CHP’li Özcan’ın skandal açıklamaları daha sonrası kentte tüm hava değişti!

baboli

Global Mod
Global Mod
CHP’li Özcan’ın skandal açıklamaları daha sonrası kentte tüm hava değişti!
Telaffuz ve icraatları ile ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan sığınmacıları ırkçıların gayesi haline getiren CHP’li Bolu Belediye Lideri Tanju Özcan, kentte yaşayan sığınmacıların su ve katı atık fiyatlarına 10 kat artırım yapacağını açıklayarak büyük skandala imza atmıştı. Özcan palavra yanlış bilgilerle Bolu’da başlatmış olduğu sığınmacı düşmanlığını ülke geneline yayarak sığınmacılar üzerinde büyük dehşet oluşturdu.

KİMİLERİ KENTİ TERK ETTİ

Kentte esnaflık yaparak Bolu iktisadına katkı sunan sığınmacıların dükkanlarına gittik. 2012’de Irak’tan gelen ve 3 yıl evvel besin hususları satan bir işyeri açan Raeid Younes ve ailesine, Özcan’ın kendilerini gaye gösteren telaffuzlarını sorduk.

Tanju Özcan’ın ırkçı telaffuzları daha sonrası kentte kendilerine karşı olumsuz bir bakış geliştiğini söyleyen Younes, CHP’li liderin katı telaffuzlarının akabinde birtakım sığınmacıların kentten gittiğini anlattı.

ÇAY VERMEYİP KOVMUŞLAR

Özcan’ın su ve katı atık fiyatlarına artırım mazereti ile kendilerini amaç alan açıklamalarına kadar kentte kendilerine yönelik olumsuz bir durum olmadığını anlatan Raeid Younes, “Açıklamadan daha sonra birtakım beşerler anlaşılmaz biçimde bize makûs davranmaya başladı. Bizi burada istemediklerini söylemiş olduler. Bizi görür görmez nefretle bakıyorlar. Çay içmek için gittiğimiz kimi yerlerde bize çay vermeyip kovdukları bile oldu” diye konuştu.

KIZIMI OKULA GÖNDERMEYECEĞİM

Yaşanan durum karşısında üzgün olduğunu lisana getiren Younes, şunları söylemiş oldu:

“Sığınmacılar Özcan’ın açıklamalarından daha sonra korktu. Çalışan, dükkanı olanlar haricinde kimse sokağa çıkamıyor. Bir akın yok lakin kimi insanların bakışları korkutuyor. Esnafım, sigorta yaptım, vergi de ödüyorum. Başkanın niye bu biçimde yaptığını anlamıyoruz. 9 yaşında bir kızım var. Artık okula göndermeyeceğim. Bir şey derler diye korkuyorum, ailemi meskenden dışarı çıkarmıyorum.”

NAHOŞ İFTİRAYA REAKSİYON

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Deyrizor’dan Bolu’ya gelen ve inşaatlarda çalışan Suriyeli Ahmad S. ise Tanju Özcan’ın “Bizim ‘yavrum, çocuğum’ diye sevdiğimiz 9-10 yaşındaki kız çocuklarına bunlar karısı olabilecek gözüyle bakıyor” şeklindeki nahoş kelamlarına reaksiyon gösterdi. Suriyelilerin Bolu’da hiç bir olaya karışmadığını söyleyen Ahmad S., “Burada çocuklara baktığımızı söylüyorlar. Hepsi palavra. Biz onları kendi çocuklarımızdan ayırt etmiyoruz. İftira atıyorlar bu fazlaca ayıp” dedi.

