28 Şubat’tan kalma katsayı adaletsizliği onarılıyor

KriptoKamil

New member
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleksel eğitimin güçlendirilmesi başta olmak üzere bakanlığın çalışmaları hakkında Yeni Şafak’tan Yasemin Asan’a açıklamalar yaptı. Organize sanayi bölgelerinin (OSB) mesleksel eğitim için en kritik yerler olduğuna vurgu yapan Bakan Özer şunları söylemiş oldu:

Cumhurbaşkanımız mesleksel eğitimin güçlendirilmesi ile ilgili kıymetli muştular veriyor. Bu mevzuda değerlendirmeniz nedir?

Cumhurbaşkanımız yalnızca mesleksel eğitim değil, eğitimin tüm sıkıntıları ile yakından ilgileniyor. Son 20 yılda eğitimde yaşanan devasa gelişmeler ve elde edilen kıymetli kazanımlar bu yakından ilginin direkt kararıdur. Mesleksel eğitimle ilgili de geçmişten gelen ıstıraplar kıymetli ölçüde çözüldükten daha sonra artık mesleksel eğitimi olması gereken yere oturtmak için attığımız her adımda yanımızda.

EĞİTİMDE KATSAYI HASARI

Mesleksel eğitimle ilgili geçmişten gelen dertlere değinilince katsayı uygulamasına değinmemek olmaz. Katsayı uygulamasının mesleksel eğitime maliyeti ne oldu?

1998’de sonucu alınan ve 1999’da başlayan bu uygulama on yılın üzerinde uygulandı. Daha evvel akademik olarak başarılı olan öğrencilerin de ağır olarak gittikleri meslek liselerine bu uygulamadan daha sonra bu öğrenciler gitmemeye başladı. Meslek liseleri bu uygulamadan daha sonra tüm lise cinslerini deneyip yerleşemeyen öğrencilerin daha epey kümelendiği bir okul cinsine dönüştü. Öğretmenlerimizin yeni öğrenci kümesinden muvaffakiyet beklentileri düştü. Eğitimin kalitesi giderek azaldı. Mezunlar, iş gücü piyasamızın beklentilerini karşılamaktan uzaklaştı. Ve giderek iş gücü piyasasından ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ kelamı yükselmeye başladı. ötürüsıyla, iş gücü piyasası on senelerca insan kaynağı açısından inanılmaz maliyetler ödemek zorunda kaldı. Başka taraftan bu uygulama mesleksel eğitimin algısını alt üst etti ve okullar ortası muvaffakiyet farklarının derinleşmesine yol açtı. Hala bu sorunun tahlili ile uğraşıyoruz.

İŞ DÜNYASI MUTLU

Hem mesleksel eğitim tıpkı vakitte okullar ortası muvaffakiyet farkları açısından bugün yaşanan sıkıntıların birçoklarının katsayı uygulamasının bakiyesi olduğunu söyleyebilir miyiz?

olağan olarak. Katsayı uygulaması kaldırıldıktan daha sonra bakanlığımız son on yılda mesleksel eğitimi güçlendirmek için kıymetli adımlar attı. Sıkıntılar çözüldükçe düzgünleşme de yaygınlaşmaya ve hayli daha fazla görünür olmaya başladı. Şu anda kat edilen aradan ve gelinen noktadan iş dünyamız da çok şad.

167 OSB’YE DAHA EĞİTİM MERKEZİ

Cumhurbaşkanımız tüm OSB’lede iki ay içerisinde mesleksel eğitim merkezi kurulacağının muştusunu verdi. Biraz detay verebilir misiniz?

OSB’ler mesleksel eğitim için en kritik yerler. Bölüm kümelenmelerinin ağır olduğu ve uygulamalı eğitimin epey kuvvetli yapılabildiği yerler. Bu niçinle mesleksel eğitim merkezlerinin tüm OSB’lerde kurulması için çalışma başlattık. Şu anda 87 OSB’de mesleksel eğitim merkezi var. Geriye kalan 164 OSB’de de yıl sonuna kadar mesleksel eğitim merkezi kuracağız. Süreci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile bir arada yürütüyoruz. bu biçimdece 2021 yılı sonunda tüm OSB’ler de mesleksel eğitim merkezleri etkin olarak hizmet vermeye başlayacak.

