Abdullah Avcı, Rizespor’daki grup arkadaşlarıyla Trabzonspor’da buluştu

Semedov

New member
Abdullah Avcı, Trabzonspor’un altyapısında misyon yapan Metin Bak ve Turgut Kural ile 1986-1987 döneminde o devirdeki ismiyle Rizespor’da bir arada forma giymişti.

Avcı, Bak ve Kural, TSYD Trabzon Şubesi Mecmuası’na 35 yıl evvel başlayan dostluğun hikayesini anlatırken, Rize ve Trabzon kentlerinin kardeşliğine vurgu yaptı.

– Avcı: “35 yıldır dostluğumuz hiç kopmadan devam etti”

Abdullah Avcı, Çaykur Rizespor’a transfer olduğu devri anlatarak, “1986 yazıydı Rizespor’a transfer oldum. Gelmedilk evvelce Metin ve Turgut’un isimlerini biliyordum lakin tanımıyordum, bana etrafımdan, ‘Merak etme biri sağ açık, biri sol açık, leblebi üzere orta yapıyorlar.’ dediler. kimi vakit orta oldu, kimi vakit olmadı lakin en değerlisi şu oldu, 35 yıldır arkadaşlığımız dostluğumuz hiç kopmadan devam etti.” sözlerini kullandı.

“Bugün buradayız birebir çatı altında, Trabzonspor çatısı altında.” diyen başarılı teknik adam, şöyleki devam etti:

“Burada kuruma ve Trabzonspor’a hizmet etmek tıpkı gaye uğrunda. 35 sene evvel başlayan dostluğun burada da bu biçimde devam etmesi, samimiyetin birinci günkü üzere devam etmesi fazlaca hoş. Alışılmış ki kimi vakit aralıklar olur, kimi vakit altı ay görüşmezsin, telefonla görüşmezsin lakin güya bu biçimde altı aydır her gün görüşüyormuş üzere davranırsın. Bizimkisi de o denli bir durum şu anda. Rize’den başlayıp Trabzon’a uzanan, hayli kıymetli bir dostluk bizimki. aslına bakarsanız bu iki kent insanı içinde alakalar daima bu biçimde olmuştur, yan yana, omuz omuzadır daima. Tahminen ortaya küçük küskünlükler girmiştir ki bu aslına bakarsanız hayli doğal fakat daha sonrasında ne olursa olsun daima birlikte hareket etmişlerdir. Bu iki kent farklı düşünülebilir mi?”

– Metin Bak: “Avcı, güzel bir golcü, bitiriciydi”

Trabzonspor altyapısında vazife yapan ve Türkiye Futbol Antrenörleri Trabzon Şube Lideri Metin Bak ise Trabzonspor’da oynadığı devirde kendisine biroldukça teklifin geldiğini belirterek, “Ama Rizespor’a kelam vermiştim. Transfer periyodunda daha yüksek sayılar verdiler lakin tereddütsüz Rize’ye gittim.” değerlendirmesinde bulundu.

O tarihten beri Rize’den hiç kopmadığını aktaran Bak, şunları kaydetti:

“Oraya gidince hiç yabancılık çekmedim. Güya tıpkı ildeymiş üzereydim zira kültürü, tabiatı, her şeyi birebir. İnsanı da birden sonlanır ancak vefalı, sevinçli, yardımseverdir. Birbirinden gelin alıp vermiş, tek yürek olmuştur bu kentler, komşudan öte bana göre tek yürektir.”

Rizespor’un şampiyon olup o periyottaki ismiyle Birinci Lig’e yükseldiği takımda Trabzonlu olarak Turgut Kural ve Erol Tombul ile bulunduğunu vurgulayan Metin Bak, şunları söylemiş oldu:

“Bizi Rize’de evlatları üzere görür severlerdi, hala birebir dostluklar sürüyor. Şampiyonluk sürecinde Trabzon’dan taraftarlar gelirdi maçlara. Trabzonspor’un şampiyon olduğu devirde de Rize’den otobüsler, minibüsler kalkardı. El ele verince iki kadro da kuvvetli olur, bunu tarih ispatlamıştır. Muvaffakiyet için bir daha o denli olmalı. Abdullah Avcı ve Turgut Kural’la birlikte 1986-1987 döneminde bir arada oynadık. Kamplarda, idman haricinde daima birliktedik. Turgut Kural’la uzun yıllar her şeyi paylaştık.”

Abdullah Avcı’nın daima paylaşımcı, pahalı bir kişilik olduğunu aktaran Bak, “35 yıl geçti, o mühlet ortasında birbirimizden hiç kopmadık. Her durumda birbirimize dayanak olduk. Turgut fazlaca yetenekli, çalışkan bir oyuncuydu. Abdullah Avcı ise düzgün bir golcüydü, bitiriciydi. Oyun zekası devasa yükseklikte, yeterli durum alırdı. Baş hakimiyeti de devasa yükseklikteti.” biçiminde görüş belirtti.

– Turgut Kural: “Rizelinin burnu kanasa Trabzonlu üzülür”

Turgut Kural ise Rizespor ile yollarının 1984-1985 döneminde kesiştiğini ve 6 yıl süren, her tarafıyla özel yıllar yaşadığını tabir ederek, “İlk 4 yıl, Rizeli ve Trabzonlu sportmenlerin oluşturduğu takımlarla lige çıktık, önemli ve kuvvetli bir kadro kurduk. Abdullah Avcı santrfor, ben sağ açık, Metin Bak ise sol açık olarak oynarken, ligin en tesirli forvet sınırlarından bir tanesiydik.” tabirlerini kullandı.

“O periyotlarda birlikte oynayan, yaş ortalaması 21 olan Rizeli ve Trabzonlu gençlerin sergiledikleri beraberlik, kurdukları bağ ve muvaffakiyetleri ile iki kentin kardeşliği uygunca perçinlenmişti.” diyen Kural, şunları kaydetti:

“bir daha epeyce büyük çoğunluk tıpkı düşünüyor, farklı algıları da düzeltebiliriz. bir daha tıpkı beraberliği sağlayabiliriz. Yapılacak olan şey, o yılları bir daha modellemek olabilir. Gruplar içindeki oyuncu geçişlerini çoğaltabiliriz, birlikte yapılacak tertipleri artırabiliriz. bir arada hareket ettikçe meseleleri hayli rahatlıkla yok edebiliriz. Bu iki kent birbiriyle o denli kaynaşmış ki bu bağı koparmak mümkün değil. Aile ortasında bile arbede olur, daha sonra biter. Rize ve Trabzon da bana bakılırsa bir aile üzeredir. Bir Rizelinin burnu kanasa Trabzonlu üzülür, bir Trabzonlu zorda kalsa ona birinci eli Rizeli atar. Yalnızca sporda başka düşünenler var. O denli ki tahminen maçta birbirine kızar fakat stat çıkışında bir daha kardeşçe yol alırlar. O niçinle bu iki kenti asla farklı düşünemiyorum.”