Bakan Gül, nitelikli hukuk için şayet olmazsa olmazı deklare etti

baboli

Global Mod
Global Mod
Bakan Gül, nitelikli hukuk için şayet olmazsa olmazı deklare etti
Bakan Gül, İster yargı çalışanı, ister yargı mensubu olsun kişinin bitirdiği üniversite onun aldığı hukuk eğitimi, onun vereceği yargı hizmetlerinin çıtasını belirleyecektir” dedi.
Adalet Bakanlığı tarafınca düzenlenen Hukuk Eğitimi Sempozyumu’na Yargıtay Lideri Mehmet Akarca, Danıştay Lideri Zeki Yiğit, HSK Lider Vekili Mehmet Akif Ekinci, HSK üyeleri, Bakan Yardımcıları, hukuk fakültesi dekanları başta olmak üzere epey sayıda akademisyen ve öğrenci ile hakim ve savcı adayları katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Adalet Bakanı Gül, adaletin her insanın ortak pahası söylemiş oldu. Yargı Islahatı Strateji Dokümanı (YRS) ve İnsan Hakları Aksiyon Planı’nda (İHEP) geniş yer verilen hukuk eğitimi kalitesinin arttırılması konusunda sempozyum bilgilerinin büyük ehemmiyet taşıdığını anlatan Bakan Gül, sunum yapacak akademisyenlere teşekkür etti.

HAKİMLİK VE SAVCILIK TÜM TARAFLARIYLA EKSİKSİZ İFA EDİLMESİ GEREKEN GÖREVLERDİR

Adalet Bakanı Gül, adaletin her insanın ortak pahası olduğunu, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışının temelinin adaletin yaşatılması olduğunu belirterek, “İnsan lakin adaletle yaşar” dedi. Yargısal adaletin verdiği kararların kişi hayatını direkt etkilediğini ve hayli önemli sorumluluk gerektirdiğini vurgulayan Bakan Gül, yargının sorumluluğu ve vazifesinin, yargısal adaleti kusursuz bir biçimde dikkat ve ihtimamla yerine getirmesi olduğunu kaydetti. Bakan Gül, hakimlik ve savcılık mesleğinin şahsi yanılgıyı kabul etmeyeceğini tabir ederek, “Hakimlik ve savcılık tüm taraflarıyla eksiksiz ifa edilmesi gereken nazaranvlerdir. Mecellede, hakim tanım edilirken ‘hakim, fehim, müstakim, emin, metin olmalıdır’ denilmiştir. Türk Yargı Etiği bildirgesi ile tüm yargı mensuplarının bu manada milletimiz ismine beklentisi ortaya konuldu. Etikte, ‘Doğruluk, tutarlılık, dürüstlük, eşitlik, ehliyet, liyakat ve kendini daima geliştirme perspektifleri Türk yargı mensuplarının şayet olmazsa olmaz değerleridir’ denildi. Türkiye’de bilhassa bir yargı mensubunun bu özelliklere sahip olabilmesi için düzgün bir eğitim, sağlam bir kişilik ve kâfi hayat deneyimine sahip olması gerekmektedir.” diye konuştu.

YRS’DE HUKUK EĞİTİMİNE ÇOK KIYMETLİ YER VERİLDİ

Birtakım yargı kararlarının toplum tarafınca kabul bakılırsabileceğini, kimilerinin ise yargıya inancı zedeleyebileceğini söz eden Gül, her iki kararın da yargı mensubunun elinde olduğunu söylemiş oldu. Yargı mensubuna bu vasıfları sağlayanın eğitim ve hukuk olduğunu kaydeden Bakan Gül şöyleki konuştu:
“Bu sebeple sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafınca kamuoyuna açıklanan Yargı Islahatı Strateji Belgesi’nde (YRS) hukuk eğitimine hayli değerli yer verdik. Bu çerçevede bilhassa hukuk fakültelerine girişte aranan muvaffakiyet ölçütü bildiğiniz üzere 2019 yılında evvel 190 binden 125 bine, artık de 100 bine yükseltildi. Bu bir başlangıçtır. Temel itibariyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesini arttırarak bu sürecin tamamlanması gerektiğine inanıyoruz. Nitelikli hukuk, nitelikli hukukçuyla fakat mümkün olur kanaatindeyiz. İster yargı çalışanı, ister yargı mensubu olsun kişinin bitirdiği üniversite onun aldığı hukuk eğitimi onun vereceği yargı hizmetlerinin çıtasını belirleyecektir.”

