'Alanya’yı dünya pazarına açacağız'

Semerkant

Global Mod
Global Mod
Pazartesi Sohbeti - Ebru Akarpat ALANYA’DA üretim yapan ve satan tüm firmaların, ülkeye fayda sağlamak ve Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kazanmasını sağlamak için dış ticarete yönelmeleri gerektiğini aktaran Hakan Bora dış ticaret ödemelerinin iç ticaretteki gibi senetli, vadeli ya da takaslı değil; döviz üzerinden nakit bir şekilde gerçekleştiğini aktarırdı. Türkiye Cumhuriyeti’nde firması olan şahıs ve LTD şirketi sahibi olan herkes gerekli işlemlerin ardından ihracat yapabilir, diyen Dış Ticaret Uzmanı Hakan Bora’nın röportajından öne çıkan başlıklar ise şöyle: - Hakan Bey, Pazartesi Sohbeti’ne hoş geldiniz. Kendinizden bahseder misiniz? 1986 Alanya doğumluyum. Yıldız Teknik Üniversitesi Dış Ticaret mezunuyum. Uzun yıllar Alanya’mızda çalıştıktan sonra büyük şehirlerde, ardından da Amerika’da çalıştım. Yıllarca edindiğim deneyimlerden sonra memleketime ve ülkeme fayda sağlamak için Alanya’ya geldim. Burada Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere, dış ticaret ile ilgili danışmanlık veriyorum. ‘DIŞ TİCARET UZMANI İHRACATÇININ HER ŞEYİDİR’- Uzun zamandır Dış Ticaret Uzmanı olarak danışanlarınıza hizmet veriyorsunuz. Öncelikle dış ticaret uzmanlığı nedir ve ne iş yapar açıklar mısınız? Uluslararası ticaret yapan firmaların, mevzuata konu olan ürünlerini başından sonuna kadar satışını kontrolünü sağlayan, analizi yaparak takip eden kişidir. Lojistiğinden nakliyesine, ödemelerinden mevzu konunun gerekli evrak takip sürecine kadar her şeyi ayarlar ve koordine etme işini yürütür.Uzman, her şeyi bilen değildir ama konusuyla ilgili bir şeye ihtiyacı olduğu vakit o şeyi nerede ve nasıl bulacağını bilen kişidir. ‘ALANYA’DA HER GEÇEN GÜN, REFERANSLARIMIZ ARTIYOR’- Peki siz danışanlarınıza nasıl hizmet veriyorsunuz? Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) size nasıl ulaşıyor? Bizden danışmanlık alan kişi veya kurumlar, elde ettikleri kazançları ve başarıyı gözlemler, çevresine bizden bahseder ve bize genellikle danışmanlarımız referans yolu ile ulaşır. Ürün üreten ya da satan firmalarımızın yani danışanlarımızın yurt dışına satış yapmasını sağlayarak kısa ve uzun vadede kar etmesini, marka değeri korumasını, iş piyasası ve sektöründe kalıcılığını sağlamak adına, dünya pazarına açılmalarını sağlıyoruz. Danışanlarımızın tüm ödeme ve teslimat şartlarını, sözleşme kontratında geçen bütün maddeleri kendimiz hazırlıyoruz. Bu sayede firma sahibi danışanlarımızı hem hukuki anlamda korumaya alıyoruz hem de dünya pazarında yer edinen ihracatçıya dönüştürüyoruz. Ayrıca Alanya’da ticaret yapan ve ihracat yapmak isteyen ancak mevzuat eksikliği olan firmaların bize ulaşması durumunda tüm dış ticarette gerekli olan ve olabilecek evrakların kontrollerini ve takibini sağlıyor, doğru yönlendirmeler yapıyoruz. ‘ÖNCELİK HER ZAMAN DOĞRU PAZAR ARAŞTIRMASIDIR’- Size farklı sektörde ürünü olan kişiler, yurt dışına satış yapmak için ulaştığında pazar araştırması yapıyor musunuz? Bu araştırmada belirli kriterler var mı? Küçük bir işletmenin sektörde tutunması ve yer edinmesi için ne yapıyorsunuz? En önemli konu pazar araştırması. Aday ihracatçı bize ulaştığında öncelikle ürününü soruyor, ürünün satışının gerçekleşeceği ülkede mevzuata tabi olan belgelerini araştırıyoruz. Ardından “Uygunluk Belgesine” sahip olan firmamız ile alakalı pazar araştırması sürecini başlatıyoruz. Bakanlığın sadece biz dış ticaret uzmanlarının erişebildiği verilere bakarak, binlerce bilgi arasından o ürünün hangi ülkelerde, o ülkelerin hangi şehirlerinde, hangi firmalara satıldığını görebiliyoruz. Yine pazar araştırması gereği, rakiplerin benzeri ürünleri ne kadara sattığını ve piyasa değerini araştırıyoruz. Sektörde yer edinmek için ihracatçıların, kendi şirketi içlerinde “dış ticaret birimi” kurması zorunludur. Bu konuda da