“Değişmeye niyeti yoksa çabucak bugün Pereira’ya teşekkür edin”

Semedov

New member
1- Bu dönem olumlu ve olumsuz manada sizi en epeyce şaşırtan gruplar hangileri oldu? Şu an için Harika Lig’de birinci 3’te yer alan Hatayspor ve Alanyaspor, dönem sonuna kadar pozisyonlarını koruyamayı başarabilirler mi?

MEHMET ARSLAN: ONLAR ANADOLU KAPLANLARI

Misal bir durum hafta sonu İngiltere’de yaşandı. Brighton, 2-0 geriden gelip Liverpool’u 2-2 ile yakaladı. Maçtan daha sonra Klopp, Brighton Teknik Yöneticisi için “Kesinlikle İngiltere Ulusal Kadro Teknik Yöneticiliği için yeni adayım” dedi. Ben de Hatay, Konya, Alanya üzere gruplardaki bu sıçramayı genç teknik erkeklerin varlığına ve onların özgür karar alabilme yeteneklerine bağlıyorum. 1- Kadrolarının nasıl oynaması gerektiği konusunda net bir fikirleri var, mükemmel bir iş çıkarıyorlar. 2- Yenilikçi, maceracı, cesaretli ve büyük kadro hocalarına nazaran daha özgürler. 3- Kadro ile bir arada koçluk yeteneklerini ve taktiksel hünerlerini geliştiriyorlar. Kurdukları kadro onların geniş bir oyuncu havuzuna sahip olduklarını ve ötürüsıyla ülke dışı futbolu fazlaca yakından izlediklerini gösteriyor. Yıldız transferi yapma ve yıldız idaresi üzere bir problemleri da yok. Ben özetlemek gerekirse onlara “Anadolu kaplanları” diyorum. Yalnızca kadroları değil, onlar da gelişiyor ve güzelleşiyor.

UĞUR MELEKE: SONUNA KADAR YARIŞTALAR

Bu dönem Harika Lig’in antrenörler dönemi. Ben bilhassa 3 antrenörün oyun anlayışlarıyla fark yarattıklarını ve dönemin sonuna kadar isimlerinden kelam ettireceklerini düşünüyorum: Ömer Erdoğan, yeni takımıyla eski oyununu sürdürme başarısı gösterdi. İlhan Palut, başında atak sürekliliği olan tek Anadolu ekibini yarattı. Farioli de orijinal bir futbol vaat ediyor. Ben Hatay, Konya ve Karagümrük’ün sonuna kadar yarışta olabileceklerine inanıyorum.

GÜNTEKİN ONAY: EN BÜYÜK SORUN: DEVAMLILIK

Takımları büyük ölçüde değişime uğrayan Hatayspor ve Alanyaspor beni en epeyce şaşırtan 2 kadro. Konyaspor ise saha ortasında planı olan, ne yaptığını bilen bir ekip imgesinde. Anadolu kadrolarının en büyük sorunu: devamlılık. Birebir arzuyu, isteği ve konsantrasyonu her maça yansıtamıyorlar.

2- Beşiktaş derbi galibiyeti daha sonrası Hatay imtihanını geçemedi. Bir gol iptali tartışması var fakat Sergen Yalçın da geçen sezonki kadar istekli ve dilekli oynamadıklarını düşündüğünü söylemiş oldu. Beşiktaş’taki sorun sizce ne?

GÜNTEKİN ONAY: EN BÜYÜK SORUN SAKATLIK FAKAT

Beşiktaş’ta en büyük sorun sakatlık. Fakat onun ötesinde ben dönem planlaması, programı ve hazırlık devrinin uygun yapılmadığını düşünüyorum. Sergen Yalçın da güya geçen sezonki konsantrasyonundan uzak. Bir başka sorun de Salih, Oğuzhan, Kenan ve Gökhan Töre üzere alternatif oyuncuların düşük performansları.

