Aşı olmayana kısıtlama gelecek mi? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan son dakika açıklaması

baboli

Global Mod
Global Mod
Aşı olmayana kısıtlama gelecek mi? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan son dakika açıklaması
Türkiye’de gün gün koronavirüs olay ve vefat tablosu! Ne kadar fark etti?

Son dakika haberi: Bayramdan daha sonra olay sayılarının artmasıyla birlikte aşılama konusunda yeni yollara başvurulup başvurulmayacağı konuşulurken aşı olmayanlara yönelik ne üzere adımlar atılacak merak konusu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son durumla ilgili kıymetli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın açıklaması şöyle;

“EN ÇOK KENDİLERİ ZİYAN GÖRÜYOR”

Şimdilik bu biçimde bir niyet olmadığını sayın Bakan ve Cumhurbaşkanı deklare etti. Bilim Kurulu’ndan da buna dair bir karar çıktı. hiç bir ülke zorla yaptırımı yapmak istemiyor. Sonunda çaresiz kalıyor, beşerler ikna edilemeyince hem aşısız olanları korumak birebir vakitte aşılı olanları korumak için ülkeler bu biçim önlemler alıyor.

Aşı olmayanlar yanlış değerlendiriyorlar. Baktıkları vakit en hayli kendileri ziyan görüyor bu süreçlerden. Bir aşılı bir de aşısız insan girerse kalabalığa aşısız insan daha fazlaca ziyan görür. Aşılıların fazlaca az kısmı hastalık alır lakin bunların birden fazla yavaşça geçirir. Aşısız kişi giderse fazlaca daha yüksek oranda virüsü alır ve hastalığı ağır geçirir. Bu insanların hastalanması hem de devlete bir yük. ‘Ben aşı olmuyorum’ deme hakkı bu biçimde bir ortamda yok. Öbür aşılar için aslına bakarsan zorlama yok. Fakat bir salgın var ise bu önlemleri almak zorundasınız.

“ZORDA KALIRSAK AŞI YASASI ÇIKABİLİR”

2013 kızamık salgınında aşılanmayanlar salgının bitmesini engelledi. Avrupa’da 11 ülke mecburî aşı maddeleri çıkardı.

Türkiye’de çabucak hemen bu biçimde bir yasa yok. Zorda kalırsak bu yola da başvurabiliriz diye algıladım.

Aşıyı reddedenlerin sayısı artmakla bir arada en son sayı 2019’da yüzde 98 aşılama oranları var. Bu hususta yapılan çalışmalar da var. Aşı kararsızlığına karşı neler yapılması gerektiğini gösteren çalışmalar var. Aşı tersliği, aşı kararsızlığını etkileyen 27 niçinden bir tanesi. Türkiye’de sanıldığı üzere değil aşı aksiliği.

Yapılan birfazlaca şey var. Kamu spotları, halkın sevdiği sanatkarların kullanılması. Bunların hepsinin ortak hal sergileyip çoğaltılması son derece kıymetli. Tek sorun burada şu, bunu bakanlık ile aşılama başladığında söylemiştim aşı kararsızlığına karşı şimdiden başlamak lazım. Pandemi aşılamasında en kritik şey vakit. Mümkün olduğunca çabuk başlayıp bitirmeniz lazım ki mutasyonlar olumsuz etkilemesin. Bunları sağlamak için vakit epey kısa. Şayet biz aşılamayı hayli uzatırsak, dönüp birinci aşıladıklarımızın kıymetli kısmını bir daha aşılamak zorunda kalacağız.