firmalara destek verebiliriz. - Bugüne kadar hangi ülkelere ne ihracatı yapılmasını sağladınız? Orta Doğu, Güney Afrika, Amerika ve Avrupa’ya ihracat gerçekleşmesini sağladık. Daha çok seramik, inşaat demiri, mobilya, traverten taşlar, mermerler çok ciddi taleplerle satıldı. ‘BİR HATA CİDDİ AĞIR YAPTIRIMLARA DÖNÜŞEBİLİR’- Pandemi dönemi ile birlikte online (çevrimiçi) alışveriş ciddi bir ivme kazandı, online satış yapmak isteyen danışanlarınıza da destek veriyor musunuz? Bizim işimizin yüzde 90’ı online. Online satış yapmak isteyen danışanlarımıza da destek veriyoruz. Online alışveriş için mevzuatlar biraz ağır, bu mevzuatlarda bir evrağın eksik ya da hatalı olması, satışı yapan firmaya ağır yaptırımlara ve hem idari hem de mali cezalara sebep olabiliyor. Bu nedenle mutlaka, işi bilen bir dış ticaret uzmanından destek alınması şart. ‘DEVLETİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN’- Devlet KOBİ'lere destek veriyor mu? En büyük desteği devletimiz veriyor. Biz ihracatçıların ardındaki dağ gibi devlet. Pandemi nedeniyle şu an yapılamıyor olsa da fuar desteği çok büyük yine pazar araştırması için verilen destek de göz ardı edilemeyecek önemde.Biz dış ticaret uzmanları olarak, ihracatçılarımızın alabileceği tüm desteklerin de belgelerini hazırlıyoruz. İşimizi en doğru ve en iyi kazanç getirecek şekilde yapıyoruz. Devlet, ülkeye yurt dışından gelecek olan araçların vergileri ödendikten sonra ülkeye kabul eder. Yine ihracat olması, ülkeye giren dövizin artması için ülkeye giren plakalı yük konteynerlerin hiçbirinden ücret alınmaz ancak mevzuata uygun olmayan ürünlerin taşınması halinde büyük cezalara tabidir. ‘DIŞ TİCARETTE CİDDİ BÜYÜK PARA VAR’- Örneğin ben, Alanya’da çocuk kıyafetleri satan bir mağazanın sahibiyim ve yurt dışı pazarına satış yapmak istiyorum ve sizden danışmanlık alacağım. Benim işimi geliştirmek için sırasıyla neler yapabilirsiniz? Öncelikle şunu söylemeliyim, serbest dolaşımda olan yani vergisi ve bütün harçları ödenmiş yurt içindeki tüm malların tamamı olan tüm ürünlerin yurt dışına satışı yapılabilir. Sıralayalım.1-Üretilen ürünün sertifikaya tabiliğini ve sertifikasyonlarının takibi.2-Potansiyel müşteri araştırması yapılıyor.3-Çin başta olmak üzere diğer ülkelerde o ürüne benzeyen ürünlerin fiyat araştırmasını yapıyoruz.4-En önemli adımda da dış ticaret uzmanları olarak ürünlerin sözleşmesi, ödemesi, teslim şekli ile tüm süreçleri takip ediyoruz.Tüm bunların sonunda da ticaret yapan bir firma 1 kez ihracat yaptıktan sonra görecektir ki; üretimi yüzde 90 üzerinde iç piyasaya olan üretimini yavaştan ihracata çevirir. Çünkü gelen para, nakittir ve pazar ciddi kazanç getirir. ‘ÜLKEMİZE DÖVİZ GİRMESİNİ SAĞLAYARAK TÜRK PARASINA DEĞER KATIYORUZ’- Ödemeler döviz ile mi yapılıyor? Alıcı firma, ödemeyi yapmazsa bir yaptırım uyguluyor musunuz? Ödemeler döviz üzerinden Dolar ve Euro ile yapılır. Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikası çerçevesinde, Türk Lirasını dövize karşı koruma kanunu var. Bu kanun ile tüm ihracat gelirleri döviz olmak zorunda. Biz dış ticaret uzmanları ve ihracatçılar ile ülkemize döviz girdisi sağlayarak para biriminin değerini arttırıyor, ülkemiz için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu nedenle, küçük büyük demeden ürün satan ve gerekli evraklara sahip olan işletmelerin, ihracat yapmasını önemsiyoruz. İhracatçıyı koruyan gerekli evraklar ile satış işleminin gerçekleşmesini sağlıyoruz. - Gümrük Mevzuatı nedir? Sürekli değişen mevzuat, dış ticaret yaparken size engel teşkil ediyor mu? Gümrük Mevzuatı, dış ticarete konu olan tüm işlemlerdir. Bu mevzuat, 27 ekim 1999 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiştir. Mevzuat sürekli değişkenlik gösterir. İhracatı yapılacak ürünün gümrük mevzuatına tabiliğini düzenli olarak kontrol ediyoruz. ‘ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAMALIYIZ’- Yatırımcılar