MEHMET ARSLAN: HAYÂL KIRIKLIĞI

Beklentilerin gerisinde kalan 2 kadro var: Beşiktaş ve F.Bahçe. Lakin Beşiktaş benim için daha büyük hayâl kırıklığı. Aboubakar üzere bir golcüden mahrum kaldılar. Geçen dönem o eksik grupla yüzde 65 galibiyet yüzdesine ulaşan grup, bu dönem yüzde 54.5 da kalmış. Geçen dönem 40 maçta 8 mağlubiyet alırken, bu dönem 11 haftada 3 mağlubiyet almış. Bunu yalnızca istek ve dilek ile açıklamak mümkün değil. Larin-Aboubakar 34 gole imza atmışlar ve harikaya yakın bir ahenk yakalamışlardı. Larin-Batshuayi (7 gol) ikilisi birebir performansa sahip değil.

UĞUR MELEKE: ATİBA VE NECİP MAT OLDU

Futbol gelişiyor, değişiyor. Harika Lig’de çabucak her hoca, daha evvel yenildiği rakibini tahlil ediyor, zaaflarını teşhis edip üzerine gidiyor. Ömer Erdoğan da bu biçimde yaptı. Beşiktaş’a karşı önde baskıyla başladı ve birkaç sefer yanılgıya zorladı. Birinde de golü buldu. Sergen Yalçın oyun üstünlüğünü pas serileriyle yakalamak istedi lakin bence spesifik olarak kimi oyuncularda bu seriler kesiliyor. Umut bunlardan biri. Kenan da o denli. Stoper Necip’i hepimiz takdir ettik ancak ön libero Necip’in yeterliliği tartışılır. Ruben-Boudjemaa Atiba-Necip’i mat ettiler cumartesi.

3- F.Bahçe, Vitor Pereira idaresinde makus gidişi durduramadı ve Konya’ya da deplasmanda mağlup oldu. Sarı lacivertliler ne yapmalı? Pereira ekibi bir daha toparlayabilir mi?

UĞUR MELEKE: DAHA ESNEK ANLAYIŞ OLMALI

Futbolda en güzel diziliş, elinizdeki oyuncu listesine en uygun diziliştir. En düzgün hoca, elindeki takımdan en âlâ randımanı alan hocadır. En güzel antrenörlük, futbolcunun ortasındaki en düzgün versiyonu çıkaran antrenörlüktür. ‘Ben kıyamet kopsa-gök yarılsa dahi formasyonuma kutsalmışçasına bağlıyım’ demek, prensipli olmak demek değil. Sabit fikirli olmak demektir. F.Bahçe’nin ileriye gidebilmesi için daha esnek bir oyun anlayışına, alanda 4 yetenekli futbolcuyu bir ortada oynatabilecek hamasette bir hocaya gereksinimi var. Pereira değişip dönüşürse, bu takımdan epeyce daha uygun performans alınabilir. Değişip dönüşmeye niyeti yoksa, ben çabucak bugün kendisine teşekkür edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

GÜNTEKİN ONAY: OYUNCULAR 3-4-3’E UYMUYOR

F.Bahçe’nin sorunu; oyuncuların mevcut formasyona uymaması. 3-4-3 oynuyorlar ve orta 4’lüdeki Nazım ve Ferdi çizgide bakılırsav alırken 105 metrelik koridoru ofansif ve defansif olarak kullanmak durumunda kalırken, merkezde oynayan Gustavo ve partneri epeyce geniş bir alanı 2 şahısla denetim etmek zorunda kalıyor. Dikkat ederseniz biraz pas kalitesi olan tüm kadrolar F.Bahçe’yi yendi. Ben dizilişe takılmıyorum. Oyuncuların uygunluğu asıl sorun. Ayrıyeten bu nizamda Mesut, Sosa ve İrfan nerede oynayacak?

