Bakan Özer’den öğretmenlere Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu daveti

baboli

Global Mod
Global Mod
Bakan Özer’den öğretmenlere Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu daveti
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın resmî internet sitesi “meb.gov.tr” adresinden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ait hazırladıkları “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği” taslağını tüm kamuoyu ile paylaştıklarını ve tüm eğitim topluluğunun görüş bildirebilmeleri için askıya çıkardıklarını duyurdu.

Bakan Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Resmî Gazete’nin 14 Şubat 2022 tarihindeki sayısında yayımlanması ve kanuna dayanarak hazırlanan “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Meslek Basamakları Yönetmeliği” taslağına ait Anadolu Ajansına açıklama yaptı.

“60 YILLIK HASRET SONA ERDİ”

Kanun’un 1960’lı senelerdan, 7. Ulusal Eğitim Şurası’ndan itibaren, öğretmenlerin ve eğitim topluluğunun 60 yıllık, en büyük hasreti olduğunu söz eden Özer, “Dün gece prestijiyle Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve bu biçimdece 60 yıllık hasret de sona ermiş oldu.” dedi.

Kanun’un çıkmasıyla artık Türkiye’nin eğitimde son 20 yılda gelmiş olduğu noktayı öğretmenlere has bir kanunla da taçlandırmış olduğunu söz eden Özer, “Bu gelişme, Türkiye’de eğitim tarihinde değerli bir kırılma noktasıdır, fazlaca değerli bir tarihî adımdır. bu biçimdece Türkiye, öğretmenlerine yönelik özel kanunu olan OECD ülkeleri ortasına da girmiş oldu. Bu, hükümetimizin öğretmenlere vermiş olduğu bedelin fazlaca değerli bir göstergesidir ve bu Kanun’un öbür meslek kümelerine nazaran evvel çıkmış olması da sahiden üzerinde durulmayı hak eden epey değerli bir adımdır. Ben Kanun’un tüm öğretmenlere ve eğitim topluluğuna iyi uğurlu olmasını diliyorum. Yalnızca bu süreçteki takviyelerinden dolayı değil eğitimle ilgili her türlü takviyelerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı’mıza hem şahsım, hem Ulusal Eğitim Bakanlığı birebir vakitte öğretmenlerimiz ismine en içten şükranlarımı sunuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özer, TBMM Lideri Mustafa Şentop’a ve sürece takviye veren tüm milletvekillerine, kanuna yapan tenkit getiren tüm paydaşlara da şükranlarını sundu.

YÖNETMELİK TASLAĞI ASKIYA ÇIKTI

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kanun’un Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yönetmelik sürecine ait yaptığı değerlendirmede ise şu ayrıntıları paylaştı:

“Millî Eğitim Bakanlığının resmî internet sitesi ‘meb.gov.tr’ adresinden hazırlamış olduğumuz yönetmelik taslağını tüm kamuoyu ile paylaştık. Yönetmelik, yüklü olarak adaylık kaldırma imtihanı yerine aday öğretmenlerin gelişim dayanaklı süreçleri, uzman öğretmenlikle ilgili düzenlenecek eğitimlerin kapsamı ve başöğretmenlikle ilgili süreçlerin nasıl olacağı üzere kanunda ayrıntıya gereksinimi olan süreçleri tanımlayan çerçeve bir yönetmelik olacak ve [email protected] adresinden de tüm paydaşlarımızın bu yönetmeliğin mevcut durumuna ait görüş bildirebilmeleri için askıya çıkardık.

Buradan benim istirhamım, tüm öğretmenlerimizin, tüm yöneticilerimizin, tüm eğitim paydaşlarının görüşlerini samimi bir biçimde bu adres üzerinden göndermeleri. Yönetmelik taslağına görüş müddetini 1 ay tutacağız ve 15 Mart’a kadar paydaşlarımız bu yönetmelikle ilgili görüşlerini Ulusal Eğitim Bakanlığı ile paylaşabilecekler. Bu süreç içerisinde başka eğitim paydaşları ile ilgili görüş alma süreçleri de faal olarak devam edecek. 15 Mart’a kadar gelen tüm görüşleri kıymetlendirerek yönetmeliğe son biçimini vereceğiz ve Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığımıza göndermiş olacağız. İnşallah bu yönetmeliği de süratli bir biçimde yayımlayıp bu süreçleri başlatacağız.”

Mevcut uzman öğretmenlerin hakları bugünden itibaren verilmeye başlanıyor
Bakan Özer, Kanun’un süreksiz unsurunda “Bu Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanun’un sağladığı haklardan yararlanır.” kararının yer almasına ait soru üzerine, “Şu anda bizim eğitim sistemimizde 75 bin 669 uzman öğretmen, 88 başöğretmen var. Kanun’da da söz edildiği üzere bu uzman öğretmenlerimiz ile başöğretmenlerimiz, Kanun’un vermiş olduğu tüm hakları bugünden itibaren almaya başlayacaklar.” cevabını verdi.

EĞİTİMLER FİYATSIZ OLACAK

Bakan Özer, yönetmelik taslağında meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere 180 saatlik, uzmanlıkta 10 yılını dolduranlara da 240 saatlik bir kurs verilmesi ve bu biçimdece uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe geçiş sürecine ait yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti: “Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süreçlerine bizim resmî okullardaki öğretmenlerimiz değil, öteki özel öğretim kurumlarındaki tüm öğretmenlerimiz de katılabilir, gerekli eğitimlerden daha sonra sertifika alabilirler. Bu eğitimleri, öğretmenlerimizi desteklemek üzere düzenliyoruz, bu sebeple bu eğitimlerin tamamı fiyatsız olacak. İmtihanlar da uzman öğretmenlikteki en az 180 saat, başöğretmenlikteki asgarî 240 saatlik eğitimin içeriğinden olacak. ötürüsıyla imtihanla ilgili kaygılanacak bir durum da kelam konusu değil. aslına bakarsan yüksek lisansını yapmış ve 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimiz, uzman öğretmenlikle ilgili yapılacak olan imtihandan muaf olacaklar, başka taraftan doktorasını yapmış olan öğretmenlerimiz de uzman öğretmenler için yapılacak imtihandan muaf olmuş olacaklar.

15 Mart’a kadar öğretmen ve paydaşlarımızdan görüş alıp son halini verdikten daha sonra yönetmeliği yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığımıza göndereceğiz. Yönetmelik yayımlandıktan daha sonra uzman ve başöğretmenlik için eğitim tarihlerini çabucak kamuoyu ile paylaşacağız ve süreci başlatacağız.”

KAYNAK: HABER7