Büyükelçiler niye geri adım attı? Perde gerisindeki çarpıcı ayrıntılar

baboli

Global Mod
Global Mod
Büyükelçiler niye geri adım attı? Perde gerisindeki çarpıcı ayrıntılar
ABD ve öteki birtakım ülkelerin Ankara büyükelçilikleri, diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngoren Diplomatik Bağlantılar Hakkındaki Viyana Mukavelesi’nin 41. hususuna riayet edildiğini açıklayarak geri adım atmıştı.

ÇARPICI AYRINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Kriz nasıl aşıldı? Perde gerisinde neler oldu? Nasıl bir trafik yürütüldü? Kanal 7 Ankara Temsilcisi, Haber7 Müellifi Mehmet Acet, çarpıcı bilgileri paylaştı.

Mehmet Acet’in yazısı şöyle;

Ankara’da vazifeli 10 ülkenin büyükelçilerinin 18 Ekim’de Osman Kavala ile ilgili yayınladıkları bildiri, Ankara’nın büyük reaksiyonunu çekmiş, bildiri, kısa müddet içerisinde büyük bir tansiyona yol açmıştı.

ANKARA’DAN KRİTİK ADIM

Kriz, büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci unsurunda yer alan ülkelerin içişlerine karışmama prensibine riayet gösterdiklerini belirtip geri atması ve Ankara’nın bu adımı olumlu karşılamasıyla aşıldı.

Pekala, kriz nasıl aşıldı?

Perde ardında neler oldu?

Nasıl bir trafik yürütüldü?

AĞIR BİR DİPLOMASİ TRAFİĞİ YÜRÜTÜLDÜ

-Haber 7’nin kaynaklardan aldığı bilgilere bakılırsa, krizin aşılması için cumhurbaşkanlığı ve dışişleri Bakanlığı yetkilileri, koordineli bir biçimde muhataplarıyla ağır bir diplomasi
trafiği yürüttü.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Pazar günü ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’le bütün gün boyunca süren uzun görüşmeler yaptı.

ABD Büyükelçisi’nin de bu müzakereler sırasında krizin daha fazla büyümemesi için makul bir tavırla hareket ettiği ve bu istikamette gayret harcadığı bedellendiriliyor.

GÖRÜŞMELER YAZILI METİN ÜZERİNDEN YAPILDI

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde yürütülen görüşmeler yazılı metin üzerinden yapıldı.

GERİ ADIM ATTILAR

-Bu metinler gün boyunca karşılıklı teklifler halinde gitti, geldi ve nihayetinde Ankara’nın büyük ehemmiyet verdiği Türkiye’nin içişlerine karışmama unsuruna yapılan atıfla büyükelçiler bu biçimde bir niyetlerinin olmadığını zımnen vurgulayıp ‘geri adım’ atmış oldular.

-Kaynaklar, varılan uzlaşmayla ilgili olarak karşılıklı anlayış, hürmet ve çıkarların temel alındığı bir yerde Türkiye’nin hukuku ve onurunun korunduğu değerlendirmesini yapıyor. Krizin tahlile kavuşmasıyla büyükelçilerin temsil ettikleri ülkelerin Türkiye ile alakalarının yıpranmasının önüne geçildiği, makul bir teknikle krize tahlil bulunduğu tabir ediliyor.