ABD ile birinci yüz yüze görüşme daha sonrası Taliban’dan açıklama: Olumlu geçti Doha Muahedesi eksiksiz biçimde uygulanacak

YingYang

New member
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid‘in, Twitter hesabından paylaştığı “Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında” görüşmelerin, samimi bir ortamda geçtiği, sıkıntıların tahliline yönelik uygun bir fırsat olduğu ve muhtaçlık duyulması halinde sürdürülmesi konusunda tarafların mutabık kaldığı açıklandı.

Açıklamada, Taliban ve ABD heyetleri içinde 9-10 Ekim’de Doha’da gerçekleştirilen görüşmelerin güzel geçtiği kaydedildi.

toplantıda siyasi hususların ayrıntılı biçimde ele alındığı ve Taliban’ın problemlerin tahlili için Şubat 2020’de taraflar içinde imzalanan Doha Muahedesi’ni eksiksiz biçimde uygulanmanın en uygun yol olduğunu vurguladığı tabir edildi.

Ayrıyeten Taliban’ın Afganistan’a ulaştırılacak insani yardımın siyasi problemlerle ilişkili olmaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

ABD’den insani yardım kelamı

Açıklamada, ABD temsilcilerinin, Washington idaresinin Afgan halkına insani yardım ulaştıracağını ve öbür insani yardım kuruluşlarının işlerini kolaylaştıracağını söylemiş olduği bildirildi.

Taliban’ın, ABD’nin kelam konusu halini memnuniyetle karşıladığı, yardım kuruluşlarıyla şeffaf biçimde iş birliği yapacağı ve ülkedeki yabancı asıllı bireylerin işlerini kolaylaştıracağı söz edildi.

Açıklamada, taraflar içinde diplomatik bağların daha âlâ hale getirilmesi için uğraş sarf edilmesi gerektiği kaydedildi.

ABD: Taliban’ın hareketlerine bakılacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price
, görüşmelerle ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, Afganistan’dan ayrılmak isteyen Amerikalıların ve başka ülke vatandaşlarının inançlı biçimde çıkışlarının sağlanması konusunun öncelikli olarak ele alındığını belirtmişti.

Açıklamada ayrıyeten bayanların kâfi biçimde temsili konusu da dahil ülkedeki insan hakları sıkıntılarının görüşüldüğü ve ABD’nin Afgan halkına direkt yardım yapacağı aktarılmıştı.

Görüşmelerde ABD tarafının, Taliban’ın kelamlarından fazla aksiyonlarına bakarak yol haritasını belirleyeceği vurgulanmıştı.

Taliban süreksiz hükümetinin “Dışişleri Bakan Vekili” Emirhan Muttaki ise ABD ile yapılan görüşmelerde ikili münasebetlerde “yeni bir sayfa açma” konusunun ele alındığını belirtmişti.