MEHMET ARSLAN: SORUN YÖNETİLİŞ HALİ

Bakın G.Saray’a. Berbattan güzele gerçek yol aldı. Fenerbahçe ise uygundan berbata. Bu bir kriz ve aşılması mümkün bir kriz. Bir kere Galatasaray’a oranla fazlaca daha düzgün bir takımı var Fenerbahçe’nin. Muhakkak Pereira ile yollar ayrılmamalı. Teknik adam değiştirmenin son 3 dönemde hiç bir işe yaramadığını gördük. Sorun ekipte değil, grubun yönetiliş biçiminde. Ali Koç futbol kadrosundan mümkün olduğu kadar uzak kalmalı ve onları baskıdan uzak tutmalı. Bu grubun teknik yöneticisi Pereria, Ali Koç değil. Sonları belirlenmiş bir Fenerbahçe bu ligin tepe adayı olur.

4- Açık farkla önder Trabzon, Rize’ye karşı geriye düşse de Bakasetas-Nwakaeme girince kazandı. Göztepe ve Rize maçlarında oyununda bir gerileme var mıydı? Beşiktaş maçı için ne düşünüyorsunuz?

UĞUR MELEKE: BAKASETAS-NWAKAEME DÖNDÜ, KENDiNE GELDi

Evet hakikaten de Trabzonspor, son 180 dakikanın 150’sinde mevsim normallerinin biraz gerisine düştü. Göztepe maçında topu paylaştı, skoru bir kontratakla aldı. Rize maçını da son yarım saatteki baskısıyla kopardı. Alışılmış ki bunda Bakasetas-Nwakaeme ikilisinin fazlaca büyük tesiri var. Bu iki oyuncunun birden alanda olmadığı anlarda akışkanlık düştü, verimlilik azaldı. Lakin gün itibariyle bu ikili döndüğüne nazaran Trabzon keyifli oyununa dönecektir bence. Beşiktaş’ın oyun anlayışı da göz önüne alınınca dönemin en eğlenceli maçı bekliyor olabilir bizi.

GÜNTEKİN ONAY: AVCI 1 PUANA RAZI OLACAKTIR

Trabzon açık konuşmak gerekirse Göztepe ve Rize maçlarında kazanmaya yetecek bir oyun oynamadı. Lakin Bakasetas ve Nwakaeme üzere gol yükünün 4’de 3’ünü çeken iki yıldızın yokluğunu göz arkası etmek haksızlık olur. Trabzon disiplinli organize ve sabırlı lakin epeyce yavaş futbol oynuyor. Beşiktaş maçında anahtar birinci golde olacak. Trabzon, Beşiktaş’ı mağlup ederse ligde epey erken bir müddetçte şampiyonluk için büyük avantaj yakalayacak. Lakin ben Avcı’nın birlikteliğe razı olduğunu düşünüyorum.

MEHMET ARSLAN: EN BÜYÜK RAKİPLERİ PANiK!

Son 2 haftadır külfetli bir müddetçten geçiyor Trabzon. Fakat rakiplerine karşı en büyük avantajları bu düşünceli süreci kazanarak geçiyorlar. Bu, özgüvenlerini daha da geliştiriyor. Onların en büyük rakibi de mümkün bir kayıpta yaşayacakları panik havası olacaktır. Tıpkı F.Bahçe’nin yaşadığı üzere. O süreci ne kadar düzgün yönetirlerse tepe için varlıklarını o kadar pekiştirirler.

5- Derbi daha sonrası içeride Antep’e karşı yara saran G.Saray’ı nasıl buldunuz? Marcao’nun yıldızlaştığını görür görmez, “8 maç ceza almasa G.Saray daha farklı bir yerde olurdu” diye düşünüyor musunuz?

MEHMET ARSLAN: F.BAHÇE İLE TAM MANASIYLA ZIT BİR GRAFİK ÇİZİYORLAR

İstekli, istekli bir Galatasaray vardı alanda. Bakmayın hezimete, Beşiktaş maçında da makûs oynamadı G.Saray. F.Bahçe ile tam manasıyla karşıt bir grafik çiziyorlar. Sarı lacivertliler birinci haftalarda yeterli fakat son haftalarda makus, G.Saray ise son haftalarda daha yeterli. Gelişme kaydediyorlar. Bu gelişmeyi yalnızca Marcao’nun varlığıyla açıklamak haksızlık olur. Dönem başındaki tenkitleri hatırlayın… Bu grubun tam manasıyla bir ‘kadro mühendisliği faciası’ olduğunu söylüyorduk. Lakin haftalar geçtikçe ligde gelişme kaydeden en kıymetli grup oldular. Marcao değil, Terim yıldızlaşıyor.