İŞLERİMİZ DÜŞTÜ

Kentte konuşma fırsatı bulduğumuz esnafların kimileri Tanju Özcan’a hak verirken, kimileri ise tam aksi fikirde. Özcan’ın sığınmacı tersi kelamları daha sonrasında işlerinde düşüş yaşandığını belirten esnaflar, bu durumun kent iktisadına olumsuz yansıdığını belirtti. İsmini vermek istemeyen ve kıyafet satan bir işyeri sahibi, “Müşterilerimin birden fazla sığınmacılardı. Artık hiç biri gelmiyor” dedi. bir daha kentte tütün ve nargile eserleri satan bir esnaf da işlerinde gözle görülür düşüş yaşandığını, sığınmacıların ötekileştirilmesine karşı olduğunu söylemiş oldu. Irkçılığa karşı olduklarını belirten Bolulu esnaflar, “Savaştan kaçan ve aman dilenen insanlara bu biçimde bir uygulama kabul edilemez” dediler.

HEM SÖVÜYOR HEM SÖMÜRÜYOR

Bolu’da kentin kimi sokaklarındaki kaldırım taşları yenileniyor. Taşları döşeyenler içinde Tanju Özcan’ın “Bolu’da sığınmacı istemiyorum” diye ötekileştirdiği sığınmacılar da var. Bu mevzu hakkında konuşmak istediğimiz Iraklı personeller korktuklarını söyleyip bizimle konuşmadı. bir daha Bolu’daki birtakım işletmelerde çalışan Suriyeliler de hem işlerinden olmamak, tıpkı vakitte reaksiyon çekmemek için Tanju Özcan’ın kelamları hakkında konuşmak istemedi.

ÇOCUKLARIM MESKENDEN ÇIKMIYOR

5 yıl evvel Bağdat’tan Bolu’ya gelen Mohammad Fayhaman, kentte Türkiye’nin denetiminde kaldıklarını söylemiş oldu. Tanju Özcan’ın açıklamasından daha sonra birtakım Boluluların kendilerine berbat davranmaya başladığını söyleyen Fayhaman, “Bize düşman üzere bakıyorlar. Özcan konuştuktan daha sonra korkmaya başladık. Bolu’ya ırkçılık nefreti yayıldı. Seçimdilk evvel ‘Sığınmacıları istemiyorum’ dediğinde birtakım akınlar oldu. Sığınmacıların dükkanlarını taşladılar” dedi. Bolu’ya yük olmadıklarını anlatan Fayhaman, dükkanı olduğu için belediyeye vergi verdiğini ve devletten rastgele maddi yardım almadığını söylemiş oldu. Fayhaman, “Biz nefret istemiyoruz. Çocuklarım ve eşim konuttan dışarı çıkamıyor. Çocuklarımı oynamaları için parka gdolayınce beşerler reaksiyon veriyor, ‘Araplar geldi, gidelim’ diyorlar. Kimileri da bizi kovuyor. Biz Türkiye’ye güveniyoruz, buraya sığındık. Tanju Özcan fitne çıkarıyor” diye konuştu.

SOKAKTA YÜRÜYEMİYORUZ

Ailesiyle birlikte Suriye’den gelen ve Bolu’da bir oto tamirhanesinde çalışan Yousoef el Azakir, kentte 6 yıldır hiç sorun yaşamadıklarını söylemiş oldu. Azakir, “Biz mecburiyetten buradayız. Orada savaş olmasa geri dönecektim. Tanju Özcan konuştu, artık caddede yürürken kelamlı tacizler oluyor. Başımızı eğip geçiyoruz. Suriyeli kimi komşularımızı konutlarından çıkardılar” dedi. Kentte olaylara karışan sığınmacılar var ise onların hudut dışı edilmesini isteyen Azakir, şunları söylemiş oldu: “Ama mazlumlara dokunmasınlar. Buradaki sığınmacıların birçok iş biliyor, meslek sahibi. Tamircilik yapan var, elektrik işinden anlayan var. Onlar Bolu’ya faydalı oluyor. Türklerin dükkanlarına alışverişe gitmeye korkuyoruz. Çocuklarım ve eşime ‘Dışarı çıkmayın’ diyorum. Çocuklar ‘niçin dışarı çıkamıyoruz’ diye soruyor. Türkiye’nin bize sahip çıkmasını bizim torunlarımız bile konuşacak. Bunu hiç unutmayacağız. Devlet bizi burada istemezse, bu biçimde gideriz.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK