Azaba 3 yıl direnen genç: Dünyaya Esed zulmünü anlatıyor

YingYang

New member
Suriye’de 15 yaşında girdiği Esed rejimi hapishanelerinde 3 sene boyunca türlü azaplar gördü. Günlerce aç ve susuz kaldı, dövüldü, bedenine elektrik verildi. Kendisi üzere alıkonulan ve dünyada en çok bedel verdiği kişi olan kuzeni kollarında can verdi.

Dışarda babası ve kardeşleri rejim bombardımanında öldü. Anne ve kardeşlerine Türkiye sahip çıktı. Özgürlüğüne kavuştuktan daha sonra ise sesini BMGK’da yaptığı konuşma ile duyurdu. Suriyeli genç Ömer Alshogre yaşadıklarını Yeni Şafak’a anlattı. İşte Ömer’in anlattıklarından satır başları:

AZAP UYGULARKEN GÜLÜYORLARDI

“Devrim başladığında 15 yaşındaydım. Yolsuzluk ya da diktatörlük hakkında hiç bir şey bilmiyordum. ‘Beni muhafazası gereken bir polis memuru niye bana azap etsin’ diye soruyordum kendime. Okulda öğrendiklerimin yanlışsız olmadığını, Suriye’de polislerin insanları korumadığını birinci defa aç bırakılıp azap gördüğüm gün anladım. İçeride ruhsal ve fizikî şiddete maruz kaldım ve gardiyanların müsaadesiz konuştuğu için insanları öldürdüğüne şahit oldum. Hapishanede kaldığım mühlet boyunca aç ve susuz bırakılarak bedensel ve zihinsel azaba maruz kaldım. Üzerimde elektrikli çubuk kullandılar. Beni tavana asıp ve metal sopalarla dövüyorlardı. Gardiyanlar azap uygularken gaddarca zevk alıyordu. Bir gardiyanın bana azap ederken güldüğünü duydum, beni incitmekten zevk aldığına şahit oldum. Bu hissettiğim şey insanlık dışıydı”

Ömer Alshogre annesi Hala ile

KUZENİM KOLLARIMDA ÖLDÜ

“Kuzenlerim Beşir, Işık ve Reşad da benimle birlikte tutuklandı. Beşir, Rashad ve Parıltı da azap gördü. Sevdiklerimi, kuzenlerimi beni dövmeye, beni de onları dövmeye zorladılar. Rashad yanımda azap altında öldü. Ben onu odaya taşırken Beşir kollarımda öldü. Kollarımda can verirken yüzüme baktı ve Arapça’da yüz çiçek manasına gelen “mit varde” (yanımda olduğun için sana yüz çiçek)dedi. Gardiyanlar bana Nur’un öldürüldüğünü söylemiş olduler. Aslında hayatta kaldığını ve şu anda Türkiye’de yaşadığını, evli ve bir kızı olduğunu öğrendim”

ANNEME TÜRKLER SAHİP ÇIKTI

“Hapiste kaldığım mühlet boyunca Suriye rejimi babamla kardeşlerimi öldürdü. Annem kimi kardeşlerimle birlikte hayatta kaldı ve hepsi Türkiye’ye kaçtı. Türkiye senelerca ailemin yaşadıkları inançlı yuvaları oldu ve kendilerini toplayıncaya kadar her vakit mükemmel Türk komşularından yardım gördüler. Türkiye’deki kültür benzerlikleri annemi ve kardeşlerimi meskende hissettirdi. Annem kendi işini açarken kardeşlerim Türkçe’yi öğrenip Türk okullarında okumaya başladılar

Annem yozlaşmış istihbarat servislerine rüşvet vererek beni mahpustan çıkarmayı başardı. İçeriden çıktıktan daha sonra Türk Ordusu tarafınca anneme gitmem için yardım edildi. Hapishanede tüberküloza yakalandım. Türkiye’de tedavi gördüm ve hayata tutundum. Güvenliğim ve sıhhatim için Avrupa’ya seyahat etmem gerekti. İsveçe gittim, annemi ve kardeşlerimi yanıma aldım. İsveç şahane bir ülke bulunmasına karşın annem hiç bir ülkeyi Türkiye’yi sevdiği kadar sevemedi”

BMGK KONUŞMASI

“Tanıklığımdan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden daha sonra, Türkiye’nin BM büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu tarafınca kendisiyle görüşmem için davet edildim. Bizi ofisine davet etmek için inisiyatif kullanan ve işimizi nasıl yapacağımız konusunda bize tavsiyelerde bulunan, hem de işini daha âlâ yapmamız için bizden tavsiye isteyen birinci büyükelçiydi”

Türkiye bir fırsat verdi

“Bugün Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi’nde öğrenciyim, dünyanın her yerinden beşerlerle global sıkıntıları ve Suriye’deki çatışmayı tartışmak için buluşabileceğim bir yer. Suriye için çalışıyorum ve her vakit Suriye için burada olacağım. Türkiye, milyonlarca Suriyeliye hayatta kalma ve gelişme fırsatı verdi. Türkiye’ye minnettarım zira ailemin geri kalanını kurtardı, öteki arkadaşlarımı ve akrabalarımı kurtardı, kurtarılmayı hak eden milyonlarca Suriyeli’nin hayatını kurtardı.”