Dağ daş muzlug, avgadalıg olmuş

Semerkant

Global Mod
Global Mod
Bilader öndüün yolum Selinti'ye düşdü. Beliki bilmeyen vardır, Selinti deyi Gazipaşa'ya derim. Orda, sizden eyi olmasın, benim bi abbab var. Abbab, Selinti'nin Kiyalar Mahallesi'nde oturur. Gederkene hööle bi tanıdım, milled dağa daşa muz, avgada ekmiş. Muzlar da naylon seranın içinde. Cavır işi gevşedi deyi, Alanyalı motelciler de bi boy Sedire tarafından, Selinti tarafından yer alırlar, muz serası yapallarımış. Duydumööre serada muz eyi ogga basarımış. Engi muz ekme işini Alanya'da iddiba Şerfalıların Amat Efendi başladmış. Amat Efendi dee Osmanlı devrinde muz fidanını Alanya'ya Mısır'ın İsgenderiyesinden getirmiş. O vakıdlarda Alanya'dan Mısır'a bol keresde gederimiş. Iramedli bobamdan duyduuma göre, Şerfalı Amat Efendi, keresdeyi İsgenderiye'ye mavnaala götürürümüş. Mavna deyi geminin ufaaana derim. Ora keresdeyi yıgdıgdan soona, mavna boş dönmesin deyi muz fidanı yügledir, Alanya'ya getirir, millete daadırımış bedava. Muz engiile Alanya'da yayılmış. Biz burdan ıramedli Şerfali Amat Efendi'ye Allah gani gani ıramed eylesin deeyoz. Sayasına Alanya'da 100 kusur senedir büsürü ayile egmeg yeeyoru. Muz Alanya'dan Galadıran'a, ordan Selinti'ye, ordan da Anamur'a gedmiş. İşdacıkana size muzun hikayesini de annadıverdim. Bilader, Allah herkeze hayıllı, bol gazanc versin. Benden böönlüg bu gadar. Hadi galın saalıcaala.

ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.