BM’den Taliban’a davet: Sivilleri ve insani yardım çalışanlarını koruyun

YingYang

New member
BM İnsani İşler Uyum Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Afganistan’daki son duruma ait soruları cevapladı.

“BM durumu yakından izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyor” diyen Laerke, ülke genelinde bakılırsav yapan fazlaca sayıda BM çalışanının tahliyesine ait ise bilgi vermedi.

Laerke, BM çalışanlarının güvenliğinden telaş edip etmediklerine ait “Güvenlik konusunda, BM ve BM dışı insani yardım çalışanları da dahil sivilleri korumak için Taliban ve çatışan tüm tarafların milletlerarası maddelere göre yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyoruz.” tabirini kullandı.

BM’nin Afganistan’da büyük varlığı bulunuyor

Laerke, dün 13 Ağustos’ta AA’nın sorusu üzerine, Afganistan’da artan güvensizliğe karşın, BM’nin kesintisiz 70 yıldır bulunduğu ülkede insani yardım çalışmalarına devam etmekte kararlı olduğunu bildirmişti.

Sözcü Laerke, Afganistan genelinde bilhassa insani konularda faaliyet gösterenler başta olmak üzere BM’nin epey büyük mevcudiyeti olduğunu vurgulamıştı.

Afganistan’da Taliban ülkenin tüm hudut kapıları ile başşehir Kabil haricinde tüm büyük vilayet merkezlerinin denetimini ele geçirdi ve Kabil’in kenar mahallelerine girmeye başladı.