Çavuşoğlu: Rusya ile iş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız

baboli

Global Mod
Global Mod
Çavuşoğlu: Rusya ile iş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un silahlı taarruz kararı ömrünü kaybetmesinin 5. yılında Türkiye ve Rusya içindeki münasebetleri kıymetlendirdi.

“Karlov’un kaybı halkımızı ve tüm ülkemizi üzmüştür”

Karlov’un ikili bağlantılara katkıda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, “Karlov, Türk-Rus bağlantılarına güç bir periyotta kıymetli hizmetlerde bulunan deneyimli bir diplomat idi. Karlov, misyon mühletince diplomasi topluluğunda sevilen ve saygın bir diplomat olarak kendisini temayüz etmişti, ilgilerin her alanda daha yeterli düzeylere taşınması için uğraşmış, Türk-Rus dostluğuna başarılı çalışmalarla katkı sağlamıştır. Onun kaybı, Rus halkını olduğu kadar, halkımızı ve tüm ülkemizi derinden üzmüştür” diye konuştu.

“Türk-Rus dostluğunu bozmak isteyenler hüsrana uğramıştır”

Karlov’a yönelik terör saldırısı düzenlendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Büyükelçi Karlov’a yönelik atak, bununla birlikte Türk-Rus dostluğuna karşı yapıldı. Fakat Türkiye ve Rusya bu tuzağa düşmedi. Bu manada, Türk-Rus dostluğunu bozmak isteyenler hüsrana uğramıştır” kelamlarını kullandı.

“Büyükelçi Karlov’u hürmetle anıyorum”

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Terörizm, insanlık dışı vahşetinde ırk, din, lisan, mevki gözetmemektedir. Diplomatlarını, Büyükelçilerini yakın geçmişte teröre en çok kurban vermiş olan Türkiye, bu acıyı en yeterli bilen ülkelerdendir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak ben de olayın çabucak akabinde mevkidaşım Lavrov ile birlikte Moskova Vnukova Havaalanı’nda cenaze karşılama merasimine iştirak ederek, acılı ailesine taziyelerimi sunmuştum. Bu vesileyle, başta Sayın Büyükelçi’nin kederli ailesi ve yakınları olmak üzere, Rus halkına ve devletine tekrar başsağlığı diliyorum. Büyükelçi Karlov’u hürmetle anıyorum. Huzur ortasında yatsın.”

Bakan Çavuşoğlu, Karlov’a yönelik akının Türk-Rus iş birliğinin baltalamak isteyen biroldukça güç odağının varlığını ortaya koyduğunu söylemiş oldu.

“İş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız”

Rusya ile iş birliğinin gelişmeye devam ettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Son 5 yılda ülkelerimiz içindeki bağlantılar hem ikili birebir vakitte bölgesel seviyede dinamik bir seyir izledi. Karşılıklı üst seviye temaslarımız ağır biçimde devam ediyor ve ilgilerin geliştirilmesine yönelik kuvvetli bir ortak iradeye sahibiz” dedi.

Çavuşoğlu, ticaret, güç, turizm, kültür ve başka alanlarda ikili bağlarının geliştiğine dikkati çekerek, “Ticaretimiz ve turizm ilişkilerimiz pandeminin yarattığı tesirlerinden süratle sıyrılıyor. Bu yıl 30 milyar dolarlık ticaret hacmine yaklaşacağız. Turizmde de yaklaşık 5 milyon Rus turisti ağırlamış olacağız. Güç, iş birliğimizin kıymetli bir ayağı. Türk Akım projesi geçen yıl faaliyete geçti. Akkuyu Santrali’nde çalışmalar takvime bakılırsa ilerliyor. Birinci üniteyi 2023 yılında devreye alacağız” diye konuştu.

“Rusya ile bölgesel konularda da yakın bir diyalog arasındayiz”

Rusya ile bölgesel konularda da temasları sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, şu sözleri kullandı:

“Rusya ile bölgesel konularda da yakın bir diyalog ortasındayız. Farklı yaklaşımlarımızın bulunduğu konularda dahi bölgemizin huzur ve refahını ön plana koyan sorumlu bir yaklaşımla problemleri ele alıyoruz. Karşılıklı hürmet ve ortak çıkarlar temelinde sonuç alıcı iş birliğimizi sürdürmeye kararlıyız.”