Kudüs Valisi lakin Kudüs’e giremiyor: Adnan Gays Yeni Şafak’a konuştu

YingYang

New member
İşgalci İsrail’in Kudüs’ü Yahudileştirme planına karşı gayret eden Filistinlilere uyguladığı zulümler bitmiyor. yıllardır her türlü baskıyı bakılırsan Filistinli’den biri de Kudüs Valisi Adnan Gays. Dünyada hiç bir valinin karşılaşmayacağı meselelerle uğraş ediyor. Gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, konutuna baskınlar düzenleniyor, valisi olduğu kentin büyük bir kısmına girişi yasaklanıyor ve her gün işgalcilerin yeni bir baskı yoluyla karşılaşıyor.

29 DEFA GÖZALTINA ALINDIM

Yaklaşık dört yıldan bu yana Kudüs’ün valiliğini yürüten Adnan Gays, yaşadığı kuvvetli süreçleri Yeni Şafak’a anlattı. “Benim şahsıma yapılan akınlar Filistin halkının çektiği acıların yanında hiç bir şey” diyen Gays, şunları anlattı:

“Kudüs valisi olarak misyonumu üstlendiğimden beri 29 kere gözaltına alındım, sayamayacağım kadar onlarca kere sorguya çağrıldım. Konutuma ve ofisime tekraren baskın düzenlendi. Günlük ve sistematik olarak farklı farklı biçimde baskıya uğruyorum.”

BENİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

“Hakkımda dört askeri karar alındı. Bu kararlar doğrultusunda Batı Şeria’ya ve Doğu Kudüs’e geçmem, ortalarında Filistin Başkanı’nın da olduğu Kudüs’ün önde gelen isimlerinden 51 kişi ile görüşmem, tüm aktiflik, faaliyet ya da özel günlerde konuşma yapmam yasaklandı. Kudüs valisiyim ve Doğu Kudüs’teki bölgelerinden birinde ikamet ediyorum ancak Doğu Kudüs’te bulunan biroldukca bölgeye girmem yasak. bu biçimde bir şey hayal edebiliyor musunuz? İşgalci idare hiç vazgeçmeden bir vali olarak beni sindirmeye çalışıyor.”

KIZIMIN DÜĞÜNÜNE BİLE GİDEMEDİM

“Geçtiğimiz aylarda kızımın düğününe bile gitmemi engellediler. Düğündilk evvelki üç gün boyunca konutumuza baskın düzenlendiler. Düğün tatlısı merasimlerini ve konuttaki neşeyi bozmak için çalıştılar. Son gün kapıma geldiler ve işgalci yetkililerden özel müsaade alırsam, kızımın düğününe katılabileceğimi söylemiş olduler. Beni küçük düşürmek için bu adımı attıklarını biliyordum. İnancıma ihanet etmemek için kabul etmedim ve gözaltına alındım. Kızımın yanında olamadım. Fakat Kudüs’ teki Filistinliler akın akın düğüne geldi. Yokluğumda ailemi yalnız bırakmadılar. Bizi ayakta tutan da işte bu dayanışma ruhudur.”

Yeni bir nekbe yaşamayacağız

Batı ya da Doğu Kudüs olarak değil tüm Kudüs’ün işgal altında olduğuna vurgu yapan Gays, şunları söylemiş oldu: “İşgalci İsrail, Kudüs’e yönelik hayli fazla ihlal gerçekleştiriyor. Filistin’in başşehri olan Kudüs’ü Filistin topraklarından büsbütün koparmaya çalışıyor. Filistinliler bunu daha evvel yaşadı ve meskenlerini terk edip 1948’de işgal edilen Filistin topraklarına göç etti. Bugün bize yeni bir nekbe yaşatmak için uğraşıyorlar.”

HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

“Biz buradayız ve hiç bir yere gitmiyoruz. Daha evvel bir nekbe yaşadık ve yeni bir nekbe yaşamayacağız. Halimizi birkaç söz ile özetleyecek olursam, ya izzetli bir biçimde bu toprak üzerinde yaşayacağız ya da şehit olarak bu toprak altında yatacağız. Öbür üçüncü bir yol yok. İşgalin önünde asla diz çökmeyeceğiz.”

25 bin mesken yıkım tehdidi altında

Kudüs’te
her gün bir yıkım gerçekleştiğine dikkat çeken Gays, şunları anlattı: “Kudüs’te 25 bin konut yıkım tehdidi altında ve işgalciler günlük yıkım katliamı gerçekleştiriliyor. Bir taraftan müsaadesiz olduğu mazeretiyle meskenleri yıkmaya, başka taraftan meskenlerin inşa edildiği toprağın diğerlerine ilişkin olduğu mazeretiyle gasp etmeyi sürdürüyorlar. Üstelik Filistinliler meskenlerini kendi elleriyle yıkmak zorunda kalıyor. Mecsid-i Aksa’nın bitişiğindeki Silvan Mahallesinde 60 bin Filistinli yaşıyor ve bu bölge yok edilme tehdidiyle karşı karşıya.”

Daha vahşice saldıracaklar!

Milletlerarası güçlerin Filistin kelam konusu olduğunda sessiz kaldığına vurgu yapan Kudüs Valisi, şu biçimde devam etti: “BM’nin sonucuna nazaran Yahudi yerleşimi üniteleri büsbütün yasadışı. Lakin işgal devleti BM ve memleketler arası güçler tarafınca verilen hiç bir sonucu uygulamıyor. Bütün bunlara dünyadan ses çıkmıyor ve işgalciler engelleyecek adımlar atılmıyor. Bu sessizlik onların desteklenmesi manasına geliyor.”

BU YIL SIKINTI GEÇECEK

“2022 yılında daha yırtıcı akınlar bekliyoruz. Kudüs’ü Yahudileştirmek için daha yırtıcı bir biçimde saldırmaya devam edecekler. İşgalcilerin sinsi planlarını engelleyen tek şey ise Kudüs’te yaşayan 400 bine yakın Filistinli’nin bir dağ üzere durması ve direnmesidir. Fakat bu yalnızca Filistinlilerin değil tüm İslam ve Arap dünyasının bakılırsavi.”

AĞAÇLAR BİLE GAYE

“Kudüs’te her şey işgalcilerin amacında. Ağaçları, taşları, meskenleri, insanları legal bir maksat haline getirdiler. Çocukları bile tutukluyorlar. Fakat Kudüs semalarında her şeye karşın ezan ve çan sesleri yankılanıyor.”