrılmak zorunda kalmam durumunda köprü sağlamak için yeterli acil durum parasına sahip olabileceği gücü tasavvur ettim.

Ancak bu makaleyi yazmak ve internette yayılmak, kendi banka hesabımla yaşadığım mücadeleyi değiştirmedi. Mali evimi inşa ederken inşaat işçisi, kundakçı ve itfaiyeci olarak parçalanmış varlığımı sürdürdüm.

Aynı sıralarda, Instagram’da giderek daha fazla insanın bu konuda paylaşım yaptığını gördükten sonra, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu veya DEHB hastası olabileceğimden şüphelenmeye başladım. Ancak DEHB’nin dikkatimin dağıldığı anlamına geldiğini düşündüğümden ve 90 dakikalık bir sınavın maliyeti 260 dolar olduğundan tanıyı bekledim.

2021’de 39 yaşımdayken hayal kırıklığım beni sınav için parayı toplamaya itti. Teşhis bana kırk yıldır içinde kaybolduğum zihinsel manzaranın bir haritasını sağladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, erkek çocuklarına çocukken DEHB tanısı konma olasılığı kızlara göre daha yüksektir çünkü erkek çocukların iyi bilinen hiperaktivite özelliğine sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Ancak, kısmen DEHB grupları ve içerik yaratıcılarının, nörogelişimsel bozukluk belirtilerine sahip olduklarını fark etmelerine yardımcı olan içerik yaratıcıları sayesinde, daha az bilinen dikkatsizlik özelliğini sergileme eğiliminde olan giderek daha fazla sayıda kadına, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde tanı konuluyor. 2020’den 2022’ye kadar 23 ila 49 yaş arasındaki kadınlarda DEHB tanısının sıklığı neredeyse iki katına çıktı.

Birçoğumuz için teşhis doğrudan çek hesabımıza bağlıdır. Neurodivergent Finance/ADHD Finance adlı bir Facebook grubundaki bir kişinin belirttiği gibi, “Siz paniğe kapılıyorsunuz.”

Bir TikTok fandomu

Salgının DEHB konusundaki farkındalığı artırdığını söyleyen Dr. Sasha Hamdani, psikiyatrist ve DEHB klinik uzmanı, çünkü “insanlar onlara yapı ve istikrar sağlayan önceki mimariden uzaklaştırılıyordu.”

Karantina sırasında Dr. Hamdani’nin hastaları, sürekli hapşıran kişilerin DEHB geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu yönündeki tıbbi açıdan temelsiz teoriyi destekleyen 12 yaşındaki bir çocuğun TikTok videosunu paylaştı.

Bu Dr. Hamdani bu platformların yanlış bilgilerle dolup taşabileceği rahatsızlığından muzdarip. Bu nedenle, yalnızca kendi hastaları için referans olarak hizmet edeceğini düşündüğü bir dizi küçük eğitici video oluşturmaya karar verdi.

Artık onun DEHB’li Kişilerin Kişisel Bakımı adlı kitabıyla ilgili içeriği takip eden ve tüketen büyük sosyal medyanın bir parçasıyım. Açıklayıcı TikTok videoları, diğer YouTuber’ların videolarıyla birlikte, benimle yakınımdaki DEHB’li kişiler arasında bir nevi para birimi görevi gördü. Deneyimlerimize dil katan videolar aracılığıyla birbirimize mesaj atıyoruz. Bazen bazı sorunların (örneğin, cızırtılı el yazım gibi) temel nedeninin DEHB’mizin bir parçası olduğunu fark ettiğimizde şok oluyoruz. Davranışlarımı ve bakış açımı arkadaşlarıma ve aileme anlatmak için videoları kullandım.

doktor Hamdani, para sorunlarının insanları DEHB’nin kronik geç kalma, kesintiler veya reddedilmeye duyarlılık gibi diğer yaygın yönlerinden daha fazla tedavi aramaya ittiğini söyledi.

“DEHB doğası gereği çok sayıda düzenleyici kontrol noktasının başarısızlığıdır” dedi. “Para yönetimi sorunları birçok farklı yerde ortaya çıkabilir.”

Dürtü kontrolü eksikliğinin anlık harcamalara yol açtığını ve yürütme işlevi ve planlamadaki zorlukların bütçelemeyi zorlaştırdığını söyledi. Duygusal düzenlemeyle ilgili sorunların, harcamanın bir başa çıkma mekanizması olarak hizmet etmesine yol açabileceğini ekledi.

DEHB’yi tedavi etmek için geliştirdiği bir uygulamayı test eden Dr. Hamdani, kadınlar için ek bir zorluğun daha olduğunu belirtiyor.

