Savaş en çok onları yaktı: Bu izleri ömür uzunluğu taşıyacaklar

YingYang

New member
Türk sivil toplum kuruluşları, Suriye savaşının açtığı onulmaz yaraları sarmaya devam ediyor. Kimi STK’lar konutlarından yurtlarından olan milyonlara ekmek, aş, çadır verirken, bazıları savaşın bıraktığı izleri silmek için seferber oluyor. O STK’lardan birisi de Ala Hayat Minik Paklar Derneği.

400 ÇOCUK AMELİYAT EDİLDİ

Tek başına başlatmış olduğu güzellik seferberliğini, istekli hekim ve beşerlerle büyüterek dernekleştiren Ayşegül Aksu, “Derneğimizde istekli hekimlerimiz var, hepsi çocukların sıhhati için çabalıyor. 12 yıldır Suriye’de savaş olduğu için fazlaca fazla yanan çocuk var bu çocukları sıhhatine kavuşturabilmemiz için toplum olarak seferber olmamız gerekiyor. 2021 yılında 400 yanmış çocuğun tedavisini gerçekleştirdik. Halkımızın da dayanağıyla gayemiz 2022 yılında 500 Savaş mağduru çocuğa sağlıklı bir hayat sunmak” tabirlerini kullandı.

Muhammed Rızık

2 DEFA BOMBALARA GAYE OLDU

Derneğin elini tuttuğu çocuklardan birisi Muham-med Rızık. Yaşadığı acı günleri anlatan Rızık, “2 yaşında ve 5 yaşında iki defa yaşadığımız yer bombalandı. Kimyasal olan bu bombalardan dolayı vücudumun tamamı yandı. 5 yaşındayken yüzüm yandığı için bakılmaz durumdaydım kendi acılarım varken bir de babamın acısını yaşadım. İkinci bombalamada babamı kaybettim. daha sonra Türkiye’ye geldik. Ayşegül abla benim halimi görüp bana yardım etti. Çok acılar çektim, 15 sefer ameliyat oldum, akabinde yanık giysisi giydim, fizik tedavi yapıldı. daha sonra okula başladım lakin okuldaki çocuklar benden korktuğu için bırakmak zorunda kaldım” dedi.

VÜCUTLARINDA TAŞIYORLAR

Savaşın acı izlerini vücudunda taşıyan Emine İsmaili ise omurundaki zorlukları şöyleki anlattı: “Çok küçüktüm konutumuza atılan bombayla bedenimin her yeri yandı. Türkiye’de Ayşegül abla beni ameliyat ettirdi. Toplamda 40 ameliyat geçirdim. Şu an 14 yaşındayım ve hala bezleniyorum. Tuvalet gereksinimimi kendim karşılayamıyorum. Yüzümü, bedenimi nazarann herkes korkup kaçıyor.”

ARKADAŞIM OLMADI

Savaş kurbanı olan öbür çocuk ise Abdusselam Ennasr. 6 kardeş olan Ennasr, çadırlarında çıkan yangında yanmış. Ennasr hayatını şöyleki anlattı: “Türkiye’de ameliyat edildim. Her yerim yanık ortasındaydı. Acılarım her geçen gün artıyordu, yüzüme bakıp dalga geçiyorlardı. Dış görünüşümden dolayı hiç arkadaşım olmadı, oyun oynayamadım. Olağan çocukluk geçiremedim.”