HUKUK FAKÜLTESİ TABELASI ASILMASI BİNAYI HUKUK FAKÜLTESİ YAPMAZ

Hukuk fakültesinin, hukuk mantığının nakşedildiği ve yansıtıldığı bir laboratuvar ve ömür uzunluğu sürecek adalet seyahatinin ana lisanının öğretildiği bir beşik olduğunu belirten Bakan Gül, nitelikli yargı mensubu yetiştirilebilmesi için eğitimin kıymetini anlattı. Bir binaya hukuk fakültesi tabelasının asılmasının orayı hukuk fakültesi yapmayacağını söz eden Bakan Gül, “Güncel hukuk vizyonunun ve eser üretme uğraşının kapısından içeri girmediği, akademik takımı yetersiz bir binaya hukuk fakültesi tabelası asılması onu hukuk fakültesi yapmaz. Yalnızca tabelayla olan bir kıymet değildir. Hukuk fakültesi hukuk mantığının orada nakşedildiği yansıtıldığı bir laboratuvardır. Bir ömür uzunluğu sürecek adalet seyahatinin ana lisanının öğretildiği bu işin adeta beşiğidir. Geleceğin iddianamelerini, yargı kararlarını, savunma hakkını, mağdur hakkını, hak ve özgürlük perspektifini şekillendirir. bir daha özgür niyetin hak bilimcinin eşitlik ve adalet hissinin da doğal ortamıdır.”
Hukuk fakültelerine muhtaçlığa bakılırsa öğrenci alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Gül, sempozyumun sonuçlarının da Yükseköğretim Heyeti tarafınca dikkate alınması gerektiğini söylemiş oldu.

OLGUNLUKLA MESLEĞE BAŞLAYANLAR DENEYİMLE BİLGE HUKUKÇULAR OLACAKTIR

Hukukçuların dünya görüşü ne olursa olsun karşısına çıkan tüm sorunlarda hukukçu kimliğiyle tahlil bulması gerektiğini anlatan Bakan Gül, “Hak teriminin siyasi kanısı olmaz. Mağdurun ‘benden olanı, senden olanı’ olmaz, mağdur mağdurdur. Savunma hakkının, insan onurunun ‘ona nazaransi, bana bakılırsasi’ asla olamaz. İşte o olgunlukla mesleğe başlayanlar yıllar içerisinde edindikleri deneyimlerle bilge hukukçular olacaktır” dedi.

‘KİM OLSA TIPKI KARARI VERİRDİ’ DEDİRTEBİLECEĞİMİZ KARARLAR İNANÇ DOĞURUR

Hukuk mesleklerine giriş imtihanının 1’inci Yargı Paketi ile getirildiğini belirten Bakan Gül, eğitim müfredatının gelişmesinin hukuk eğitiminin gelişmesi açısından kıymetli olduğunu söylemiş oldu. Bakan Gül, metodoloji, adalet psikolojisi, münasebet, hukuk lisanı, hukuk ideolojisi, hukuk sosyolojisi üzere alanların hukuk müfredatında epeyce daha kuvvetli bir biçimde yer alması gerektiğini belirterek, teorik ve pratik eğitimin iç içe olmasının değerine değindi. Bakan Gül bu çerçevede hakim ve savcı yardımcılığının meclisin de takdiri ile hayata geçirilmesi ile, adliyenin tozunu yutan, evrakların ne manaya geldiğini bilen, işin pratiğini çözen hakim ve savcıların kürsüye çıkmasını hedeflediklerini söylemiş oldu. Hukuk mesleklerinin faaliyet alanının çeşitli olduğunu anlatan Bakan Gül şu biçimde konuştu:
“Burada aslolan kanun adamı olmak değil, ezbercilikten uzak duran muhakeme yeteneği gelişmiş hukukçulara muhtaçlık var. Hukuk insanı, bir çarpım tablosu üzere kanun ezberleyen kişi değildir. Bilhassa burada tüm bu muhakeme yeteneği ile yargısal kararların çıtası daha kuvvetli olacaktır. Aksi takdirde apaçık hakaret olan bir şeye tenkit, apaçık tenkit olan bir kelama de hakaret nitelemesi karşımıza çıkabilir. ‘Kim olsa birebir sonucu verirdi’ dedirtebileceğimiz ve nazaranbileceğimiz ölçüde yargısal kararlar itimat doğurur itimat ortaya koyar. Hukuk fakültesinden mezun olacak bir genç arkadaşımız daha öğrencilik senelerında daha hakim olmadan, bütün eğitim hayatı boyunca adalet figürünün gözü bağlıdır. ‘O ne demiş, bu ne demiş, ben ona bakmam evraka bakarım’ anlayışıyla, kültürüyle yetişirse hakim olduğunda işte bu adalet figürünün gözünün bağını açmaz ve evraka bakar, konjonktürden etkilenmez, kimin ne dediğinden etkilenmiş yalnızca kanıta bakar.”

