Afganistan’daki yatılı kız okulu Taliban’dan kaçmak için Ruanda’ya taşındı

YingYang

New member
Afganistan Liderlik Okulu (SOLA) Kurucu ortağı Shabana Basij-Rasikh, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Afganistan’daki olaylar niçiniyle yatılı okulun süreksiz olarak Ruanda’ya taşındığını duyurdu.

Basij-Rasikh, Afganistan’ın başşehri Kabil’den 250’ye yakın öğrenci, öğretim üyesi, işçi ve ailelerinin Ruanda’ya gidişinin geçen hafta tamamlandığını ve tüm öğrenci topluluğu için yurt haricinde bir sömestr başlatmayı planladıklarını belirtti.

“Afganistan’a geri dönmeyi umuyoruz”

Ruanda’ya taşınmanın kalıcı olmadığını kaydeden Basij-Rasikh, “Zemindeki şartlar müsaade verdiğinde, Afganistan’a geri dönmeyi umuyoruz.” sözünü kullandı.

Ruanda Eğitim Bakanlığı da Basij-Rasikh’in paylaşımı üzerine “Eğitim Bakanlığı, çalışma programınız için SOLA topluluğunu Ruanda’da ağırlamayı dört gözle bekliyor.” sözünü kullandı.

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban içinde Şubat 2020’de varılan barış muahedesi çerçevesinde, bu yıl memleketler arası güçlerin Afganistan’dan geri çekilme süreci başladı.

Mutabakat, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban’ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik hareketlerine dair karar getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha’daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş vakitli biçimde, hazirandan bu yana şiddetli ataklarla Afganistan’da birfazlaca ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine süratle hakim oldu.

Başşehir Kabil’i kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin akabinde kenti çatışmasız biçimde denetimine aldı.