neden dış ticaret yapmalı? Her şeyden önce, doğup büyüdüğümüz ülkemize kazanç için kendisine ve şirketine kazanç için dış ticarete yönlenmeliler. Ülkemize döviz girdisi sağlamamız gerekiyor. Bunun için de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyeleri ve başkanları ile toplantılar yapıyoruz. Eximbank İhracat Kredileri, sadece ihracat yapanlara çok uygun faizlerle kredi veriyor. Ben iddia ediyorum, bir defa ihracat yapan firma pazar yönünün tamamını dış ticarete döndürür. Çünkü, perakende değil; toplu satacaklar. Senetle, vadeyle, takasla değil; döviz ile nakit ödeme alacaklar. ‘İYİ BİLMEK LAZIM YOKSA KAYIP BÜYÜK OLUR’- Dış ticarete yönelmek isteyen yatırımcılara ne gibi önerilerde bulunursunuz? Pandemi döneminde ürün satan herkes ciddi kayıplara neden oldu. Bu nedenle iç pazarda satış yapan herkesi dış ticaret yapmaya davet ediyorum Önerilerimi ise şöyle sıralayabilirim. Ürün ile ilgili Türkiye’deki gerekli prosedürleri, evrak eksikliklerini tamamlamalı.Ürünü nereye satmak istediğine karar vermeli. Paketlemeye çok özen göstermeli. Çünkü satacağınız altın dahi olsa paketlemesini, sunumunu iyi yapamazsanız altının dahi dış ticarette yeri olmaz. O nedenle paketlemeye yani ürünün ilk dış görünüşüne de özen göstermek gerekir. Geriye kalan tüm süreçler için ya kendi içinde dış ticaret birimi kurmalı ya da dış ticaret uzmanlarından danışmanlık almalı. Çünkü bu iş, kazancının yüksek olduğu gibi riskin de yüksek olduğu bir iş. Hatalı yapılan bir evrak kaydında, evrakta çıkabilecek herhangi bir sorunda uluslararası mahkemelerde yargılanmaya sebebiyet veriyor ve firma tüm dünyanın veritabanına girerek engel yiyor. ‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI HERKES, DIŞ TİCARET YAPABİLİR’- Röportajımızı okuyacak pek çok kişi, anlattıklarınızdan mutlaka etkilenecek, dış ticarete yönelmek isteyecektir. Peki elinde ürünü olmayan yani üretmeyen kişiler Al-Sat ile dış ticaret yapabilir mi? Elbette. TC kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlar dış ticaret yapabilir. Yalnız çok dikkat edilmesi gereken konular var. Ben dış ticareti, üniversite sıralarında öğrendim, öğrenmekle kalmadım dış ticaret belgelerine sahip oldum, yıllarca dış ticaret yapan firmalarda çalıştım. Bu nedenle, kulaktan dolma bilgilerle bu iş yapılmaz. Eğitimini mutlaka alsınlar, uygulamalı olarak bir birimde çalışsınlar çünkü evrakları toplamak dahi çok şey öğretecektir. Dış ticarette yapılan bir evrak, ciddi risklere ve kayıplara sebebiyet verir. İyi araştırmalılar, desteğe ihtiyaçları olursa biz buradayız. ‘UZMAN DESTEĞİ ŞART’- Profesyonel bir destek olmadan dış ticaret yapmak mümkün mü? Değil. Profesyonel destek olmadan bırakın ticareti şirketi kuramazsınız bile.Örneklemeli gidelim: Toprak arazinin ortasındasınız. Arazi kocaman, lüks bir araç aldınız, nereye gitsem diye bakıyorsunuz. Sonra baktığınız yerde yolun, ışıkların olmadığını görüyorsunuz. Aracınız lüks taşlı, topraklı, balçıklı zeminde sürülmez, yol ve ışık istersiniz. Yolun, sonra ışığın yapılması için hem fazla mesai, hem risk hem de para kaybedersiniz. O nedenle, yola çıkmadan önce zemini iyi oturtmak lazım. Mutlaka işi bilen, işinde uzman olan bir dış ticaret uzmanından danışmanlık almalılar. ‘ÇEKİNMEYİN, ADIM ATIN’- Pazartesi Sohbeti’ne katıldığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir konu var ise dinlemek isteriz. Ben teşekkür ederim. Ben ve firmam, Alanyalı üreticilerin, firmaların yanındayız. Çekinmelerine gerek yok. Elbette tedirginlik olacak. Unutulmasınlar ki atın şaha kalkması için önce bir adım geriye gitmesi gerekir. Biz esnafın, firmaların, şirketlerin yanınızdayız. Elinde ürünü olan, ihracat yapmak isteyen herkes bize ulaşabilir. Dikkat etmeleri gereken unsur ise, danışmanlık alacağınız dış ticaret uzmanı alanında uzman ve deneyimli olmalı.

ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.