MEZUNLARA İŞ ÖNCELİĞİ

Evvelden mesleksel eğitimden çoğunlukla şikayet edilirken artık iş dünyası ile birlikte yeni projeler yaptığınız görülüyor.

Mesleksel eğitimde attığımız en kıymetli adım, iş dünyasının mesleksel eğitimin tüm süreçlerine etkin iştiraklerini sağlamak. Artık, mesleksel eğitim müfredatını iş dünyamızla bir arada güncelliyoruz, iş yeri eğitimi ve stajları bir arada planlıyoruz. Öğretmenlerimizin iş başı ve mesleksel gelişim eğitimlerinin tamamını iş veren üstlendi. Başarılı öğrencilere burs veriliyor. Ve en değerlisi mezunlara istihdamda öncelik veriliyor. İş verenlerimiz de bu iş birliklerinden pek şad. Artık en üst muvaffakiyet diliminden öğrencilerimiz mesleksel eğitimi tercih etmeye başladılar. Öğrencinin tercihi değişiyor ve yönelimleri artıyorsa bu, sıkıntıların çözüldüğüne ve gelecek beklentisinin güçlendiğine işaret ediyor. Bu, epeyce kıymetli bir kırılma noktası. Gelinen nokta çok memnuniyet verici. Daha yapacak hayli işimiz var.

ÖĞRENCİNİN YARARI ARTACAK

Kovid-19 periyodunda meslek liselerinin maske, dezenfektan, siperlik ve teneffüs aygıtı üzere biroldukca eseri ürettiğini ve gereksinim noktalarına ulaştırdıklarını tüm toplum gördü. Ne dersiniz?

Kovid-19 salgın günlerinin başlangıcında mesleksel eğitimin üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artırdık. O günlerde meslek liselerinin salgının birinci şokunun atlatılmasında epey kıymetli katkısı oldu. Lokal, ulusal ve milletlerarası basında bu üretimin görünürlüğü arttıkça ve takdir edildikçe mesleksel eğitimin katsayı uygulamasından tevarüs ettiği öz itimat kaybı onarıldı, kendine itimat arttı. Mesleksel eğitim yalnızca iş gücü piyasasının muhtaçlık duyduğu insan kaynağını yetiştirmekle kalmayıp, salgın üzere olağan üstü şartlarda tüm imkanları ile devletinin ve toplumunun yanında yer alan bir kara gün dostu olduğunu da gösterdi.

GAYE 1 MİLYARLIK ÜRETİM

Üretim gelirlerinden öğrenciler de faydalanıyor mu?

Döner sermaye kapsamında yapılan bu üretimden elde edilen gelirden olağan olarak öğrencilerimiz de katkıları ölçüsünde minimum fiyata kadar fiyat alabiliyorlar. Şu anda üretim yapılan birden fazla okulumuzda öğrencilerimiz okurken fiyat alıyorlar. Emelimiz eğitim verilen tüm meslek alanlarında üretim ve hizmet ölçüsünü artırarak tüm öğrencilerimizin bu fiyatı alabilmelerini sağlamak. 2020 yılında bu kapsamda 503 milyon TL’lik üretim yapıldı. 2021 yılında amacımız 1 milyar TL’lik üretim ve hizmet kapasitesine ulaşmak. Üretim ölçüsü arttıkça ve tüm okullarımızda yaygınlaştıkça öğrencilerimizin aldıkları hisseler daha da artacak. Ayrıyeten bu sürece iştirak öğrencilerimizin uygulama maharetlerini kuvvetlendirdiği için mezun olduklarında istihdam edilebilirliklerini de artırıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK