Alanya’nın fethinin 800. Yılı. Akşam olup da ışıklar yandığında, karanlık gökyüzünde asılı bir mücevher gibi tepeyi çepeçevre saran surlar, Alanya’nın en kıymetli mücevheri. Zaten Alaeddin Keykubat da bu mücevheri kendine kışlık başkent yapmış…Düşünelim, eğer kale ve tarih burada olmasaydı Alanya nasıl bir yer olurdu? Deniz, güneş ve kum dışında, sıradan hiçbir özelliği olmayan bir yer, en fazla tarım yapılan sıradan bir sahil kenti…Ne yerleşik yabancıların ömürlerini geçirmek için seçtiği bir yer olurdu, ne de milyonlarca turistin geldiği bir turizm bölgesi.Özetle demek istediğim,“Alanya’nın Kalesi ve Tarihinden” daha kıymetli bir şey yok.***Cuma günü saat 15.30 sıralarında kaleden yükselen dumanları gördüğüm zaman, Tepe mahallesindeydim. Yılların emeğiyle ortaya çıkmış ve şehirdeki beton yığını dışında yeşil kalmış yegâne bölgeden çıkan dumanları gördüğümde içim yandı.Hemen acele ile oraya gittim belki bir katkım olur düşüncesiyle, vardığımda itfaiye yangını söndürmüş, son araç da bölgeden ayrılıyordu.Ne kadar yer yandı diye tepeye vardığımda içim biraz rahatladı, çok fazla bir kayıp yoktu.Noktasal olarak birbirinden uzak yerlerde “yakılmış” birkaç ağaç. Sonra evime döndüm.Daha eve yeni varmıştım ki, yeniden yükselen dumanları fark edince, koşa koşa olay yerine geri döndüm. İlk önce itfaiyenin gerekli soğutma çalışmasını eksik yaptığından dolayı yeniden ormanın tutuştuğunu düşündüm, lakin sonrasında büyük bir emek ve özveri ile çalışan itfaiye ekibinin sorumlu müdürü ile konuşup bilgi aldım.Tepeden, teker teker teker alev alan noktaları göstererek, alevlerin sirayet etmediğini, farklı noktalarda tutuşturma sonucu yangın çıktığını söyledi ve o gün yapılan çalışmaları anlattı.Görgü tanıklarının da ifadelerinden öğrendik, beyaz uzun saçlı bir meczup ormanı ateşe vermiş.Yangına müdahale esnasında, itfaiye araçlarına Alanya Belediyesi’nin vidanjörleri de su taşıdı.El birliği ile bütün kurumlar olaya müdahale ederek, Alanya kalesini bir faciadan kurtardılar.İtfaiye müdürü, bu bölgeye yangına müdahale etmek amacıyla yangın kutusu ve hidrant yapılması için ASAT’a başvuru yapacağını söyledi. Olay anında orada olan Çarşı Mahallesi Muhtarı Kadri Kasapoğlu da konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.***7 yıldır kale bölgesinde oturuyorum. Günlük sporumu ve yürüyüşümü yaptığım yerli ve yabancı birçok insanla karşılaştığım muhteşem bir doğa parçası. İnsanın enerjisini yenileyen bir şifa kaynağı.Nasıl ki herşey zıttı ile var, Alanya Kalesi’nin de bir gündüzü, bir de gecesi var.Gündüz ne kadar aydınlık ve ferahsa, gece bir o kadar karanlık ve çirkinliklerle dolu.Önce “Gündüz” sorunlarından bahsedelim.Birinci sorun, “Fast Food” gençliği.Paket servisinden yemeğini alan ormana dalıyor... Tabi ki herkesin hakkı, lakin çevre bilinci ve çöp atmama konusu artık okullarda öğretilmediğinden, her yer çöp dolu! Ergen kuşaktan olan bu grubun içinde, sevgilisiyle ormanda romantizm olsun diye ateş yakan gençler de var.- DEVAM EDECEK –
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.