Ankara’da besin kontrolü yapıldı

baboli

Global Mod
Global Mod
Ankara’da besin kontrolü yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca Türkiye genelinde uygulamaya konulan besin kontrol seferberliğiyle 28 Ekim’e kadar 720 bin işletme denetlenecek. Çalışmalarda 7 bin 300 besin kontrol çalışanı nazaranv yapıyor.

Bu çerçevede Ankara’da da kimi besin işletmeleri kontrole tabi tutuldu. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin de kontrollere katıldı.

Kontrollerle ilgili bilgi veren Metin, besin güvenliğine alışılmamış üretime toleranslarının bulunmadığını ve Ankara’da 371 kontrol elemanıyla çalışmaları gerçekleştireceklerini söylemiş oldu.

Bakanlık olarak besin üretimindeki usulsüzlüklerin kontrolünde vatandaşların sıhhatinin evvelari olduğunu belirten Metin, kontrollerde fahiş fiyatlara ait tespitte bulunurlarsa onu da ilgili bakanlığa bildireceklerini lisana getirdi.

“Masaların üstündeki tuzlukları bile denetim edeceğiz”

Metin, unlu mamuller, et ve süt eserleri üzere işletmelerin hem üretim hem satış noktalarında kontroller gerçekleştireceklerine işaret ederek, “Kafe ve restoranlarda besine bulaşan bütün gereçler her tarafıyla denetlenecek. Masaların üstündeki tuzlukları bile denetim edeceğiz” dedi.

“Eksiklik devam ederse cezai süreç uygulanacak”

Metin ve birlikteindeki grup, açıklamaların akabinde fırın, pastane ve kafe olarak faaliyet gösteren iş yerini denetledi.

İşletme sahibi ve çalışanlarla sohbet eden Metin, ekmek almaya gelen müşteriye, “Bugün Türkiye çapında kontrole çıktık. Maksadımız, sizlerin sağlıklı besine inançla ulaşması. Gerekli kontrolleri yaptık. Eserlerden numune alıp onları laboratuvarda inceleyeceğiz” bilgisini verdi.

Metin, kontrolün akabinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, işletmedeki incelemenin neticelerina ait şunları kaydetti:

“İşletmedeki eksiklikleri tespit ettik, notlarımızı aldık. İşletmelere bir hafta müddet veriyoruz. Bir hafta ortasında eksiklikleri tamamlarsa hiç bir süreç yapılmayacak ancak eksiklik devam ederse gerekli cezai süreç uygulanacak. 4 gün ortasında tüm Türkiye’deki tüketicimizin sağlıklı besine ulaşmasını sağlayacak kontrolü yapmış olacağız. İçişleri Bakanlığı, periyot devir huzur operasyonları yapar. Biz de ‘Bu besin güvenliğinde niye olmasın?’ dedik. Eserler, Türkiye’de tıpkı anda incelenerek vatandaşın bilgisine sunulacak. Tüketicilerimizin gönlü rahat olsun. Bakanlık olarak onların inançlı besine ulaşması için uğraş sarf ediyoruz.”

Ekmeklerin gramajına da bakıldı

İşletmede yapılan kontrol kapsamında ekmeklerin gramajlarının Besin Kodeksi’ne uygunluğu denetim edildi.

İşletmede ekmek, yaş pasta ve başka eserlerden numuneler alındı. İşletme yetkilisine çöp kutusunun üretim tesisinin yanında olması, peçete eksikliği, pastacılıkta kullanılan mamüllerin bekletildiği kutularda son kullanma tarihi ve mamüllerin isminin yazmaması, yumurtalarla pişmeye hazır durumdaki gereçlerin üzerinin açık alanda tutulması niçinleriyle ikazda bulunuldu. Gruplar, bir haftalık müddette eksiklikler giderilmezse işletmeye ceza kesileceğini bildirdi.

Kontroller kapsamda 41 kamu ve 104 özel laboratuvarda üretim, satış noktaları, restoran, lokanta ve kafe üzere toplu tüketim yerlerinden alınan numuneler incelenecek.

Gerekli şartları sağlamayan işletmelere cirolarına bağlı olarak 50 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası, isimli para cezası, mahpus cezası ve meslekten men üzere cezalar verilebilecek.

KAYNAK: AA