Böbrek kumpasının başrolünde CHP’li milletvekili var

baboli

Global Mod
Global Mod
Böbrek kumpasının başrolünde CHP’li milletvekili var
Ankara Yenimahalle Belediyesi böbrek nakli skandalıyla çalkalanıyor.

Emekçi Ufuk Coşkun, CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan’ın ve Yenimahalle Belediyesi Başkan Yardımcısı Yaşar Neslihanoğlu’nun “Yeğenimiz” dediği Sefa Yörükoğlu’na(50) böbrek vermek zorunda kaldı. Nakilden daha sonra Ufuk Coşkun’un başına gelmeyen kalmadı. İşten atılmakla tehdit edildi. Mobbinge uğradı. Nakil karşılığında sıfır otomobil, daire ve 200 bin TL vaat edildi. Sonunda böbreği verdi ancak kelamlar tutulmadı. Hatta kısa müddette emekli edildi. Nakil daha sonrası personelde kalp ve damar sıkıntıları çıktı. Artık sıhhat sıkıntılarıyla uğraşıyor ve geçim kaygısında… Coşkun’un Sarıaslan, Neslihanoğlu ve Yörükoğlu’nu “Tehdit, Organ ve Doku Ticareti”yle suçladığı şikayet evrakı için de yargı yolu açıldı. Şu an ortasında tek kanepe olan meskende yaşayan Coşkun “Beni böbreğimi vermeye zorladılar, kelamlarını tutmadılar, sorumluların yargılanmasını istiyorum” dedi.

İşte argümanları:

Coşkun, Yenimahalle Belediyesi’nde personeldi. Boşandığı eşiyle bir arada yaşayan 3 çocuğu vardı. Ekonomik dertlerle boğuşuyordu. Kendisi, anne babasıyla kalıyordu. Bir gün belediyede sürücü olarak çalışan Yörükoğlu’nun hasta olduğunu öğrendi. 10 yıldır işe gelmeden maaş alan Yörükoğlu’nun böbrek nakli olması gerekiyordu. Sarıaslan ve Neslihanoğlu’nun isteğiyle ona ve belediyedeki biroldukça emekçiye test yapıldı. Sonuçta da Coşkun’un böbreğiyle Yörükoğlu’nunkinin doku pahaları yüzde 100 uyumlu çıktı.

FRENİ TUTMAYAN ARAÇ KULLANDIRDILAR

Coşkun’a böbreğini vermesi teklif edildi. Yörükoğlu, “Sıfır km Wolkswagen Passat, nakit para ve daire” vaadinde bulundu. Coşkun ona evvel güvendi, daha sonra vaatler yerine gelmeyince, böbreğini vermekten vazgeçti. İş yerinde mobbing başladı. Freni tutmayan araçlarda sürücülük bile yaptırdılar. O da böbrek nakli olmayı bir daha kabul etmek zorunda kaldı.

VEKİLLE KONUTUNA GİTTİLER

Devreye Neslihanoğlu girdi. Çalışanın annesini ve babasını ikna etmeye çalıştı. “Sözleşmeli işçi olma” ve “Baş şoförlük” vaat etti. Hatta Sarıaslan, Neslihanoğlu ve Yörükoğlu da konutlarına giderek konut, otomobil ve 200 bin TL vaat etti. Bu ziyaret, apartman güvenlik kayıtlarına da işlendi. Lakin ailesi, evlatlarının nakil olmasını istemiyordu; Coşkun da korktu ve bir daha vazgeçti. Bu defa de hakkında işe gelmeme tutanakları tutuldu. İşten atılmakla tehdit edildi. Coşkun da sonunda böbreğini vermeye razı oldu.

NAKİL ONAYINI PERSONELLER VERDİ

Nakil işleri 5 ay sürdü. O müddette işe gidemedi. Lakin (mahkemeye sunduğu) SGK dökümlerine nazaran maaşı yattı. Coşkun, “İlk gittiğimiz hastane, Ankara’daydı. ‘Hemşehrimiz bize yardımcı olacak’ dediler. D.Y.B.E.A.H.’nde hekim M.A.’nın yanına Yörükoğlu ile bir arada gittik. Hekim, Yörükoğlu’na ‘İl sıhhatte Yaşar liderin tanıdığı var, sizin de tanıdığınız var esasen, ben de yardımcı olurum’ dedi. Sefa ise ‘Benim de orada köylüm var, görüştüm o da yardımcı olacağını söylemiş oldu, bir biçimde halledeceğiz’ dedi.

Vilayet sıhhate gittiğimizde köylüsü olan bayan tabip ‘Sefa işinizi hallettim, heyete gireceksiniz’ dedi. Bana da 3-5 soru soracaklarını söylemiş oldu, heyete girdik ve heyet raporunu aldık” dedi. 2015 yılıydı… Coşkun, ikinci olarak A.E.A. Hastanesi’ne yönlendirildi. Böbrek naklini gerçekleştiren Tabip M.K. tarafınca denetim edildi. daha sonradan nakil için onay evrakını, Coşkun’un birinci derece yakınlarının değil, belediye emekçilerinden H.K. ve C.K.’nın imzaladığı ortaya çıktı.

YARGI YOLU AÇILDI

İleriki günlerde Coşkun süratle emekli edildi. Ona verilen kelamlar tutulmadı. 2017’de kalp ve damar meseleleri ortaya çıktı. Psikolojisi bozuldu. O da böbreğini verdiği Yörükoğlu, lider yardımcısı Neslihanoğlu, milletvekili Sarıaslan ve onay imzası veren Park Bahçeler’de çalışan sürücüler hakkında “Tehdit, Organ ve Doku Ticareti” kabahatlerini işledikleri teziyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na cürüm duyurusunda bulundu. Başsavcılık, Coşkun’un yaptığı şikayetle ilgili 2019’da “Kovuşturmaya yer olmadığına” sonucu verdi. Lakin bu sonucu, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği 2020’de kaldırdı ve yargı yolu açıldı.

İŞTE NOTLAR

Yaşananlara şahit olan Z.K., Coşkun’a yalnızca 20 bin TL verdiklerini söylemiş oldu.
Coşkun, Yenimahalle Belediye Lideri Fethi Yaşar için “Başkanımız da bu iyiliğime karşılık plaket ve 50 bin TL vereceğini söylemiş oldu fakat gerçekleşmedi” dedi.

Nakli gerçekleştiren takımın başındaki tabip M.K. “Biz nakil öncesi tüm tetkikleri yerine getiririz, etik ve tıbbi raporuna bakar prosüdür her neyse uygunsa onu uygularız” dedi.
Ankara Kent Hastanesi’nden ‘Organ Nakli Merkezi” sorumlusu Prof. Dr. Fatih Dede, böbrek nakliyle ilgili yasal süreci anlattı: 25 bin nakil bekleyen hasta var. 70 bin civarında böbrek hastası var.

Nakil yapılırken eşi, kardeşi, çocukları, annesi, babası yani 1.dereceden 4. dereceye kadar öncelikli bulunmasına dikkat ediliyor. İstekli bağışı var etik şurası onayı ile lakin hiç bir çıkar bağının olmaması lazım. Canlı organ naklinde hasta böbreği verdikten daha sonra sıhhat sorunu olup olmamasına bakıyoruz hastaya uygun olacağına kanaat verdikten daha sonra nakli gerçekleştiriyoruz.

KAYNAK: SABAH- TOLGA ÖZLÜ