Yaklaşık 10 yıl önce demir attığım Alanya’nın en çok sonbahar ve kış mevsimini seviyorum aslında… Ömür anlamında yarım asrı çoktan aşmış birisi olarak hem iklim hem de sakinlik açısından sonbahar ve kış mevsimi daha cazip geliyor şahsıma… Hoş, bu yıl turizm açısından o eski hareketlilik yaşanmamış olsa da bunaltıcı sıcaklar “pes artık” dedirtmeye yetti de arttı bile… En azından benim kuşaktan olan insanlar da hemen hemen aynı düşünceye sahiptirler, eminim… Artık son dilimini yaşadığımız ağustos ayından çıkıp, eylül ayına girmeyi dört gözle bekliyorum doğrusu… Benim açımdan durum böyle olabilir ancak Alanya esnafı açısından böyle olmadığı kesin… Alanya’daki pek çok esnaf, bu yıl sonbahar ve kış aylarının gelmesini hiç istemiyordur… Nedeni çok basit… Pandeminin ilk döneminde çok sayıda dükkan kapalı iken bankalar aracılığı ile esnafa verilen 25 bin liralık kredilerin ilk taksiti yaklaşık bir ay sonra yani ekim ayında ödenecek… Diğer taraftan bir süre ertelenen SGK ödemeleri de ekim, kasım ve aralık aylarında yapılacak… Bırakın bunları bir tarafa Alanya esnafı yaz mevsiminde kazandığı para ile sonbahar ve kış mevsiminde borçlarını öder… 2019 yılının son aylarında ve 2020 yılın ilk aylarında hazırlığını yapan, malını alan ve borçlanan esnaf bu yıl iş yapamadı… Para kazanamadı… Aylarca cepten yedi… İcra ve haciz olaylarında patlama yaşanacak… Alanya’nın gururu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yoğun diplomasi trafiği sonucu Rusya ve Almanya pazarları açılmış olsa da turizm sektörünü tatmin etmediği acı bir gerçek… Ekonomisinin temel direği turizm olan Alanya’da sezon uzasa da esnafın kendini kurtaramayacağını düşünüyorum… Esnafın temsilcisi olan oda başkanları da aynı şeyi söylüyorlar… Biriken ve aynı aylarda üst üste yapılması gereken ödemelerin yapılması imkansız gibi görünüyor… Bu nedenle esnafın bir kere daha desteklenmesi şart… Ödemeler ertelenmezse hatta yeni krediler verilmezse Alanya’da bu yıl tam bir kara kış yaşanır… Esnafın beklentisi de bu yönde zaten… Yaz aylarında para kazanamayan esnaf, sonbahar ve kış aylarında zaten kazanamayacak… Bu yazı aylar önce, 25 Ağustos 2020’de bu köşede yayınlanmıştı… İşte o kara kış yaşanıyor Alanya’da… Hatta daha da kötüsü oldu… Restoranlar, kafeler aylardan beri kapalı… Dert üstüne dert binmeye devam ediyor… Üstüne bir de son günlerdeki soğuk hava eklenince tam anlamıyla kara kış oldu… Nokta… OK
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.