“Dürtüselliğim ve döngülerim arasında çok açık bir korelasyon buldum” dedi. Östrojenin adet öncesi günlerde düştüğünü ve östrojen ile dopaminin genellikle birlikte çalıştığından, düşük östrojenin düşük dopamin anlamına geldiğini ve bunun da onun daha dürtüsel olmasına neden olduğunu açıkladı.

“Bunu kredi kartı ekstrelerimden kontrol ettim ve o sırada 600 dolarlık bir artış vardı” dedi.

Dopamin kaşıntısını hafifletin

“Dopamin sihirli moleküldür” dedi Dr. Edward M. Hallowell, yönetim kurulu onaylı bir psikiyatrist ve bana teşhis konulan Hallowell DEHB Merkezlerinin kurucusu. Bir nörotransmiter olan dopamin, uyanıklık ve ruh halinde rol oynar ve onun büyük zevk aracısı dediği şeydir.

“Doğru erişim sağlarsanız keyif alırsınız, yanlış erişim sağlarsanız bağımlı olursunuz” dedi. “Bu çok güçlü küçük bir molekül ve insanlar dopamin hücumunu sağlamak için her türlü şeyi yapıyorlar.”

DEHB’li kişiler, çoğu insanın hissettiği sıradan hazzı hissetmek için daha fazla uyarılmaya ihtiyaç duyarlar; bu da genellikle bunu başarmak için daha sıra dışı yollara başvurmaları anlamına gelir.

“Normal hayat bizim için yeterli değil” dedi Dr. Hallowell aynı zamanda DEHB hastası. “Başka birinin hayatta kalma konusunda rahat olması için fazladan dopamin desteğine ihtiyacı yokken, biz buna ihtiyaç duyuyoruz. Ben buna DEHB’nin temelindeki kaşıntı diyorum. Bu kesinlikle çok önemli; çünkü onu nasıl çizdiğiniz, dünyadaki büyük farkı yaratıyor.”

Bu kaşıntıya bazen ödül yoksunluğu sendromu da denir. Harcama kaşıntıyı gidermenin bir yoludur ve bir şey ne kadar pahalıysa o kadar heyecan verici olur, dedi.

doktor Hallowell, DEHB’yi ilaçla ve özel stratejilerle yönetilebilecek tıbbi bir sorun olarak tanımladı. DEHB’nin merak, yaratıcılık ve enerji gibi olumlu yönlerine odaklanmayı ve zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olacak bir koç tutmayı öneriyor.

“Bir araba yapamadığım gibi, mali işleri de yönetemiyorum” dedi ve para alışkanlıklarını dilediği gibi kontrol edemediği için kendisinin bile bir miktar utanç hissettiğini itiraf etti. Mali durumunu karısı yönetiyor. “Para yönetimi konusunda oldukça kötüyüz.”

DEHB vergisinin üstesinden gelmek

Ellyce Fulmore, 15.000 $’lık anlık borç biriktirdikten sonra, pandemi sırasında rutinini kaybetmenin odaklanma yeteneğini daha da kötüleştirmesiyle bir kırılma noktasına ulaştı. Ayrıca dikkatsizlik gibi DEHB semptomlarının kadınlarda nasıl ortaya çıkabileceğini öğrendiği TikTok’ta da çok zaman geçirdi. Aralık 2020’de kendisine bu bozukluk teşhisi konuldu.

DEHB finans eğitmeni ve yakında çıkacak Keeping Finance Personal kitabının yazarı Bayan Fulmore, bu duruma sahip insanların karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin DEHB vergisi olarak bilinen şey olduğunu söyledi: insanların semptomları nedeniyle maruz kaldığı ekstra maliyetler.

DEHB her zaman insanların para harcamasını sağlamaz. Kişisel finans alanında DEHB nedeniyle paraya takıntılı hale gelen birkaç kişi tanıyorum, bazıları o kadar fazla ki para harcamakta zorlanıyorlar.

Ancak planlama veya bütçeleme gibi faaliyetler DEHB’li kişilerde tipik olarak dopamin artışını tetiklemediğinden, muhasebeye başlamak veya defter tutmaya devam etmek nörotipik insanlara göre daha zor olabilir. Bu, kaçırılan randevular için iptal ücretleri veya bir faturanın zamanında açılmamasından kaynaklanan gecikme ücretleri veya istenmeyen bir satın alma işlemini iade etmek için son tarihi kaçırdığımız için kaybedilen geri ödemeler gibi ek maliyetlere neden olur.

Bayan Fulmore, finansal başarıya giden dopamin yolunu takip etmeyi heyecan verici, yeni veya ilginç kılan her şeyi içeren bir DEHB para yönetimi programı sunuyor.

