Afganistan’dan kaçışın hatırlattığı: Vietnam “Bebek Kurtarma” operasyonu

baboli

Global Mod
Global Mod
Afganistan’dan kaçışın hatırlattığı: Vietnam “Bebek Kurtarma” operasyonu
Haber7 / Seda Vurucu

ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesi sırasında hafızalara kazınan en çarpıcı görüntülerden biri, Afgan ailelerin çocuklarını ABD askerlerine teslim ettiği anlar oldu.

Ülkeden ayrılması mümkün olmayan aileler, Kabil Havaalanı’nda dikenli teller üzerinden bebeklerini askerlere uzatmış; ABD askerinin bebeği eğreti bir halde tuttuğu manzaralar, tüm dünyada ilgi odağı haline gelmişti.

AFGAN BEBEĞE “1” NUMARALI ALIN YAZISI…

Bir öteki çarpıcı manzara ise geçtiğimiz günlerde bir tahliye uçağının ortasından geldi.

CBS News muhabiri tarafınca paylaşılan fotoğrafta Norveçli bir askerin kucağında battaniyeye sarılı bir bebek görülüyor.

Bebeğin alnında yazan “1” sayısı ise dikkat cazibeli…

Öte yandan Norveç’e gitmek üzere yola çıkan ve birinci vakit içinderda Gürcistan’ın Tiflis kentine giden bu uçakta epeyce sayıda bebek ve çocuğun olduğu ve “yalnız” seyahat ettikleri söyleniyor.

Norveç ordusundan bir sözcü, bu fotoğrafın gerçekliğini doğruladıysa da Norveç Dışişleri Bakanlığı, “mahremiyeti korumak” ismine kurtarma uçuşlarındaki bireyler hakkında bilgi vermedi.

Hal bu biçimde olunca “bu bebek ve çocuklar ailelerinin refakati olmadan nereye gdolayılüyor” sorusu, akıllara yakın tarihteki bir diğer ABD operasyonunu getirdi: Babylift.

BABYLIFT: “BEBEK KURTARMA” OPERASYONU

Afganistan’da yaşanan insani dramın manzaraları, bebeklerin uçak ortasında numaralandırılarak tahliye edilmesi “Babylift” operasyonunu hatırlatıyor.

Bebek kurtarma ya da “kaçırma” operasyonu olarak tarihe geçen bu olay, ABD’nin on yıl boyunca kana buladığı ülke Vietnam’dan çekildiği sırada gerçekleşti.

Çatışma ve bombardımanlardan kurtulmayı başaran fakat yetim kalmaktan kurtulamayan bebekler uçaklara doldurularak “Operation Babylift” ismi altında Batı ülkelerine gdolayıldüler.

ABD ARKASINDA ENKAZ BİR ÜLKE BIRAKTI

Vietnam’da 1945 yılında başlayan çatışmalar, 1955 yılı itibariyle şiddetini artırdı ve bir savaşa dönüştü.

Savaş, ABD ve Batı ülkelerinin desteklediği antikomünist Güney Vietnam ile Çin ve Sovyetler Birliği’nin desteklediği Kuzey Vietnam içinde gerçekleşti.

ABD, 1963 yılında bir “süper güç” olarak girdiği bu savaştan beklediğini alamadı; on yıl daha sonra gerisinde büyük bir enkaz bırakarak ülkeden çıktı.

Vietnam’da can kayıpları ve kentlere verilen zararın yanı sırabitki örtüsü ve tüm besin mahsullerini de ortadan kaldıran kanserojen unsurlar sağanak halinde yağdırıldı.

ABD KAMUOYUNU TESKİN ETME FORMÜLÜ

yıllar süren çatışma ve bombardımanın akabinde bir fazlaca çocuk yetim ve öksüz kaldı. Vietnam’da bulunan yetimhaneler ise kapasitesinin kat kat üzerinde doluydu.

O günlerde Vietnam Savaşı’nın ABD kamuoyunda oluşturduğu olumsuz etki ise günden güne arkatı. Savaş imajlarının yayılması ile ABD’de bir epey protesto gerçekleştirildi.

Dönemin ABD Lideri Gerald Rudolph Ford, bu reaksiyonları azaltmak maksadıyla savaşın son yılı olan 1975’te bir talimat verdi:

Vietnam’da yetim kalan bebekler uçaklarla yurt dışına yollanacaktı…

Fakat ülkenin durumu o kadar kötüydü ki bazı aileler çocuklarını, açlıktan ya da çatışmalar sırasında ölmekten koruyabilmek hedefiyle yabancı yetkililere teslim etmek zorunda kaldılar.

3 BİNDen çok ÇOCUK UÇAKLARA BİNDİRİLDİ

Bugün Ho Chi Minh adıyla anılan ve o devirde Güney Vietnam’ın başşehri olan Saigon’dan 3 binden çok yetim çocuk, öteki aileler tarafınca evlat edinilmek üzere uçaklara bindirildi.

Bu bebeklerin bir kısmı, karton kutulara konuldu. Daha büyük olanlar ise koltuklara bağlandı ya da uçağın yerine hür bir halde bırakıldı.

BEBEKLERİN YETİM OLUP OLMADIĞI TARTIŞMA KONUSU

Babylift Operasyonu’nun birinci uçağı, 4 Nisan 1975’te havalandı. Fakat kalkıştan 12 dakika daha sonra kapılar arızalanarak açıldı.

Uçağın denetimi sağlanmaya çalışıldıysa da başarılı olunamadı ve kazada 138 kişi hayatını yitirdi.

Gerçekleştirilen daha sonraki uçuşlarda yaklaşık 2 bin çocuk ABD’ye, geri kalanlar ise Avustralya, Fransa ve Kanada’ya gdolayıldü.

Operasyon kapsamında Vietnam’dan çıkarılan çocukların yetim olup olmadığı ise büyük bir tartışma konusu olarak kaldı.

bir oldukça kişi hala biyolojik ailesini bulmaya çalışıyor ve sebeple ABD’ye dava açmış durumdalar.

DÜŞEN UÇAKTAN KURTULAN İKİZ BEBEKLER

Vietnam’dan Babylift Operasyonu ile kaçırılan bebeklerden biri olan Landon Carnie ve ikiz kardeşi Lorie, birinci uçakta yer alıyordu.

Kalkışın akabinde düşen uçakta ölenler içinde oldukları düşünülen 17 aylık ikiz kardeşler, kazanın sonraki günü bir pirinç tarlasında birbirlerine sarılmış biçimde bulunmuşlardı.

İkiz kardeşler ABD’de bir aile tarafınca evlat edinildiler ve Washington’da büyüdüler.

Babylift Operasyonu’nun 25’inci yıl dönümü sebebiyle 2000 yılında yayınlanan televizyon programından etkilenen Landon Carnie, doğduğu ülkeyi ziyaret etme sonucu aldı.

Carnie şu anda Vietnam’da bir üniversitede öğretim üyesi olarak nazaranv yapıyor.

KAYNAK: HABER7