Gara’da 13 Türk vatandaşının PKK tarafından şehit edilmesinin ardından ABD ile SDG arasındaki ilişki, dolayısıyla Washington’ın PKK’ya karşı tutumu Türkiye’de tekrar en çok konuşulanlar arasına girdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili ilk açıklamasında "Eğer Türk sivillerin PKK tarafından öldürüldüğü hakkındaki haberler doğrulanırsa, bu yapılanı olabilecek en sert şekilde kınıyoruz” ifadeleri Washington- Ankara hattındaki tansiyonu yükseltti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve çiçeği burnunda mevkidaşı Antony Blinken arasındaki görüşmeden sonra yapılan açıklamada “eğer” ortadan kalktı ve ABD PKK’yı sorumlu tuttu. 'BAKAN ÇAVUŞOLĞLU'NUN YARDIMIYLA BU HATA DÜZELTİLDİ'T24'ten Metin Kaan Kurtuluş'un özel röportajında Jeffrey, "Sizce ABD, bir NATO müttefiki tarafından yapılan açıklamaya neden böyle şüpheci yaklaştı?" sorusuna şu cevabı verdi. "Bu çok iyi bir soru. Öncelikle tüm Türkiye’ye hayatını kaybeden 13 vatandaş ve 3 askeri için başsağlığı dilemek istiyorum. Sınırın ötesine götürülen rehineleri kurtarmak için ordunu kullanmanın yanlış hiçbir tarafı yok, bu doğru bir hareket. Hepimiz bunu biliyoruz, ABD de uzun süre boyunca Türkiye’yi bu konuda destekledi; Irak, PKK ile baş edemiyor ve Türkiye rutin olarak yol gösteriyor. Dediğim gibi ABD bu bölgedeki operasyonlarda uzun yıllar boyunca Türkiye ile çalıştı. Yapılan aptalca ilk açıklamayı izah etmenin kolay bir yolunu bulamıyorum. Okuduğumda şoke oldum. Bu durum iki şeyi gösteriyor, aslında 3 şeyi diyebiliriz. İlk olarak iyi haberden başlayalım: Hem Türk Hem ABD’li üst düzey yetkililer çok hızlı bir şekilde, Bakan Çavuşoğlu'nun yardımının yanı sıra Bakan Akar, Büyükelçi Satterfield ve Dışişleri Bakanı Blinken'in yardımıyla bu hatayı düzeltti. Bu iyi bir şey. " (Kaynak: T24)
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.