ABD’den Tunus’ta Mısır senaryosu: Blinken’ın kelamları Kerry’yi hatırlattı

YingYang

New member
Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in başını çektiği darbe teşebbüsünün akabinde ABD’den dayanak üzere açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, resmî twitter adresi üzerinden paylaştığı bildirilerde, darbeci Kays Said’le görüşmesine yer verdi. Blinken bildirisinde, “Bugün Cumhurbaşkanı Kays Said’le Tunus’taki duruma ait âlâ bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Tunus demokrasisine olan takviyemi söz ettim. Cumhurbaşkanı Said’i Tunus’ta idarenin temeli olan demokrasi ve insan hakları unsurlarına bağlı kalmaya teşvik ettim. Onu tüm siyasi aktörler ve Tunus halkı ile açık diyaloğu sürdürmeye çağırdım” tabirlerini kullandı.

Blinken’ın iletisi, 2013’te periyodun ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Mısır darbesine ait kelamlarıyla karşılaştırılarak reaksiyonla karşılandı. Hatırlanacağı üzere Mısır’ın seçilmiş birinci Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye Mısır ordusu tarafınca yapılan darbeyi, Kerry, “Mısır ordusu demokrasiyi geri getirdi” kelamlarıyla savunmuş ve dayanak vermişti. Kerry, darbenin milyonlarca kişinin isteğiyle yapıldığını da kaydederek bir skandala imza atmıştı. Blinken’ın kelamları, ortadan yıllar geçse de ABD dış siyasetinde ikiyüzlü tavrın devam ettiğini ve Washington’ın demokrasiyi değil çıkarlarını savunma peşinde olduğunu bir defa daha gözler önüne serdi. Öte yandan Kerry, ABD’de Biden kabinesinde Blinken ile birlikte yer alıyor ve iklim özel temsilcisi vazifesini yürütüyor.