Ankara’yı sarsan 59 yıl evvelki uçak faciasını hâla unutamıyor

baboli

Global Mod
Global Mod
Ankara’yı sarsan 59 yıl evvelki uçak faciasını hâla unutamıyor
Middle East Airlines’a ilişkin Beyrut-Lefkoşa-Ankara seferini yapan uçak ile Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan eğitim uçuşu için havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ilişkin nakliye uçağı, 1 Şubat 1963 akşamı Ankara’nın Ulus semti üzerinde çarpıştı.

Kazanın akabinde askeri uçağın gövdesi Bentderesi civarındaki konutların üzerine düştü. Lübnan havayollarına ilişkin uçak da Hükümet Caddesi üstündeki Ticaret Han’a çarparak infilak etti. Her iki uçağın birfazlaca modülü kilometrelerce alana yayıldı, yolcu uçağındaki jet yakıtı yerde alev aldı, biroldukca kişi öldü, birçoğu yaralandı. Onlarca dükkan, mesken ve araç ziyan gördü.

Kaza kararında, Middle East Airlines uçağındaki 11 yolcu ve 3 mürettebat ve askeri uçaktaki 3 askerin yanı sıra uçakların çarptığı, jet yakıtının alev aldığı yerlerdeki onlarca kişi de hayatını kaybetti, birfazlaca kişi yaralandı.

“Çarpışan iki uçak Ankara’nın içine düştü-Facia” başlıklarıyla gazetelerde yer aldı

Olay, sonraki günün gazetelerine, “Büyük bir facia – Ankara’da çarpışan iki uçak kentin merkezine düştü”, “Çarpışan iki uçak Ankara’nın içine düştü – Facia” başlıklarıyla yansıdı.

Anadolu Ajansı, 3 Şubat’ta abonelerine, “Askeri uçağımızın düştüğü Yeni Hayat Mahallesi Üçüncü Sokak’taki uçak ve mesken enkazları kaldırılırken, bugün saat 11.00 sıralarında bir bayan cesedi bulunmuştur.” haberini geçti.

Kazadan 5 gün daha sonra birtakım gazeteler meyyit sayısının 87’ye yükseldiğini yazdı.

Kazanın kurbanlarından bazılarının kimlik tespitinde kuvvetliklerle karşılaşıldı. Kazanın birinci etapta kimliği belirlenen 47 kurbanının cenazesi, siyasetçilerin, büyükelçilik vazifelilerinin ve on binlerce Ankaralının katıldığı merasimle defnedildi.

Kazanın kurbanları içinde 35 yaşındaki Melek Akkar ve 5 yaşındaki kızı Aygül de vardı. Melek Akkar’ın o sırada 11 yaşındaki oğlu Uzman Akkar ise babası Cemal Akkar’la olay yerinin epey yakınındaydı.

Yetenekli Akkar, geçen senelera karşın annesi ve kız kardeşinin, 2007’de vefatının akabinde da babasının gömüldüğü mezarı ziyaret etmeyi sürdürüyor.

“CEHENNEM ÜZERE, MAHŞER YERİ ÜZERE…”

Olay gününü ve hissettiklerini AA muhabirine anlatan Akkar, o periyotta Bentderesi Caddesi’nde eski bir Ankara meskeninde oturduklarını, saat 16.00-16.15 civarında annesi, kız kardeşi ve babasıyla meskenden çıktığını, annesinin 5 yaşındaki kız kardeşi Aygül ile Hacı Bayram’daki bir arkadaşının konutuna misafirliğe gitmek üzere yola koyulduğunu tabir etti.

Akkar, şunları söylemiş oldu:

“Güvercin Sokak girişinde biz ayrıldık. Annem, kız kardeşimle Hacı Bayram’a hakikat gitti. Biz de merhum babamla Sümerbank’a gerçek yürüyorduk. Sümerbank’ın oraya geldiğimiz sırada bir gürültü koptu, ‘Uçak düşüyor’ diye bağıranlar oldu. Herkes bir yere kaçışıyordu. Babamla geri döndük ve üst hakikat yürümeye başladık. Tam kaza mahallinin olduğu yerin başına geldiğimizde oranın cehennem üzere, mahşer yeri üzere olduğunu gördük. Tüylerimiz diken diken oldu. Babam panikledi. O panikle oradan ayrıldık. Canhıraş feryatlar, bağırmalar, çağırmalar vardı… Orayı tanım edemem. Meskene geldik, bir iki saat geçti, bizimkiler gelmedi. Üç saate yakın oldu, yine kimse yok. Bu sefer annem ve kız kardeşimin konuk olduğu meskene gittik. Oradaki mesken sahibi hanım ‘Melek Hanım geldi fakat bende diğer konuk vardı, girmek istemedi.’ dedi. Oradan yeniden meskene gittik, gelen giden yok. Hastaneleri dolaşmaya başladık. Onları en son Rüzgarlı Sokak’taki hastanede bulduk. Yarım saat ortayla maalesef kaybettik.”

“BİLİRKİŞİ HEYETİ KUSURUN YÜZDE 80’İNİ YOLCU UÇAĞINA VERDİ”

Akkar, bugün bile olay gününü anlatırken kendisini makûs hissettiğini lisana getirerek, “Maalesef bu olaya muhatap olduk. Ortadan kaç sene geçti ben hala o olayı unutmuş değilim, unutamıyorum. Gözümün önünden gitmiyor. Keşke görmeseydim, yaralı vaziyette görmeseydik. O bende travma yarattı.” dedi.

Kazanın, “şehir üzerinde kör uçuş yapan askeri uçak niçiniyle gerçekleştiğini” savunan Akkar, olay niçiniyle yürütülen isimli süreçte evvel askeri uçağın kusurlu bulunduğunu, ondan sonrasında uzman heyetinin kusurun yüzde 80’ini yolcu uçağına, yüzde 20’sini ise askeri uçağa verdiğini söz etti.

Mansur Yavaş’tan kurbanlar için yapılan anıtın düzenlenmesi talebi

Annesinin hastanede yaralı olduğu sırada, “Ölürsem kızımla birlikte gömün.” söylemiş olduğini aktaran Akkar, kazanın kurbanları için Cebeci Asri Mezarlığında “özel bir şehitlik” yapıldığını belirtti. Yetenekli Akkar, annesi ve kız kardeşinin bulunduğu mezara, 2007’de vefatının akabinde babasını da defnettiklerini söylemiş oldu.

Kurbanların mezarlarını kendileri haricinde ziyaret eden olmadığını söz eden Akkar, “Yalnızca bir sefer birini gördüm. Ya ölenlerin yakınları da merhum oldular ya da ilgilenmiyorlar.” diye konuştu.

Mezarlığın olduğu yerde kurbanlar için mermer kaplı bir anıt yapıldığını, vefat edenlerin isimlerinin ve kazaya ait bilginin de pirinç levhalar üzerine yazıldığını bildiren Akkar, lakin bu pirinç yazıların ve mermerlerin yıllar ortasında söküldüğünü, anıtın tahrip edildiğini anlattı.

Bunu çeşitli mecralarda lisana getirdiğini fakat anıtın onarılmadığını tabir eden Akkar, “Ben Büyükşehir Belediyesinden, Mansur Bey’den rica ediyorum, şurayı hiç değilse eski haline getirsinler istiyorum.” dedi.

KAYNAK: AA