HUKUK EĞİTİMİ MÜFREDATINA HUKUK TÜRKÇESİ DE DAHİL EDİLMELİ

Bakan Gül, kararların anlaşılabilir olması açısından yargıda Türkçe’nin gerçek kullanılmasının ehemmiyetine de vurgu yaparak, “Karşımıza çıkan değerli bir başlık da hoş Türkçemizin kullanılmasıdır. Temel itibariyle yargı mercileri verdiği kararların mantık olgusu çerçevesinde Türkçe’yi hoş, anlaşılır biçimde kullanımı da fazlaca kıymetlidir. Hukuk eğitiminde bu çerçevede hukuk fakülteleri müfredatına Hukuk Türkçesi dersinin de olmasında yarar görüyorum. Bu hususun uzmanlar tarafınca değerlendirileceğine inanıyorum.” dedi.
Anayasa’nın lisanının açık olmaması niçiniyle vakit zaman istismar edildiğini ve bu yüzden Türkiye’nin geçmişte ağır bedeller ösöylemiş olduğini anlatan Bakan Gül, “Toplumsal mukavele olan Anayasa’nın, toplumun lisanı olan hoş, berrak Türkçe ile Karacaoğlan’ın, Yunus Emre’nin lisanıyla bezenmesi gerekir. Tüm süreçlerde, hem metinlerde birebir vakitte kararlarda Türkçemizin en saf haliyle yer alması da eğitimde değerli bir başlıktır.” diye konuştu.

YARGITAY LİDERİ AKARCA: İNSAN SEVGİSİ VE NEZAKET ÜZERİNDE YÜKSELEN, DEMOKRATİK BEDELLERİ BENİMSEMİŞ HUKUKÇULARA GEREKSİNİM VAR

Açılış merasimine katılan Yargıtay Lideri Mehmet Akarca, hukukun temel fonksiyonunun toplumsal barışı ve tertibi sağlamak, adaleti gerçekleştirmek, hak ve özgürlükleri korumak hukuksal güvenliği temin etmek olduğunu anlattı. Hukukun hukukçulara emanet edildiğini belirten Akarca, hukuk eğitiminin değerini vurgulayarak şunları söylemiş oldu:
“Hukukçunun yazılı anlatım hünerinin üst düzeyde olmasını mecburî görüyorsak, lisans eğitimi de dahil olmak üzere tüm eğitim ömrünü test imtihanlarıyla geçiren bir şahıstan güzel hukukçu olmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. bu biçimde hukuk eğitimi konusu ele alınırken lisans öncesi eğitim, lisans eğitimi ve lisans daha sonrası eğitim olmak üzere üç kademeli bir kıymetlendirme yapılabilir. Lisans öncesi eğitime gelince bir hukukçu analitik niyet ve sorgulama yeteneğine sahip olabilir. İçinde yaşadığı toplumu yakından tanıyan bir birey olarak toplumsal sorumluluk taşımaktadır. Bu niteliklerin ise evvela temel eğitim basamağında çocuklarımıza kazandırılması gerekir. İnsan sevgisi, hürmet, nezaket, müsamaha ve karşılıklı anlayış üzerinde yükselen demokratik kıymetleri benimsemiş hukukçulara gereksinim var. Aksi biçimde ne kadar yeterli eğitim verilirse verilsin arzulanan niteliklere sahip hukukçuların yetişmesi mümkün olamayacaktır.”
Hukukçunun kalitesinin arttırılması için kimi yapısal önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Akarca, “Ölçemediğinizi denetim edemezsiniz. Denetim edemediğinizi yönetemezsiniz. Yönetemediğinizi geliştiremezsiniz. Bu niçinle geleceğin hukukçularını yetiştiren hukuk fakültelerinin ve öğretim üyelerinin muvaffakiyet seviyelerini şeffaflık ve hesap verilebilirlik prensiplerine bakılırsa ölçebilmeliyiz. Hukuk eğitimini ele alırken sorunun bu tarafı de ihmal edilmemelidir.” dedi.

DANIŞTAY LİDERİ YİĞİT: HUKUKÇULARIN MESLEKSEL EĞİTİMİNİN HAYAT UZUNLUĞU SÜRMESİ ELZEMDİR

Danıştay Lideri Zeki Yiğit de yaptığı konuşmada düzgün bir hukukçu olmak için ideoloji, mantık, bilişim, sosyoloji üzere disiplinlerden yararlanılmasının, âlâ bir hukukçu yetiştirmek için de araştırmayı, sorun çözmeyi, stratejik düşünmeyi teşvik eden özetlemek gerekirse eğitim ve öğretim sürecinde öğrenciyi faal kılan bir yolun kullanılmasının mecburî olduğunu vurguladı. Hukukçuların eğitiminin hukuk fakültelerindeki eğitim ile sonlu kalmaması gerektiğini söyleyen Yiğit, “Hukukçuların mesleksel eğitimlerinin meslek ömrü boyunca sürmesi elzemdir.” dedi.
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Lideri Ertuğrul Çekin de hukukun her geçen gün değişmekte ve gelişmekte olduğunu belirterek, donanımlı ve ehil hukukçular yetiştirilebilmesi için zincirin her halkasının kıymetli olduğunu vurguladı.
Biroldukca üniversiteden 30 akademisyenin 8 farklı oturumla sunum yapacağı sempozyum, yarın da devam edecek.

KAYNAK: HABER7