Beyninin sistemlerini “hacklemek” için çıkartma çizelgeleri, renkli ilerleme çubukları ve madde işaretli günlük kaydı kullandı. Ayrıca tasarruflarını ve borç ödemelerini de otomatikleştirdi.

“Bana yardımcı olan şey nörotipik beklentilerin çoğunu unutmaktı” dedi. “Ben işleri farklı yapacağım ve bu, geleneksel kişisel finans eğitiminin size dikte ettiği şey olmayacak.”

Bayan Fulmore, yaşadığı mücadelelerin kendi hatası olduğu mesajını tekrarlayan bir dünyada biriktirdiği utançla başa çıkmak için terapiye girdi. Ayrıca odaklanmasına ve harcamalarını azaltmasına yardımcı olan uyarıcı Vyvanse’yi kullanmaya başladı. Öğrenim kredisi dışında artık borcu yok.

Tatmin edici bir teşhis

İlkokulda DEHB tanısı konulan Madison Kemp’in kocası, ona verandadaki bir yığın kutuyu ve aynı anda gelen “dopamin alımlarına” göndermeyi gösteren bir TikTok videosu gönderdi. “Bunu her zaman yapıyorsun” dedi, ona söyledi.

33 yaşındaki Bayan Kemp, her zaman finansal açıdan kovaladığını hissediyordu: Harcamayı reddettiği anda kendini daha fazla harcamayla ödüllendiriyordu. Kira çekinin maaş gününe kadar tahsil edilmeyeceğini umarak “Miet Tavuğu” adını verdiği oyunu oynadı.

Teşhisini tatmin edici buldu. “Teşhis konulana kadar ‘Herkesin hayatını böyle yaşaması gerekiyor, değil mi?’ diye düşünüyordum” dedi.

Artık uyarıcı olmayan DEHB ilacı Strattera kullandığına göre, bir satın alma işlemi hakkında düşünmek için bütün bir gün bekleyebilir ve sonunda bir ev satın almaya başlamaya hazır olduğunu hissediyor.

Catiosaurus gibi DEHB TikTok hesaplarını takip ediyor ve hayatı boyunca sahip olduğu alışkanlıkların ilişkilendirilebilir örneklerini buluyor.

“‘Ah, bu nedenle de bunu yapan insanlar var’ gibi bir şey ve gerçekten bir topluluğun var olduğunu hissediyorsunuz” dedi.

Utanç döngüsünü kırın

Shannon D. Smith para günlüğünü ihmal etmişti. Sonunda harcamalarını hesapladığında, geçen ay paranın neden sıkışık olduğunu fark etti; ailesi dışarıda yemek için 700 dolar harcamıştı.

Bayan Smith, “Ben de ağladım” dedi. “Kendimi sorumsuz hissettim. Kendimi kötü bir anne gibi hissettim. Düşünmeye devam ettim: Daha iyisini bilmeliyim.

İşine konsantre olamaması, ailesinde görülen bir hastalık olan Alzheimer’a yakalanma korkusuna yol açtı. Ancak kendi işi üzerinde çalışmanın geceye kadar odaklanmasına olanak sağladığını fark etti. Doktorunuz DEHB belirtilerini tanıdı

Bayan Smith’e geçen yıl 42 yaşında konan DEHB tanısı, hazzın ertelenmesiyle ilgili sorunlarını açıklamaya yardımcı oldu.

Ayrıca kadınların para konusunda kötü olduğu stereotipini de içselleştirdi.

Bayan Smith, “Parayı idare edemeyeceğinize kesinlikle inanıyorsunuz ve sonra bunun kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olduğuna inanıyorsunuz” dedi.

Teşhis, kendisine ve araştırmaların kalıtsal olduğunu gösterdiğinden hepsinin DEHB olduğundan şüphelendiği çocukları için destek aramasına yardımcı oldu. “Gençken bu bilgiye sahip olsaydım, çok daha ileri gidebilirdim” dedi.

Diğer kadınlara koçluk yapan Bayan Smith, DEHB’yi bir sınırlamadan ziyade bir rehber olarak görmeye çalışıyor. DEHB hakkında üç ayda bir yayınlanan ADDitude’u okuyor ve Attention Different adlı podcast’i takip ediyor. Tasarrufu otomatik hale getiriyor, sorumluluk ortaklarından yararlanıyor ve kendisine harcama konusunda 24 saatlik bir kural veriyor.

“Birçok destek grubundayım ve pek çok kadının parayla mücadele etme, dürtüsellik veya öz kontrolle mücadele etme konusunda aynı hikayeleri paylaştığını duymak, sadece ‘tamam, öyleyim’ demek için bir doğrulamaydı. tek değil” dedi. “Yani belki de düşündüğüm kadar kötü bir insan değilimdir.”