PAZARTESİ SOHBETİ / KÜBRA DUMAN BU hafta Pazartesi Sohbeti’nin konuğu son olarak Mersin’in Tarsus ilçesinde kurduğu 180 dönümlük satsuma mandalina bahçesi ile dikkat çeken Alanyalı Doğan Babaoğlu oldu. Bugün 64 yaşında olan Babaoğlu, Alanya Lisesi’nden mezun olduktan sonra vatani görevini İstanbul’da yapmış ve babasına ait yem dükkanında çalışmaya başlamış. Bir yandan da sahibi oldukları narenciye bahçeleriyle ilgilenen Babaoğlu, yıllar içinde tarımdan hiç kopmamış. Yatırımlarını bu yönde yapan Babaoğlu, sebze üretiminden narenciyeye, muz üretiminden avokadoya kadar pek çok farklı ürünü yetiştirerek piyasaya sürmüş. Babaoğlu’nun son olarak Tarsus’ta kurduğu dev mandalina bahçesi dikkat çekiyor. İşte Doğan Babaoğlu’nun tarıma yönelen gençlere de tavsiyelerde bulunduğu röportajdan öne çıkanlar: - Son dönemlerde yaptığınız tarımsal yatırımlarla dikkat çekiyorsunuz, nedir bu yatırımlar? İstanbul’da vatani görevimi yaptıktan sonra Alanya’ya ailemin yanına döndüm. Babamın yem dükkanı vardı, onun yanında çalışmaya başladım. Bir yandan da narenciye bahçelerimizle ilgilendim, bu işin de ticaretini yaptım. 2005 yılından beri de sebze ve muz seralarına ağırlık verdim. Malumunuz olduğu üzere son dönemlerde muzun piyasası daha güçlü. Bu sebeple muz seralarına yoğunlaştım. Alanya ve Manavgat’ta yatırımlarım var. Ayrıca avokado üretimine de başladım. Bir de Tarsus’taki mandalina bahçesi var. - Tarsus’taki satsuma mandalina bahçenizi nasıl kurdunuz, hikayesinden söz eder misiniz? Tarsus’ta tarımla uğraşan arkadaşlarım var. Tavsiye üzerine 180 dönümlük arazinin önce bir bölümünü, sonra da kalan kısmını aldım. Yaklaşık 10-15 yıl önce aldığım arazide sonradan kurduğum satsuma mandalina bahçesinden ise yeni yeni mahsul almaya başladım. Burada ilaç, gübre, budama, sulama işleri, alanında profesyonel kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Yapılan üretimin ardından hasat edilen satsuma cinsi mandalinalar piyasaya sürülüyor. - Pazar konusunda sorun yaşıyor musunuz? Çok şükür pazar konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Pandemi başta turizm olmak üzere pek çok sektörü derinden sarstı ancak özellikle tarım alanında çok büyük etkileri olmadı. Üretim devam etti. Hatta tarıma olan ilgi de arttı diyebiliriz. Yanı sıra tarımsal ürünlerin pazarlanmasında sorun yaşamadık bu dönemde. - Yüzlerce dönüm bahçe, onca yatırım, tüm bunlara nasıl yetişiyorsunuz? En büyük destekçiniz kim? Bu işi kardeşim Mustafa Babaoğlu ile birlikte yapıyoruz. Benim yetişemediğim yerde kardeşim, onun yetişemediği yerde ben takibini gerçekleştiriyorum. En büyük destekçim ailem ve kardeşim. - Teknolojik gelişmeleri üretime entegre edebiliyor musunuz? Ziraat mühendislerimizin öncülüğünde bu işi gerçekten profesyonel olarak gerçekleştiriyoruz. Teknolojiye ayak uydurmak tarımda başarılı olmanın yolunu açıyor. Bu işi bilinçli bir şekilde yapmak gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta insanların tüketeceği meyve ve sebzeler üretiyorsunuz. - Peki zirai ilaç kullanımı hakkında ne söyleyebilirsiniz? Az önce de belirttiğim üzere ziraat mühendislerimiz koordinesinde üretim yapıyoruz ve insan sağlığı bizim için her şeyden önemli. Bu konuda da oldukça özenliyiz. Kendi tüketemeyeceğimiz bir ürünü piyasaya da sürmüyoruz. Oğullarımdan Ali İhsan Babaoğlu da açtığı Babaoğlu Ünal Tarım ile bu alanda bizi destekliyor. - Tarım sektörünün en önemli sorunları sizce nelerdir, bu sorunlar nasıl aşılır? Tarım sektörünün en önemli sorunlarından biri işçi. Bu problemi sık sık yaşıyoruz. Parasıyla çalıştıracak, istihdam edecek insan bulamadığımız zamanlar da oluyor. Bazen de kalifiye olmayan işçilerle karşılaşıyoruz. Sanırım bu pek çok sektörün ortak sorunu. - Böyle devam ederse muz ve avokadonun narenciyeyle aynı kaderi paylaşacağını düşünüyor musunuz? Ben bu fikre katılmıyorum. Muz ve avokadonun narenciyeyle aynı kaderi paylaşacağını düşünmüyorum. Henüz ülke nüfusuna yetecek kadar bile üretim yapılmıyor. Ayrıca üretimin bir bölümü de ihraç ediliyor. Hem bu ürünlerin yetiştirildiği coğrafya da belli. Elbette planlı üretim yapılmalı ancak muzun ve avokadonun üreticisini üzeceğini düşünmüyorum. - Son olarak tarım alanında yatırım yapmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler olur? Tarım alanında yatırım yapmak isteyen gençlere öncelikli tavsiyem araştırsınlar ve bilinçli bir şekilde bu işi yapsınlar. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etsinler ve bunları yaptıkları işe entegre etsinler. - DOĞAN BABAOĞLU KİMDİR? Doğan Babaoğlu, 1956 yılında Alanya’nın Oba Mahallesi’nde dünyaya geldi. 1973’te Alanya Lisesi’ni bitiren Babaoğlu, vatani görevini İstanbul’da yaptı. Tarımla uğraşan Doğan Babaoğlu, evli ve 2 çocuk babası.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.