UĞUR MELEKE: CEZA ALMASA GALATASARAY’IN BİRKAÇ PUAN FAZLASI OLABiLiRDi

G.Saray’ın iki farklı oyunu var. Berkan-Taylan’ı bir ortada kullandıklarında daha tutucu, birini kenarda oturttuklarında daha dominantlar. Antep karşısında da bir fazla yaratıcı oyuncuyla daha dominant bir futbol sergilediler. Natürel ki bu oyunda Nelsson-Marcao ikilisinin verdiği itimadın büyük rolü var. Ikisi de gözüpek stoperler. Marcao’nun bir de sol oyun kurulumunda kıymetli rolü var. Evet bunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Marcao ceza almasaydı Galatasaray’ın birkaç puan fazlası olabilirdi.

GÜNTEKiN ONAY: YOKLUĞUNDA ALINAN SONUÇLAR ORTADA

G.Saray, orta alan ve savunmadaki 6 genç oyuncusuyla dinamik ve enerjik bir futbol ortaya koydu. Savunmayı kendi kalesine yakın kurduğu vakit Galatasaray, en güzel defans yapan grup pozisyonunda. Bunda da başrol oyuncusu katiyetle Marcao. Brezilyalı’nın yokluğunda alınan sonuçlar aslına bakarsanız bu durumun evrakı. Galatasaray, top ayağındayken sıradan top kayıplarını azaltmalı.

6- Kadrolarımız kritik Avrupa dönemecinde. Beşiktaş için tamam ya da devam maçı. F.Bahçe bahtını sürdürmek için yenilmemeli. G.Saray tepeyi muhafaza peşinde. Nasıl değerlendiriyorsunuz bahtlarını?

GÜNTEKiN ONAY: BEŞiKTAŞ’IN iŞi ARTIK ÇOK SIKINTI

G.Saray gücü ve kalitesi hudutlu Lokomotiv’i yenerse küme liderliği talihi güçlenir. Fenerbahçe ve Beşiktaş için ise final niteliğinde maçlar. Kabul etmek gerekir ki iç alanda 2’de 0 çeken Beşiktaş’ın işi fazlaca güç. F.Bahçe vasat Antwerp’i yenip mazeretsiz yola devam etmeli.

MEHMET ARSLAN: F.BAHÇE’NiN TALİHİ BEŞiKTAŞ’TAN FAZLA

Ben Beşiktaş’ın kümeden çıkma talihinin olduğunu düşünmüyorum. UEFA Avrupa Ligi’ne devam bahtı da mucizelere bağlı. Fenerbahçe için de umutlu değilim açıkçası. Ancak onların talihi Beşiktaş’a oranla daha fazla. Bir tepki gösterip bu maçı alacaklarını düşünüyorum.
G.Saray ise bana bakılırsa kümeden çıktı. Doğrusu kusursuz bir performans gösterdiler.

UĞUR MELEKE: HER BiR GRUBUMUZ HALA DEVREDE

Bu dönemden itibaren Kupa 2’de de küme üçüncülüğünün devam etmek manasına geldiğini unutmamak gerek. Her bir grubumuz hala devrede. Ve bilhassa bu maçlarda yeterli sonuç alırlarsa umutlar bütünüyle tazelenecek. G.Saray aslına bakarsan kusursuz gidiyor. Ben bu stoper ikilisiyle kolay gol yiyeceklerini sanmıyorum. Beşiktaş o 3 duran top golü olmadan “Sporting’le nasıl baş edebilirim”e baş yoracak. F.Bahçe, Antwerp’ten daha kaliteli bir ekip. aslına bakarsan kenarda bir teknik yöneticisi olsa İstanbul’da da kazanırlardı.